Inför V75: Kör V75 på sin 18-årsdag: ”Klart man har längtat”

59

Inför V75®: Kör V75 på sin 18-årsdag: "Klart man har längtat"

Travfest med fin sport och förhoppningsvis vackert väder. Många är laddade för Kalmars tävlingar på söndag men för kusktalangen Gustav Johansson är det en mer speciell dag än så. Han fyller nämligen 18 år.
– Det är klart att man har längtat efter den här dagen.

Halmstadlärlingen Gustav Johansson fick sitt genombrott under förra året. Trots sin ringa ålder körde han in lite över en miljon kronor och har nämnts som en av våra mest lovande kusktalanger. I år har 17-åringen dock inte alls setts i samma utsträckning på våra travbanor. Orsaken är att personer under 18 år på grund av nya striktare lagar, inte har fått delta i lopp som det går att spela på.
Fast på söndag är väntan över. Då fyller Gustav nämligen 18 år och kan medverka i alla lopp igen. Sin födelsedag firar han på Kalmartravet där han kör en häst på V75.
– Det är klart man längtat efter den här dagen, det har jag gjort ända sedan jag fick ställa mig vid sidan i vintras. Sedan har jag ju fått köra tio lopp under året i alla fall, men jag har fått vara med och köra mycket jobb också så man har försökt hålla igång så gott det går.

Det är en bra idé
För kuskar under 18 år infördes från och med årsskiftet i stället den så kallade ”Juniorchansen”. Där får minderåriga kuskar och ryttare delta, utan att det hålls något totospel på loppen.
– Det är en bra idé egentligen, även om det nu blev så att jag hamnade lite i kläm. Men på det stora hela är det ju bra för det ger dem som kanske inte kör så ofta mycket bättre chanser. Jag tycker det är halvåret blev okej för min del ändå.
Den snart nyblivne 18-åringen, som fortfarande har ett år kvar på gymnasiet, huserar hos sin pappa Håkan B Johansson. Själv framgångsrik amatörkusk och också som banmästare ansvarig för att hålla Halmstadtravets underlag i perfekt kondition.
– Jag har varit hos lite andra tränare också här i Halmstad-området och hjälper till när det är någon som ringer och vill ha hjälp, speciellt hos Dan Widegren där jag också har min egen häst. Det är intressant att se hur så många tränare som möjligt tänker, berättar Gustav och fortsätter:
– Nu har jag har ett år kvar på skolan, men just nu är det ju sommarlov. Det har gått bra att kombinera ändå, det var väl därför jag valde en praktisk inriktning på gymnasiet också, så att jag skulle få tid att hålla på med travet samtidigt. Vi får se hur mycket lopp jag får köra här i sommar och framöver, men jag har ju så att säga halva tiden på mig jämfört med i fjol så det kan bli svårt att komma upp i förra årets siffror…

Om klaff kan vi fälla många
Hästen som Gustav Johansson får förtroende bakom på söndag heter Husse Boko. Valacken, som sprungit in cirka 1,7 miljoner kronor, var mycket lovande som unghäst och var för sin dåvarande tränare Joakim Lövgren bland annat trea i Svenskt Trav-Kriterium. Den i dag sjuårige Husse Boko som tidigare varit borta en lång period på grund av skador, finns sedan en tid hos Åbytränaren Catharina Johansson. På söndag dyker hästen upp i Kalmarsundsstayern (V75-2).
– Han är ju väldigt kapabel hästen och gör egentligen bra lopp hela tiden, även om han suttit fast de gånger när han provat på V75 och inte har den roligaste raden. Han är i bra form vad jag vet och hästen är stark och rejäl så den långa distansen ser jag nästan som en fördel. Det är klart det är en tuff uppgift att stå 40 meter bakom, men det är det alltid på V75. Jag tror inte han är så mycket sämre än någon annan så klaffar det under loppet tror jag att vi kan fälla många till slut.
Vi gissar det skulle sitta fint att få fira födelsedagen som V75-vinnare?
– Det hade varit kul förstås att göra det, även om det kanske blir i det svåraste laget. Men vi hoppas.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.