Inför V75: Norske experten har spikarna och skrällarna

195

norexpert

Det är återigen dags för Unionskampen i trav – Sverige mot Norge i V75.
Norske tipsexperten och travjournalisten Even Elvenes har flera guldkorn att bjuda spelarna på.
– Vi har några norska hästar med som är riktigt bra. Det finns även några roliga skrällbud, säger Even Elvenes.
Unionskampen i trav har varit tradion under många år nu.
Momarken och Färjestad turas om att arrangera landskamperna som körs varje vår och höst.
Sverige har hittills vunnit varje gång och ofta har norrmännen varit rejält akterseglade i både Unionstravet och Unionskampen genom åren. I våras var det dock jämnare då slutsiffrorna blev fyra segrar gentemot tre i blågul favör.
Norrmännen och svenskarna spelar V75 i en gemensam pool och ATG räknar med 20 extra miljoner i potten som kommer ifrån vårt västra grannland.
– Det är inte så många norska hästar med den här gången. Men å andra sidan är några av de som är med väldigt bra, säger Even Elvenes.

”Love Force en av de bästa chanserna”
Trav-tv-profilen och journalisten har förstås järnkoll på de norska hästarna. Vad passar väl därför bättre att känna honom på pulsen inför lördagens V75-omgång.
Vilka norska hästar har de hetaste chanserna på förhand?
– Jag tycker att Love Force (V75-6) är en av de bästa norska chanserna. Noralf Braekkens häst har kommit tillbaka efter skada och hittat toppformen igen. Senast när han vann på Bergsåker var han inblandad i en incident i första kurvan menn vann ändå med tussarna kvar.
– Jag tycker att han går ner i klass nu och normalt ska det vara en mycket bra chans. Han har visat att han är en riktigt häst men han är inte så snabb ut men desto starkare till slut. Han lär nog hamna i fjärde par utvändigt eller något sådant. Det kan vara en chansspik, eller föresten kan det vara en bra spik också.
– I samma lopp är Vegas Yankee på väg upp i form. Han är mycket snabb ut och kan nog en 1.12-tid. Men jag tror ändå att Love Force är en starkare häst, även om Vegas Yankee nog passar bättre över distansen, säger Elvenes.

Heta norska kandidater i kallblodsloppet
I kallblodsloppen brukar segern ofta gå till en norsk häst. Det kan det mycket väl göra den här gången också om man får tro Even Elvenes.
– Ja, jag tycker att vi har tre, eller kanske fyra hästar, som kan göra upp om segern. Bäst chans tycker jag att Johan Herbjörn (V75-5) har. Han mötte Stjerne Faks senast och då vann Stjerne Faks enkelt. Men nu är det andra förutsättningar då Johan Herbjörn har det klart bättre läget och är snabb ut. Han sticker nog till spets och kan leda runt om. Tengsareid har ju visat att han kan köra i Sverige och haft stora framgångar.
– Utöver dessa två vill jag nämna Stjernejerven som var väldigt bra senast då han vann på tung bana. Sedan har Joker Elden varit med och gjort bra insatser på slutet. Han blev också norsk mästare. Nu är han tillbaka efter en paus och det kanske är ett litet frågetecken för formen men normalt räknas han tidigt.
– Jag rankar Johan Herbjörn etta, före Stjerne Faks, Joker Elden och Stjernejerven i det här loppet.

Har du några roliga kantbollar att bjuda på?
– Temptation As (V75-2) är en häst med bra kapacitet och som ska räknas felfri. Det är en stor och flott märr med bra steg och fin styrka. Jag vet att det är tufft och hårt i svenska stoloppen men Frode Hamre hade aldrig anmält hit om han inte anser att hästen duger. Senast vann hon ett lunchlopp på Bjerke ifrån ledningen. Hon rumplade till varvet kvar men höll sig i trav och det var ingen som kunde utmana till slut.

”Får ses som en outsider”

I övrigt?
– Pavie Vang (V75-1) har bra kapacitet för klassen i Norge och hästen var klart förbättrad senast. Kenneth Haugstad är en av de bästa kuskarna jag vet men hur hästen räcker till mot så här tufft motstånd är svårt att sia om. Han får ses som en outsider.
– Oslo Kronos i samma lopp gick i ledningen senast och vann lätt med allt kvar. Nu är det andra förutsättningar med bakspår och han möter hårda kamrater. Han behöver tur på vägen för att komma i slagläge men det är en bra häst i jättefin form så han får ses som en outsider även han.
– Mysterious (V75-3) har väldigt bra form och han har varit jättefin vid segrarna. Han har även varit i Sverige och tävlat hela året och gjort det bra. Hästen ger alltid sitt men läget med bakspår är väldigt olämpligt eftersom han är startsnabb. Det sätter ner chanserna och normalt blir det nog svårt att slå O’Grady. Den drar nog bara till ledningen och håller undan in i mål, säger Even Elvenes.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet