Inför V75: Kontrar med den rätta melodin

201

melodin v75

Farsgubben presenterade ett kallblod för eliten i V75 i Östersund förra lördagen.
Sonen vill nog inte vara sämre den här helgen i Boden.
Micael Melanders sjuårige Mel Odin i V75-5 är kapacitetsmässigt inte långt efter pappa Gunnars Månprinsen A.M.
– Vi kör för seger på lördag! säger Micael.
Familjen Melander i Kramfors har alltid haft fina kallblod på lut.
Nestor Gunnar Melander är förstås värst med flera hästar i eliten under åren; där den senaste stjärnan Månprinsen A.M. nu får anses vara en av världens bästa efter lördagens uppvisning i Östersund.
Micael Melander har fått fram ett riktigt ämne han också. Mel Odin (född 2006) utmärkte sig som en av landets bästa unghästar i starten. Som tre- och fyraåring tog han hem några större årgångslopp och slog sig in på en tredjeplats i derbyt.
Framgångarna fortsatte också som femåring då han bland annat slog Järvsöfaks tolv år gamla rekord för femåringar. Men i fjol, då Mel Odin fyllde sex, tog det stopp. 2012 blev en mellansäsong med bara en seger på sju starter.
– Han började året med en seger men sedan blev han som orkeslös, hästen och stod inte alls att känna igen. Det där kom från avelsbiten tror jag. Han började med avel i fjol och blev väldigt stressad av det och slappnade aldrig av. Mel Odin gick som på tå hela tiden och reagerade på minsta ljud. Att vara på alerten 24 timmar om dygnet visade sig ungefär som överträningssymptom. Hästen fick för mycket höga röda blodkroppar, säger Micael Melander.
Mel Odin är en annan häst den här säsongen. Blodproven är bra och sjuåringen är lugnare och visar ingen tendens alls till stress enligt tränaren. Avelsbestyren har helt enkelt lagts på is ett tag och då har lusten för tävlandet också kommit tillbaka.

Skär mållinjen vid 22.00
Under lördagens midnattstrav i Boden, med första V75-start 20.15, kan Mel Odin vara vinnaren av kallblodsloppet som väntas gå i mål några minuter i tio på kvällen.
– Formen är bra tycker jag. I och för sig galopperade han senast på Hagmyren men det var mera att han blev väldigt ivrig när jag var tvungen att flytta honom i sidled kort efter start när en häst framför galopperade. Han brukar inte galoppera.
Hur lägger du upp taktiken från tillägget på 20 meter?
– Jag kommer att försöka att köra för seger så klart. Om tempot bedarrar där framme och någon försöker stjäla loppet är det aktuellt att köra fram direkt. Som vanligt är det en del som ska stämma men jag kommer i alla fall inte att hoppas på turen om vi säger så.
Mel Odin svarade för en kanoninsats i V75 i Gävle helgen före Elitloppet då ni var fyra i finalen av Dubbelcupen, Gunnar Wallbergs Minne.
– Månprinsen A.M. vann och det var tätt mellan de fyra första. Vi satt i rygg på Gunnars häst och hade ett par tre längder fram i början av upploppet. Min häst tog ju hela vägen till mållinjen på Månprinsen och var inte mer än en halv längd efter. Det är klart att jag var väldigt nöjd med honom.
Bästa kallblodet i grannstallen hemma i Grubbe?
– Det är ju så klart Månprinsen som både mött och slagit de bästa nu. Mel Odin har inte tagit det steget än – men är inte långt efter. Det är klart att jag hoppas. Nu har han börjat visat att han kan springa de här tiderna neråt 1.20-1.22 som behövs sista varvet. Om allt går bra tror jag han kan ta det där steget i år. Jag har en väldigt bra häst. Vi ändrar inget i utrustningen och åker till Boden lördag morgon.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V86: 2000 segrar för Walmann
Nästa artikelFlera storlopp på Lördag!

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.