Inför V75: Laddad hemvändare

188

steff

För 17 år sedan lämnade han hembygden ung och omeriterad. I helgen återvänder han som en av landets största tränare med 19 hästar till start under Axevallas trippeltrav. – Det här är en helg som jag alltid har satsat lite extra på, säger Skara-bördige Stefan Persson.

Axevallas stochampionatshelg är en av de mest inarbetade folkfesterna under trav-sommaren. Unik på det sätt att hela bortre långsidan blir en stor campingplats vilket gör att publiken bokstavligen kan bosätta sig på banan i Västergötland under tre intensiva dagar. För hemmasonen Stefan Persson betyder helgen givetvis extra mycket. – Ja, det gör den. Det här är en helg som jag alltid har satsat lite extra på, även när jag inte hade så många hästar. Det kanske låter konstigt, men ärligt talat så är Stochampionatet det lopp jag helst skulle vilja vinna, av alla lopp, säger Stefan Persson som lämnade banan för Halmstad i mitten av 1990-talet och har etablerat sig där. I år har han för första gången lyckats nå finalen av sitt drömlopp sedan Beverly Boko haft marginalerna med sig i kvalificeringarna förra veckan. – Det var spänt innan resultatet ropades ut. I fjol missade jag att kvala in Tournesol med minsta möjliga marginal så det kändes väldigt skönt att ha turen med sig den här gången. Det är en bra häst som haft en del bekymmer och fortfarande har utveckling kvar i sig så jag hoppas att hon ska vara förbättrad till finalen. Det betyder inte att landets största lopp för ston som lockar med en full miljon i förstapris bara skapat glada stunder och lyckliga minnen hos Stefan Persson med familj. 1997 var året då storebror Håkan K, proffstränare på Axevalla, fick chansen i sulkyn bakom amatörtränade Sunshine Later. På förhand chanslös bjöds hon en smygresa och fick luckan i precis rätt tid… – Just när han vred ut så gick hon så fort att hon såg ut att kunna vinna. Men då galopperade hon. Vi får aldrig veta hur det hade gått, det är i alla fall något jag aldrig glömmer. Ett av mina värsta travminnen. Förhoppningsvis ska inte den första egna upplevelsen i sulkyn bli lika traumatisk.
Provar nya huvudlag Beverly Boko är en ren Persson-produkt som köptes på auktion på ettåring aldrig tränats av någon annan. Det gäller emellertid inte hela stallet. När kollegan Kari Lähdekorpi slutade 1 juni fick Stefan Persson ”ärva” huvuddelen av dennes rörelse. Något som i ett slag fördubblade storleken på verksamheten och tog in honom i den exklusiva klubb av tränare som har tresiffrigt antal hästar i träning. – Det är spännande. Jag sätter aldrig upp några mål i form av pengar eller segrar utan försöker bara jobba hårt och hoppas att resultaten kommer. Men nu finns absolut alla förutsättningar att lyckas med två högklassiga träningsanläggningar och så många fina hästar. Många starthästar ja. Närmare bestämt 19 stycken under fredag-lördag-söndag, en bra illustration på att stall Stefan Persson plötsligt blivit en av landets tyngsta aktörer. Fem av dessa tävlar inom ramen för lördagens V75-spel. – Santiago Wibb och Peak är de två jag har störst förhoppningar på. Båda har full form och hade tur med startspåren, säger Persson och avrundar med en genomgång av de fem: – 9 Tournesol (V75-1) är uppe i en hård klass nu och det är svårt att hitta lämpliga lopp åt henne så vi får prova även om jag misstänker att motståndet är lite tufft. Hon spurtade i alla fall riktigt bra senast och visade stigande form. – 10 Go On Pale (V75-3) nöter på bra utan att räcka mot de bästa, mycket på grund av att han är så långsam från start. Han har gått med öppet huvudlag hela sitt liv och jag är sugen på att prova någon form av stängt den här gången. Det kanske kan ge lite effekt på en gamling om det händer något nytt även om jag tycker att han springer så gott han kan. – 1 Santiago Wibb (V75-4) gick riktigt bra i skymundan i ett lopp som gick väldigt sakta första varvet senast. Jag provade honom barfota då, men tycker inte att det fungerade riktigt så nu återgår vi till skor. Han är rätt så bra från början och utan att vara riktigt inläst på motståndet ännu skulle jag gärna prova honom i ledningen. – 13 M.T.Fameandglory (V75-5) har jättefin form och har varit riktigt bra varje gång på slutet. Senast avslutade hon 1.12 sista varvet, men tyvärr räckte det bara till tredjepriset. Det är tufft med tillägg och hon står dessutom lite hårt inne, men är stark och med en väldigt bra kusk ska hon inte vara chanslös. – 2 Peak (V75-6) är en väldigt jämn och säker häst som gör det bra hela tiden. Näst senast skötte han sig fint bakom Friction och förra gången gick han ett snabbt slutvarv utan att räcka hela vägen fram. Jag är inne på att prova även honom med någon form av stängt huvudlag för första gången. Det blir intressant, framförallt hoppas jag att det ska få honom snabbare från början.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Bergh har laddat!
Nästa artikelFascinerande uppvisning!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.