Inför V75: Rackham så bra han kan vara – men inte läget

79

inför v75® rackham så bra han kan vara – men inte läget

Från hetluften i Paris tillbaka till den svenska vintern.
Rackham är en segerkandidat i Legolas Minne – även fast tränaren inte är nöjd med innerspåret.
Christoffer Eriksson bidrar med intressanta inslag när V75® den här lördagen avgörs på Åbytravet.

 Med två veckor kvar till julafton är det hög tid att skaffa julklappspengarna.
Ett ypperligt tillfälle för det är när V75® den här lördagen ska köras på Åby. En bana som med sina båda open stretch-spår ofta bjuder på fartfyllda och annorlunda lopp. Tävlingsdagens höjdpunkt är Legolas Minne, som hedrar en av svensk travsports allra största legendarer – och som också lockade ett högintressant startfält.
Turen från Jägersro gör Christoffer Eriksson med totalt fyra hästar med sig på transporten. Tillbaka på svensk mark är stallets reklamhäst 1 Rackham (V75-3), som under en period befunnit sig i Frankrike och som senast testade lejonkulan i det första Prix d’Amérique-kvalet Prix de Bretagne. Tyvärr blev det galopp omedelbart i starten.
– Han känns ju så bra som han kan kännas. Frankrike kan ha förändrat honom lite, de gånger som han tävlade så gick han ju väldigt bra. Isabella (Christoffers sambo, reds.anm.) körde ju alla jobben med honom och hon brukar alltid meddela hur läget är och inför senast var det ju ”topp”. Men han var ju inte ens med i loppet, det är ju lite av hans problem här hemma också, med voltstart är han hopplös, säger Christoffer i podden V75® – lördag hela veckan.

Fick innerspår bakom bilen – tränaren inte nöjd
Rackham möter i Legolas Minne meriterat motstånd.
Världsstjärnan Aetos Kronos i sin tredje start efter det långa sjukdomsuppehållet och bronshästen från Elitloppet Mister F. Daag, är två av lördagens konkurrenter. Innerspåret bakom bilen brukar oftast vara ett plus men tränaren var inte helt nöjd efter spårlottningen.
–Tredje invändigt, här kommer vi…, säger Eriksson som fyller i:
– Han är ju ingen blixt från början och speciellt spår ett är inget bra för honom. Han brukar hänga lite i vänstertömmen och det spåret är kanske det sämsta just för honom. Risken är att man inte riktigt kan släppa av honom.
Till och med sista februari tävlar alla hästar på svenska banor med skor på samtliga hovar. Något som kanske också det kan vara ett aber för Rackham ”den Röde”. I sina trettio senaste starter i Sverige har han tävlat barfota.
– Det finns förstås en anledning att vi tog av honom skorna från första början. Men samtidigt har han ju tävlat väldigt mycket med skor tidigare, gått bra lopp och han är ju mycket bättre och starkare nu än vad han var då. Det är klart att hade jag fått välja hade vi kört barfota på lördag, men nu är det som det är. Jag tror inte att han kommer bli direkt sämre med skor.

Hurricane tillbaka i Sverige – känns grym
Tävlingsmeriter från Frankrike har också 7 Hurricane River (V75-1) som startar i Silverdivisionen vilken inleder lördagens kupong. Sjuåringen var senast tillbaka på hemmaplan då han i Kalmar slutade fyra efter en tung resa.
– Han var ju nere i Frankrike och tävlade rätt så bra de gångerna som han höll sig i trav men han hade ett litet dilemma i det att han hade tjänat lite för lite pengar i den klassen som han befinner sig, så han blev helt enkelt tvångsstruken ett par gånger nu när vintermeetinget började. Då valde jag att ta hem honom för han har ett väldigt bra program i Sverige nu, det körs ju mycket V75® här i södra delen av landet.
– Det var ju nästan nio veckor sedan han hade fått ett riktigt lopp i sig, så jag ville ha tävlingsfart i honom och det blev det loppet i Kalmar nu i fredags. Det var ju millimeter från att komma ned i andra utvändigt in i första sväng, det var lite orättvist för det känns inte som en häst som ska jobba för mycket på det viset som han fick göra nu.
Jägersrotränaren låter klart uppåt då Hurricane Rivers dagsform kommer på tal.
– Hästen känns fantastiskt grym. Han har nog aldrig känts så sund som han gör just nu. Hela hästen är mer avslappnad, fräschare och starkare. Han klarar av att springa på ett lättare och bättre sätt och han har blivit successivt bättre. Jag har en bra känsla att han kommer göra ett väldigt bra lopp, även om han fick ett spår väl långt ut för att vi ska vara helt nöjda.

Känns väldigt fin – provar trots skor på hovarna
Två hästar från stallet tävlar i Klass 2-försöket.
Christoffer vaktar själv tömmarna bakom 6 Nyras Lars R. (V75-2) som efter flera fina insatser senast ägnade sig åt galopp. Ett beteende som nog får sättas på treåringens orutinskonto.
– Han kändes ju väldigt bra, men han är ju väldigt orutinerad, han förstod inte riktigt att han kunde koppla av när han kom en bit in i första sväng. Det har varit lite så att han har tävlat väldigt bra barfota bak, men det var lite på gränsen den dagen att han skulle klara det, så vi plastade hovarna på honom och precis innan han började ”rulla” så tog han ett felsteg, han kom inte riktigt i rytm, jag tror inte riktigt han fick fäste och det var grundproblemet, säger Eriksson som fortsätter om det rådande läget med barfotaförbud:
– Nu måste de gå med skor, men han känns så väldigt fin för tillfället så jag vill prova en gång till. Han har tävlat en gång med skor bak och den dagen var det ju sjuttio centimeter med lera…det var nästan som tjällossning. Så det var nog inte riktigt rättvist att bedöma honom efter den prestationen. Det är helt klart en bra häst.
Så hur ser du på möjligheterna på lördag?
– Jag är lite skeptisk till det här med skorna, det drar väl ned det hela lite.
Du har även 8 Vincent Cheri (V75-2) i samma lopp, som ska köras av Örjan Kihlström?
– Just för hans del kan det här läget kanske vara ganska så bra. Han är rätt så krånglig bakom bilen och har hela tiden varit rätt strulig och har inte kunnat öppna. Det kan vara bra att han kan komma där ute med lite högre fart, sedan är det ju rätt kusk för att fixa de där spåren…
– Har man dåligt spår på Åby så kommer man oftast in i loppen ändå, tack vare open stretch som gör att loppen körs helt annorlunda.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.