Inför V75: Kusken som lever sin dröm

228

kusklevdrom

10 000 mil i bil.
100 segrar.
10 000 000 kronor inkört
Norska stjärnskottet på den svenska kuskhimmelen lever sin dröm.
– Det trodde jag aldrig när jag tog licens för åtta år sedan, säger Kenneth Haugstad.
Travsporten är inne i ett intensivt slutskede av 2012 och kusken Kenneth Haugstad är en av de som satsar hårdast för att nå en drömgräns – tio miljoner kronor inkört under en säsong.
När vi går in i den här veckan skiljer det 305 376 kronor.
– Jag tror jag når det. Det bör gå, säger 35-åringen som har bra självförtroende.
Veckans schema ser tufft ut.
Måndag: kvällstävlingar på Mantorp (fem hästar).
Tisdag: lunchtrav på Åby (fyra) och sedan direkt till Jägersro (sex).
Onsdag: V86-tävlingar Solvalla (två).
Torsdag: lunchtrav på Jägersro (fyra) följt av kvällstrav på Åby (nio).
Fredag: kvällstävlingar på Kalmar (sex).
Lördag: V75-tävlintar Axevalla (åtta).
Men på söndagen står han över Extra V75 på Solvalla.
– Jag ska hem till mamma i Lillehammer två dagar och fira jul. Bara ligga på soffan, få allt serverat och äta ”ribbe”. Mammas revbensspjäll är helt överlägsna, säger Kenneth Haugstad.

Raketkarriär
Kenneth Haugstad inledde sin svenska karriär på Solvalla 2002.
– Jag var hos Stefan Hultman på Menhammar i nästan tre år innan jag flyttade till Halmstad och Peter Untersteiner.
Det var också i Halmstad som han tog ut körlicens och sitt första lopp körde han 2004.
– Jag var 27 år när jag tog licens.
Åtta år senare tillhör lärlingen landets kuskelit och ligger tolva i den allsvenska körsvensligan med 107 segrar hittills 2012.
– Det är fantastiskt…och det har gått väldigt fort. Jag trodde aldrig det här för några år sedan. Att vinna 100 lopp under ett år är stort, säger Kenneth Haugstad.
Kenneth Haugstad har alltså lärlingslicens och jobbar hos Halmstadtränaren Stefan Persson där han hjälper till med fortkörningar. I övrigt koncentrarar han sig på löpkörningen.
– Jag har alltid kört mycket åt amatörtränare, men de tre senaste åren har jag även fått chansen av många proffstränare. Det är det här jag vill satsa på och ska man nå toppen måste man köra mycket lopp.
Och du siktar mot toppen?
– Ja, har man kommit så här långt så är det målet.
Men att köra travlopp de flesta dagarna i veckan innebär en hel del uppoffringar och mycket restid mellan tävlingarna.
– Det blir 10 000 mil i bil på ett år, men jag trivs i bilen, lyssnar på radio och pratar en del i mobilen.
Hinner du med något annat än trav?
– Nej, inte just nu. Vi köpte till exempel hus i somras, men det är inte så ofta jag är där mer än sover. Men min flickvän är från en travfamilj så hon förstår.

Kör sju V75-lopp
Veckans höjdpunkt är förstås V75 på Axevalla och Kenneth Haugstad kör i samtliga sju V75-lopp.
9 Capello Bob (V75-1) var bra i comebacken senast när Stefan vann med honom. Jag körde honom i fredags i träningen och det känns som att han har tagit loppet på ett fint sätt. Jag tycker han ska räknas bakom favoriten 4 Mr Picolit.
5 Quarz (V75-2) fick tyvärr spår fem i volten och han var hopplös från samma utgångsläge på Jägersro näst senast då jag körde. Han är bäst med bil, men han står bra inne i det här loppet så vi tog chansen, men tyvärr blev det spår fem igen. Men han kan gå iväg en bra dag och gör han det är han inte helt borta.
10 I Wont’t Dance (V75-3) har jag aldrig kört men jag har sett honom mycket. Han är väldigt startsnabb och bakspår är väl så där. Men vi kan kanske få en fin resa ändå och en sådan fin häst är aldrig helt borta.
8 Disco Håleryd (V75-4) var rejäl senast och gick bra när jag vann med honom på Åby. Vi har ett iskallt läge nu och får sikta på en peng i första hand.
3 Maja Utca (V75-5) är på väg att hitta tillbaka till vårformen. Hon avgjorde på ett rejält sätt på Åby senast när vi rundade dem på sista långsidan. Hon är bäst med en smygresa och har en vass speed om hon får spara den till 300-400 meter kvar.
1 Gamrinus Degato (V75-6) har mest haft otur efter Breeders’ Crown-uttagningen. Han var okej senast. Han hade stått över innan det loppet och känns nu uppåt i jobben. Vi fick ett bra läge och det här är vår bästa chans i omgången. Han har mött tuffare hästar än de här.
9 Prada Secret (V75-7) var Stefan jättenöjd med senast och han gick rejält till slut efter en strulresa. 1 640 meter är inte optimalt, men Axevallas långa upplopp är en fördel.

Fyra V75-omgångar
Lördagens V75-omgång på Axevalla är den första av fyra V75-omgångar i tät följd. Extra V75 körs även på söndagen (23:e) och på onsdagen annandag jul (26:e) och därefter som vanligt nästa lördag (29:e). De tre sista V75-omgångarna avgörs alla på Solvalla.
Skulle det bli jackpot på Axevalla eller någon av extra-omgångarna så går de jackpot-pengarna vidare till Solvallas omgång 29:e december.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 – Axevalla 22 december
Nästa artikelLudde vågade inte ta några risker