Inför V75: Ohlsson vaskade champagnen

209

I söndags körde han in fyra miljoner kronor genom vinsten i Svenskt Travkriterium med hästen Rokkakudo.
Två dagar senare sitter Ulf Ohlsson i bilen på väg mot Stockholm för en övernattning inför onsdagens V86-tävlingar på Solvalla.
Vi fick en pratstund med kusken som tog hem den största prischecken i svensk travhistoria och dessutom kör sex hästar när V75 gästar hemmabanan Bergsåker på lördag.

 

image-4
Har du reflekterat över att du körde in den största prissumman i ett travlopp i Sverige genom tiderna?
– Jag har hört andra som sagt det, då tänker man; det var en jäkla prissumma som blev tack vare premiechansningen.
Och 200 000 kronor rakt ner i fickan för dig i körsvensprovision…
– Om det vore rätt ner i fickan vore det bra, men så är det ju inte direkt.
Hur håller man sig motiverad att köra om förstapris på några tusenlappar dagarna efter en sådan seger?
– Man tänker inte så, det är nya race. Då måste man gå vidare. Man kan inte leva på kriteriesegern i flera år.
Men ett halvår borde det gå…
– Men tar jag semester ett halvår så är man kanske bortglömd sedan. Om man inte fortsätter att köra.
Hur känns det att dra in 200 000 kronor för några minuters jobb?
– Jag tänker inte så. Man tänker att det är fyra i miljoner i förstapris, inte vad man själv får. Det är äran att vinna själva loppet, inte provisionen.
Hur ser du på hur loppet blev kört, du gjorde ett avgörande beslut att sitta kvar i andraspår när attackerna kom på slutvarvet?
– Jag hade funderat lite på förhand. Loppet var så otroligt jämnt med många hästar som var ungefär lika bra så det gällde att få det perfekta loppet. Det var flera hästar som var jättefina i försöksloppen, precis som min. I andra stora lopp är det kanske två-tre hästar som har realistisk vinstchans. I det här loppet tror jag att samtliga kuskar kände att de kunde vinna när de körde ut på banan.
Gör det dig mer stolt att det var du som lyckades?
– Det vet jag inte. Det gäller att ha flyt. Men framförallt vill jag hylla hästen.
Du har aldrig vunnit ett så stort lopp tidigare…
– Många tror att jag inte vunnit något riktigt stort lopp, men på kallblodssidan har jag ju vunnit allt. Och med varmblod E3, Breeders’ Crown, SM, Sprintermästaren. Det är en hel del. Men visst, det finns fyra-fem riktigt klassiska lopp. Elitloppet, derbyt, kriteriet. De allra flesta rankar väl de loppen som störst, i den ordningen.
Var det andra känslor att vinna ett dessa?
– Det var jätteroligt att vinna derbyt för nordsvenskar också, de är roliga allihop. Men det är klart, det här känns lite extra. Det är ett kritierium och det första med så stor prissumma.
Hur firade du, körde du hem till Sundsvall direkt?
– Jag körde till Tönnebro, där stannade jag och åt. Sedan bilade jag hem. Min sambo Elin hade ställt champagnen i kylen och grannarna var där, så vi skålade i alla fall.
Har du alltid champagne hemma?
– Jag är inte så förtjust i det, men min sambo gillar champagne. Men när vi öppnade första flaskan, den måste ha varit jäst. Jag tog en liten mun och sa, det här går inte att dricka. Så den slog vi ut i slasken. Sedan öppnade vi en till, den smakade bättre.
Hur har de här dagarna efter loppet varit?
– Jag har fått väldig uppskattning, otroligt mycket gratulationer. Jag körde på två banor i går (måndag) och varenda en man stötte på grattade. Det har varit otroligt.
Du har kört enormt mycket lopp de senaste månaderna, hur många dagar har det blivit?
– Jag körde 75 dagar i rad, sedan hade jag en dag ledigt. Det var väl ungefär två veckor sedan, sedan har jag kört igen.
Hur orkar du?
– Det funkar bra. Jag känner mig inte sliten på något vis. Det gäller att hålla igång och träna lite när man har en ledig förmiddag. Sedan ungefär ett år har jag en personlig tränare, det har hjälpt mig enormt. Så länge man känner sig frisk och motiverad kommer jag nog att fortsätta i ungefär samma stil.
Vad gjorde du på den lediga dagen?
– Jag gjorde väl vad ”en vanlig Svensson” gör på en söndag, i alla fall det jag föreställer mig. Jag städade bilen invändigt, städade garaget. Sedan åkte jag till ett köpcenter i Sundsvall och fikade lite.

Det här berättar Ulf Ohlsson om sina styrningar inom V75 på Bergsåker:

– 3 Robin Ru (V75-1) var bra senast, trots att han gick med skor. Kort distans är väl inget plus eftersom han är seg att öppna med, men jag hoppas att vi slipper harva i tredjespår som näst senast. Då gjorde han ett väldigt bra lopp, men kändes ändå inte riktigt hundra. Senast var han finare igen och jag hoppas att han har hovar att gå barfota nu, då blir han ännu vassare.
2 Crusioux (V75-2) körde jag för första gången senast och det var en lite speciell häst med konstigt uppförande. Han började pulla 1 200 kvar, sedan låg han på bra tills vi fick ledningen, då kopplade han av och sprang på halvfart in i mål. Jag tror att det berodde på att han blev själv där framme. Jag har lite svårt att sätta in honom i konkurrensen, men kan i alla fall säga att jag har kört sämre hästar som räckt i V75. Jag tror att han kan öppna lite bättre än senast, men knappast köra om ledningen.
3 David Sisu (V75-3) hamnade för långt bak senast och då går det inte, även om tempot är hårt. Han håller fortsatt bra form och från ett betydligt bättre läge är jag inte alls främmande för att vi kan smyga med till en plats.
7 Hallsta Lotus (V75-4) hinner inte med i voltstart och har faktiskt varit jättenära galopp några gånger med volt så jag är glad att vi fick spår sju, det känns bättre än exempelvis tre eller sex. Det blir ingen laddning, men om han sköter sig så kanske vi kan köra till och komma till spets efter en bit ändå. Hur jag lägger upp tempot sedan beror på hur hästen känns, han har ju haft ett litet tävlingsuppehåll eftersom han fick problem med magen och jag har ingen riktig koll på dagsformen.
3 Ypsilon Hornline (V75-6) vill jag varna för, jag har kört honom några gånger och han har gjort bra lopp mest varje gång, men senast kändes han ovanligt fin och gjorde även ett riktigt bra lopp i dödens. Han kan öppna snabbt och skulle vi komma till ledningen är jag jätteintresserad av att köra där såvida inte Robben Bob kommer och sätter upp toktempo, då kanske jag måste tänka om.
4 Narold Vox (V75-7) har jag inte kört på ett tag, men det är en rejäl häst som är gynnad av lång distans och aldrig gör ett dåligt lopp. Han borde duga långt här.
– Sammanfattningsvis måste Hallsta Lotus vara bästa segerchansen, men jag tycker inte att någon jag kör känns chanslös.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSanity mot nya franska mål
Nästa artikelInför V75: Kan lille David ha en chans?