Inför V75: Ola Samuelsson har fått en nytändning

266

ola samuelsson

Ola Samuelsson har fått en nytändning som tränare och på lördag kan den långa segertorkan på V75 vara över. Foto av LARS JAKOBSSON

Det var fem år sedan senast.
På lördag hoppas Ola Samuelsson få kliva in i vinnarcirkeln på V75 igen.
– Det börjar kännas som att det är lite dags nu, säger Malmös mest inbitne ”nollåtta”.
Att Ola Samuelsson är stockholmare ut i fingerspetsarna hörs så fort han öppnar munnen.
Men det krävdes en flytt söderut för att hans träningsrörelse skulle få en nytändning.
Sedan två år tränar han sina hästar på Lutfi Kolgjinis gård i Vomb, Skåne och kunde i fjol som 54-åring se tillbaka på sin pengamässigt bästa säsong som tränare.
– Jag har alltid tyckt att det varit kul att gå till jobbet, men det är klart att det är ännu lite roligare nu än om jag ser tillbaka fem-sex år. Själva travsporten gillar jag fortfarande lika mycket, trots allt gnäll och kacklande man hör nuförtiden, säger Samuelsson som bosatt sig i centrala Malmö.
35 segrar och 2,7 miljoner kronor inkört blev facit i fjol, siffror som borde slås i år om resultaten fortsätter.
Däremot var det länge sedan Ola Samuelsson fick känna av rampljuset när det handlar om V75. I maj 2008 tog han tre V75-vinster inom loppet av tre veckor med hästarna Mo Brynolf och Dame Orly, men därefter har det varit segertorka på lördagarna.
– Då ”kvastade” jag en liten period, att vinna V75-final med en Victory Party-avkomma är inte så lätt. Annars har det varit trögt, men det börjar kännas som att det är lite dags nu. 2 Electrifying (V75-4) ser onekligen ut att ha vettig chans.

”Bättre i ordning nu än inför segern”
Den fyraårige valacken övertygade vid seger på Jägersro i slutet av maj, men fick ge sig från ledningen som favorit i senaste starten.
– Jag var lite besviken då. Han torskade inte med mycket, men borde ha runnit undan med det upplägget. Det är möjligt att det blev lite för bra, att loppet kom lite för tätt inpå och vi fick ett bakslag istället för ett uppsving. Nu har han fått hämta igen sig lite och känns jättefin. Han känns bättre i ordning nu än inför segern så jag hoppas och tror på en riktigt bra prestation.
I sina två senaste starter har Electrifying tävlat utan skor och med så kallad jänkarvagn.
– Jag tillhör den kategorin som inte är så övertygad som pressen över förträffligheten. För det första har de ju funnits i x antal år, Iceland vann Elitloppet i en sådan. En garagekonstruktion som väger bly, jag förstår inte varför det ska gå så mycket snabbare och hur många hästar är det inte som galopperar i sista sväng när de inte får hjälp av en vänsterstång? Men visst, när det är sommartid och 1 600 meter så att man kan släppa iväg riktigt, då kan det ge lite, i alla fall på de riktigt fina hästarna som Electrifying. Så han får fortsätta tävla så, vi ändrar inget och taktiken funderar inte jag på, det får Johnny Takter göra.

”Streckvärd trots läget”
Det kan däremot inte Samuelsson unna sig i V75-2 där han kör 13 Tiberius F. åt Helena Burman.
– Fjärde inner och hoppas på lucka, det är min plan. Det blev lite tjurigt att stå ensam på tillägg. Nu var hästen jäkligt fin senast då han satt fast på en 1.14-tid, men därifrån till att runda ett gäng så här pass bra treåringar, det blir nog tufft. Annars känns det som att hästen är inne i en väldigt fin utvecklingsfas för tillfället.
Sista chansen kommer i V75-6 med 11 Handsome Knight som var favoritspelad i V75 i sin senaste start, men fick nöja sig med andrapriset på nytt rekord.
Det är inte ofta man travar 1.11,5 i den här klassen och blir avklädd, men jag tycker att han var jättebra. Han gick i tredjespår runt första sväng och resten i andraspår, det blev ett halvstruligt upplägg och ändå gick han med så pass bra fart över mål. Det har sett bra ut efteråt också så jag tycker att han är streckvärd trots läget. Han har aldrig provat jänkarvagn och eftersom han har en tendens att dra höger runt svängarna och det är inte aktuellt nu heller. Jag tror att det ska hålla för att köra barfota runt om igen, men skulle vi tvingas sätta på bakskor är det inget stort minus.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelUlf Ohlsson och Quid Pro Quo vann Sprintermästaren!
Nästa artikelHövding Loss

Comments are closed.