Inför V75 Romme 20 april 2014: B.B.S Sugarlight

363

bbs sugarlight v75

På söndag jagar B.B.S. Sugarlight femte raka segern.
I bakgrunden kan något mycket större stå på spel.

– Får vi en elitloppsinbjudan så tackar jag inte nej, då är vi med, säger Fredrik Solberg, tränaren bakom vårens sensationstravare B.B.S.Sugarlight.

Fyra segrar i förkrossande stil.
Femårige B.B.S.Sugarlight har på ett par månader gått från anonymitet till en av Skandinaviens största snackhästar.
Efter senaste triumfen på Solvalla drogs han till och med in i elitloppsdiskussionen sedan körande Peter Untersteiner uttryckt att han ville köra hästen där.
För tränaren Fredrik Solberg kom det uttalandet oväntat, men han är inte sen att hänga på.
– Jag registrerar att Peter drömmer om Elitloppet och är redo för möjligheten om den skulle dyka upp. Bara att jag läste att vi finns med på Solvallas lista med 40 intressanta namn är smickrande. Får vi en elitloppsinbjudan så tackar jag inte nej, då är vi med, slår Solberg fast.
Den 34-årige amatörtränaren från Fredrikstad, bara några mil från svenska gränsen, är ingen nybörjare när det kommer till att träna häst.
Men däremot till varmblod.
– Min familj har alltid hållit på med kallblodshästar och jag började väl träna när jag var 13-14 år. Men min första varmblodshäst fick jag för fyra år sedan.
Denne heter Gidde R.Icke och tjänade nästan 800 000 norska kronor under åren 2010-2012.
Det var mitt i den perioden som Solberg fick nys om att hästens lillebror B.B.S.Sugarlight var till salu.
– Jag såg en annons i Trav- og Galoppnytt och slog till. Gidde hade bara 100 000 kronor på sig när jag tog över träningen och hans framgångar gjorde att jag fick mer lust till varmblod.

”En bomb”
Men även om lillebror inledde karriären gediget med sex segrar och 350 000 kronor insprunget på hela 41 starter som tre- och fyraåring var det nog ingen som kunde ana vad som skulle hända under tredje säsongen på tävlingsbanan.
– Att det var en brukbar häst som kunde tjäna fina pengar har jag alltid trott. Men den utvecklingen som varit i år, den är obeskrivlig, fantastisk.
När märkte du vad som var på väg att hända?
– Det har bara kommit, jag har egentligen inte känt det. Hästen är mycket rundare än i fjol och har mer kropp, men det var efter första loppet då Peter körde hästen, då märkte jag i träningen hemma att han var väldigt mycket piggare. Jag brukar beskriva det som att en bomb exploderat i hästen. Han har haft talangen, men den har inte fått komma fram förrän nu.
Det var i starten efter som segerraden började då B.B.S.Sugarlight fick tävla utan bakskor och med en amerikansk sulky för första gången.
Men att förklara hela metamorfosen med dessa detaljer är att göra det för enkelt för sig.
– På Färjestad tävlade han med skor och vanlig sulky och var väldigt bra då också, påpekar Solberg.

Inte ett ljud
Vad är det då för sorts träning som förvandlat den till synes alldaglige unghästen till en förkrossande segermaskin undrar man.
– Jag tränar efter mina egna principer som går väldigt mycket ut på att hålla honom på bra humör. Vi joggar 10-12 kilometer åt gången, i kuperad terräng som jag har här, sedan släpper jag åt honom så att han får öka farten emellanåt. Dessutom rids han och får gå dressyrträning. Överhuvudtaget tror jag att många tränar sina hästar för mycket. Man kan träna hårt när de är unga, sedan tror jag att det viktigaste är att de trivs, får bra miljö och bra mat.
Tycker du att det ser ut som att du har en blivande världsstjärna i stallet?
– Nej, när man ser honom hemma är det svårt att tänka sig att han kan springa 1.11. Han är så snäll och lugn och brukar väldigt lite energi. Det är inte förrän han kommer till banan som man märker skillnaden.
Snäll, lugn och dessutom sällsynt tystlåten visar det sig.
– Jag tror aldrig att jag hört honom gnägga. Det är något jag aldrig varit med om på en häst tidigare. Han säger aldrig ett ljud. Vill han ha uppmärksamhet så kommer han fram till en i hagen. Är han i stallet så sparkar han lite med frambenet i boxdörren. Han är ett unikum av häst, jag tror att han är klokare än vanliga hästar, säger Fredrik Solberg.

Håller formen
Veckans V75-omgång körs på Romme på söndag och utgör kvalificeringar till årets största travhelg på Solvalla i slutet av maj.
En seger i den inledande avdelningen skulle innebära att B.B.S.Sugarlight är klar för bronsdivisionsfinalen med 200 000 kronor i förstapris.
En liknande uppvisning som senast kanske kan ge chansen att tävla om mer än det tiodubbla i Elitloppet.
Den som vill inleda veckans V75-kupong med en spik ska i alla fall inte känna någon oro för att formtoppen skulle vara i vikande.
– Jag hittar inget som tyder på det. Hästen har blivit lite lugnare, det märktes i värmningen på Solvalla senast och har även gjort det i träningen efteråt. Peter tyckte bara det var positivt och så tolkar jag det också. Han verkar ännu mer avslappnad.
Så då kan vi räkna med ny utklassning?
– Jag tror att han ska vara lika bra i alla fall, säger Fredrik Solberg som har planeringen klar de närmaste veckorna:
– Det är elitloppshelgen vi siktar mot, vilket lopp det blir får vi ta då.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKarriären över för travstjärnan Formula One
Nästa artikelDagens Dubbel Jägersro/Solvalla 16/4-2014

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.