Inför V75 Kalmar: Han blev kuskchampion i Kalmar 2020

168

Inför V75 Kalmar: Han blev kuskchampion i Kalmar 2020

Att bli kuskchampion för första gången är stort. För catchdrivern Stefan Persson från Halmstad blev det verklighet på Kalmartravet under 2020.
– Det var oerhört kul och definitivt inget jag hade räknat med, säger Stefan.

De flesta känner säkert till bakgrunden kring Stefan Persson, som förra året bestämde sig för att lägga ned sin framgångsrika tränarrörelse som han bedrev på Halmstadtravet
Istället var det tänkt att han skulle hjälpa Hanna Lähdekorpi med hennes rörelse på gården i Holm, strax norr om Halmstad. Men i takt med att Stefan fick köra mer oh mer lopp och nådde bättre och bättre resultat som kusk, började fler och fler – både amatörtränare och A-tränare, att anlita hans tjänster vilket fick 47-åringen tänka om.
Han tog ett nytt beslut och blev catchdriver på heltid istället.
Ett val han verkligen inte behövt ångra.
På 1 077 starter har det blivit drygt 14,7 miljoner kronor inkört där segern i Svenskt Travoaks med Björn Goop-tränade Eagles Eye Sherry är höjdpunkten under 2019.
– Kul att jag fick förtroendet att köra för Björn i ett sådant stort lopp. Tidigare när jag hade min egen rörelse var det jag som anlitade honom, säger Stefan.

Jämn som kusk
Knappt 1 100 starter under året betyder att Stefan i stort kört tre lopp om dagen. Och det är en sak som blir slående när man kikar på statistiken.
Om jag säger 113. Vad tänker du på då?
– Du menar mina topp tre-placeringar? Ja, jag hörde det från min fru Linda häromdagen. Det är lite komiskt, faktiskt. Speciellt att ha lika många placeringar bland de tre främsta under ett år. Men jag har väl varit jämn, antar jag, säger Stefan som har 113 segrar, 113 andraplatser och 113 tredjeplatser i år.
Hur vill du beskriva dig som kusk?
– Det är svårt och det ska helst andra få göra. Men jag märkt att ju mer man kör och skaffar sig rutin desto bättre blir man som kusk. Och förhoppningsvis har jag många år till att köra
Vad har du för målsättning med 2021?
– Först och främst att familjen får vara frisk och kry, det är det viktigaste. När det gäller det sportsliga får jag försöka putsa siffrorna jag fick ihop under 2020.
Några speciella lopp du vill vinna?
– Elitloppet och derbyt vill alla vinna inom det här yrket. Det gäller även mig. Sedan är Stochampionatet och Sprintermästaren två andra lopp som ligger mig varmt om hjärtat.

Går igenom chanserna
På första V75® 2021, i Kalmar, är förstås banans kuskchampion på plats.
Du kan förstås vägen mellan Halmstad och Kalmar och de knappa 25 milen utantill?
– Ja, den vägen kan jag i sömnen. Vi brukar samåka några kuskar och surra på och då går tiden fort. De gånger jag kör själv brukar jag lyssna på ljudböcker.
Hur som helst är det ett fullspäckat schema för Stefan Persson den första tävlingsdagen för året då han kör totalt tio lopp, varav det blir sex uppsittningar inom V75. Stefan är känd för att ha bra koll på både sina egna styrningar och konkurrenterna.
– Jag försöker vara så påläst som möjligt. När det gäller V75 finns det mycket information att ta del av. När det gäller spetsstriden tar jag hjälp av Spelvärde. I övrigt kikar jag i lopparkivet om det är någon häst jag ska köra för första gången.
Så här kommenterar Stefan sina styrningar på V75.
– 1 Bravo Santana (V75-1) var tvåa i comebacken och han skötte sig riktigt bra, även om han fick stryk av en smygkörd (7 Cruise). Med tanke på att han var tungt tränad innan det loppet borde han vara ännu bättre nu. Innerspår passar perfekt och han är kvick ut. Den långa distansen är inga bekymmer och från ledningen är det en riktigt bra vinstchans.
– 2 Spinofhope L.B. (V75-2) körde jag senast på Jägersro och hon spurtade riktigt bra som tvåa och var riktigt positiv. Med bara fyra hästar på start bore hon få ett fint lopp och i ett öppet stolopp kan hon vara en rolig kantboll på kupongen.
– 5 All Star (V75-3) är egentligen en silverhäst som nu går ut i guld. Han möter för tufft motstånd, helt enkelt, och räcker inte.
– 6 Alibi (V75-4) gick bra som tvåa senast i Halmstad för Ingves (Peter). Spåret är lite långt ut bakom vingen för att jag ska vara helt nöjd. Kan han slita åt sig en hygglig peng får vi vara nöjda. Det här loppet vinner Johan (Untersteiner) med 7 Demon Ima.
– 6 Zoko Lane (V75-5) körde jag senast och det var första starten efter fem månaders vila. Han kändes bra, men det fattades en hel del. Han har säkert gått framåt med det loppet i kroppen, men han behöver fler genomkörare för att vara aktuell. Vi får sikta på att nypa lite slantar.
– 3 Call Me Brodda (V75-7) körde jag till seger på Solvalla från ledningen. Det var ingen överraskning, för hon hade verkligen skrapat ihop till den triumfen. Står lite tufft inne i loppet, men spåret blev bra och skulle hon hitta till spets, där hon fungerar fint, får hon ses som en rolig outsider.
Lita på att Stefan Persson åter vill bli champion. För har man väl blivit det en gång vill man uppleva samma härliga känsla igen. Och igen…

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Kalmar: ”Vi åker till Kalmar med stora förhoppningar”
Nästa artikelTipsaren/Spelguiden inför V75 Kalmar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.