Inför V75: Mr 100 Procent

167

Inför V75: Mr 100 Procent

Vid årsskiftet blir han professionell.
Men redan på lördag gör Anders Eriksson premiär på V75® som tränare.
– Jag har gärna 100 i segerprocent efter lördag också, säger kusktalangen som selar ut Global Above All.

Han har tillhört landets mest lovande kuskar i många år.
I fjol slog han personligt rekord med 3,9 miljoner kronor inkört.
Nu börjar nästa kapitel i Anders Erikssons karriär, som tränare.
Planen är att plocka ut proffslicensen vid årsskiftet, men Eriksson har redan smugit igång sitt nya stall på anrika Sandemar där Stig H Johansson tränade fram så många vinnare med hjälp av Morten Waage.
Den senare har varit Sandemar trogen i alla år och har nu fått en kompanjon på träningsslingorna.
– Morten ville dra ner på sin verksamhet så jag fick ta över några av hans hästar i samband med att jag hyrde in mig, förklarar Anders Eriksson som kastar ut en av dessa i elden på V75® direkt.
Givetvis med planen att omedelbart göra ett namn för sig själv som tränare.
Eller?
– Nej, det har inget med det att göra. Hästen hade inga andra passande lopp och eftersom jag tycker att han är bra nog att hävda sig på V75 trots sin orutin så valde jag det här loppet.

Inte lika offensiv
Första hästen ut från stallet kom i onsdags då Global Appearance joggade till övertygande seger på Solvalla.
Förväntningarna på Global Above All verkar inte mindre.
– Båda hästarna har hög kapacitet och Global Above All är betydligt mindre komplicerad och ödslar ingen kraft i onödan, säger Eriksson som senast valde ett synnerligen offensivt upplägg då han ställde på tredjespår 1 200 meter från mål och blev hängande till en tapper andraplats.
– Hästen hade känts väldigt fin i träningen inför det så jag visste att han skulle göra ett bra lopp, därför valde jag att ställa på när tempot sänktes. Nu löste det sig inte som jag hade hoppats, men han lufsade på fint och var inte helt tom i mål då vinnaren ändå inte gick att rå på.
Blir det lika offensiv taktik på lördag?
– Nej, jag har inga planer att köra i tredjespår i 1 200 meter i alla fall, vi får ta ett annat upplägg. Jag slipper gärna köra honom i dödens, men andra- tredje- fjärde ytter eller varför inte rygg ledaren vore bra.
Är han inte snabb nog att köra om ledningen?
– Det tror jag inte. Han har bara haft framspår en gång och galopperade då. Det är inget som oroar nu eftersom orsaken var att han hade för lång checkrem. Däremot är jag inte sugen på att ladda honom bakom vingen. Vi tar det lite piano så får vi se hur han kliver iväg, det är svårbedömt för mig.

Spänd men inte nervös
Däremot darrar inte Eriksson på manschetten när det kommer till hästens kunnande.
– Han skulle kunna vinna ett sådant här lopp, till och med om han får göra jobbet själv, den kapaciteten finns. Men det betyder inte att jag vill att han ska göra det. Jag vill ge honom ett schysst lopp med tanken att hästen ska fortsätta att utvecklas. Sedan kan man hoppas att det räcker hela vägen, jag har gärna 100 i segerprocent efter lördag också.
Ändrar du något i utrustningen nu när det är lite större pengar att köra om?
– Nej, han tävlar precis som i senaste starten.
Är det extra nervöst att köra en häst man tränar själv?
– Nej, jag skulle inte kalla det nervöst. Däremot kan jag hålla med om att det är en annan sak och att det känns lite mer spännande. Det är lite nytt och roligt att komma ut i hetluften direkt.
Hur många hästar kommer du att börja med som proffstränare?
– Det blir nio stycken, det är lite trångt med boxar här nu.
Hur många hästar tror du att du tränar om ett år?
– Det vet jag inte. Det jag gärna vill är att ha är så bra hästar som möjligt, hellre lite kvalitet på grejerna än ett stort stall. Jag skulle inte vilja träna 20 hästar som jag inte ser någon utveckling i, säger Anders Eriksson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Miljöombyte kan ge första segern i travets elitserie
Nästa artikelLiraren visar fortsatt form! V75 analys avd 1-3

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.