Inför V75 (lördag): On Track Piraten bjuder upp till dans igen – ”Det ska bli Piraten-bana”

100

Inför V75 (lördag): On Track Piraten bjuder upp till dans igen – "Det ska bli Piraten-bana"

I fjol den här tävlingsdagen besegrade han sensationellt megafavoriten Propulsion.
Nu har världens bästa dalahäst, On Track Piraten, läge för att göra om bravaden.
– Vi ska bjuda upp till dans i alla fall och det ska bli ”Piraten-bana”, säger Hans R Strömberg som vann spårlottningen gentemot Propulsion.

Winter Burst och V75-kavalkaden tuffar vidare och på lördag är det som vanligt en ordinarie omgång. Det är precis som i fjol Romme-travet som är värd för miljonspelet den här tävlingsdagen. Och det är upplagt för ett revanschmöte mellan två stjärnor. I fjol spelades Propulsion till gigantisk favorit, en av de största i V75:s historia, men torskade sensationellt. En av förklaringarna till nederlaget var banunderlaget som förutom det obligatoriska skotvånget även krävdes broddar i skorna. Det var något som den normalt barfotadansande Propulsion inte gynnades utav. Dessutom stod Propulsion med feber dagen efter och var således inte på topp den dagen.
En som däremot trivs som fisken i vattnet med sådana förutsättningar är On Track Piraten. Den 18-faldige miljonären gillar den kalla årstiden och har inga problem med att tävla med dojor och hakar i skorna.
– Det var häftigt som bara den att få vinna det här loppet i fjol. Jätteskoj och det var överraskande även för mig att han kunde slå Propulsion, säger tränaren Hans R Strömberg som också var den som styrde in den elvaårige valacken till seger.
– Hästen blir tolv nästa år men är fortfarande stil going strong. Åldern börjar såklart ta ut sin rätt men han är pigg och glad och spänstig och gillar att tävla. Jag tycker att han känns likvärdig som han gjorde vid den här tiden i år.
– Jag måste även vara nöjd med säsongen och han har sprungit in en miljon även i år. Man kan inte begära så mycket mer. Visst hade han väl sin topp för några år sedan men han håller fortfarande god klass.

Firar jul med en ridtur
On Track Piraten hade haft ett litet tävlingsuppehåll inför den senaste starten i Gulddivisionen på Bergsåker. Hästen blev då femma från ett dåligt läge med spår elva.
– Han kändes fin senast och gjorde ett klart godkänt lopp. Han fick gå först i tredjespår varvet kvar och dra tåget utan rygg. Jag har kört lite lättare motion med honom i dag (måndag) och han fick ett jobb i förrgår. Hästen kändes pigg och fin.
Hur ser julen ut för On Track Piraten?
– Han ska få en liten ridtur på julafton och det tycker han om. Det kan även bli så på juldagen och på torsdag blir det ett lättare träningspass.
– Eftersom han hade varit struken inför en tilltänkt start näst senast, då han hade lite problem med sina karleder, borde han normalt bara gå framåt med loppet i kroppen.

”Har spetsat från innerspår i Guld tidigare”
I lördagens Gulddivision drabbar alltså de två giganterna samman igen. Frågan är nu om Propulsion, som gör comeback efter segern i Trotting Masters i Paris den 7 september, kan ta skalpen på ”Piraten” trots att det nu handlar om vintriga förhållanden och broddar i skorna. Tränaren Daniel Redén har säkert siktet inställt på en ny start i Prix d’Ameriue och det här loppet lär vara ett led i matchningen. Men spårlottningen vann On Track Piraten som fick innerspår bakom bilen medan Propulsion fick bricka sex med Örjan Kihlström i sulkyn.
– Vi ska göra vad vi kan och bjuda upp till dans i alla fall. Det ska även bli ”Piraten-väder” med runt fem minusgrader, säger Hans R Strömberg.
– Han har lyckats spetsa från innerspår tidigare i Gulddivisionen när Johnny Takter körde honom. Men han var mer explosiv förr och jag vet inte om vi kan försvara innerspåret nu. Om inte annat får vi leta oss ut så fort som möjligt och göra som i fjol, då körde vi oss till ledningen efter fyrahundra meter.
– Jag tycker som sagt att hästen känns likvärdig som i fjol, den enda skillnaden är att han hade något mer lopp i kroppen inför den här starten. Propulsion blir väl normalt svårslagen men vi ska prova att ge honom en match. Han går bra med skor och broddar min häst och vi gör inga ändringar i utrustningen. Det blir öppet huvudlag och hans vanliga svenska jänkarvagn.

Föregående artikelAnalys V75 avd 6 ROMME av TIPSAREN / SPELGUIDEN
Nästa artikelInför V75 (måndag): Heta chanser för champion Hamre

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.