Inför V75: Marcus och Amiralen

234

manusmarcusJPEG

Nybakad travtränare med en reklamhäst som glänser på V75.
31-årige Marcus Savin fick fram en vinnare i Admiral Sea direkt när han körde i gång som proffs.
Om han får bestämma blir det tredje V75-segern på kort tid på hemmabanan Halmstadtravet på lördag.
– Hittills har det i alla fall känts som att jag skrivit manus själv till den här roliga starten på min karriär.

Första kontakten med Admiral Sea fick Marcus Savin då hästen var fyra år. Han jobbade då som lärling hos travtränare Patrik Södervall och hans bror Henrik och skodde bland annat stallets hästar på en filial på Gotland.
– Han är väldigt stor och grann, hästen. Efter den sommaren sa jag åt bröderna Södervall att de måste ringa mig först om de funderade på att sälja.
I somras kom samtalet. Admiral Sea var till salu. Samtidigt befann sig Marcus Savin på upploppsrakan för att bli proffs och gick och väntade på att få gå de sista kurserna på travskolan Wången efter cirka tolv år som lärling i olika storstall.
I november var han färdig tränare. Och med en reklamhäst som Admiral Sea har starten gått över förväntan.
I Marcus Savins regi har valacken utveckats och bland annat vunnit två V75-lopp, i november på Jägersro och nu senast i januari på Åby i storloppet V75-mästarna.
Johnny Takter körde till seger senast i loppet med hela med 200 000 kronor i förstapris. Marcus Savin sprang ett helt lopp för egen del efter att hästen hade gått i mål.
– Jag kom i kontakt med travet på Åby som är min hemmabana i hjärtat. Det var solklart min största seger någonsin – och med den hästen dessutom. Ja, det var något alldeles speciellt. Sådana känslor trodde jag faktiskt inte att jag hade i kroppen. Hästen ägs av två killar från Göteborg och det var lika roligt för dem så klart.

Pengarna inte tunga
Admiral Sea lever högt på sin startsnabbhet. Båda segrarna i V75 har exempelvis tagits från ledningen och sedan i september har valacken vunnit fem av nio lopp.
– Jag kan faktiskt inte svara på varför han börjat gå så bra. Han trivs väl helt enkelt med mitt sätt att träna bara. Han har tjänat mycket pengar på kort tid men mot lördagens motstånd tycker jag att han ska kunna vara med och slåss där framme. Det är klart att det blivit tuffare för varje gång i takt med de här pengarna kommit in. Men jag tycker att han stått sig så pass bra i klasserna tidigare så även om det kanske börjar ta emot lite så ska han kunna hävda sig även på den här nivån.
Vad säger du taktiken från fjärdespåret bakom bilen i V75-7?
– Vi har ett bra läge och jag tror bestämt att jag ska kunna ta mig förbi hästarna invändigt från start. Min häst trivs bra i ledningen, men även bakifrån. Så även om jag helst vill köra i ledningen måste jag vara vaken för olika alternativ. Admiral Sea har egentligen inte så många svagheter. En ärlig löphäst, startsnabb och tålig. Jag siktar på att köra honom barfota runt om igen, det ska mycket till om man inte ska kunna köra hästarna med den balansen på Halmstads fina bana.
Så vi ska strecka på V75?
– Det tycker jag absolut. Jag kör ut med god optimism då hästen varit jätteduktig. Jag är särskilt nöjd med hur han känts efter det senaste loppet. Så på förhand känns allt jättebra.
Marcus Savin hoppas få skriva vidare på sitt manus. Lördagens kapitel ska i så fall handla om den färske tränaren som vinner V75 på hemmabana med favorithästen Admiral Sea.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.