Inför V75 Skellefteå 10 augusti 2013

232

nahar 10 augusti 2013

Nahar är tillbaka och jagar revansch efter galoppen i Hugo Åbergs.
Men elitloppsvinnaren gjorde Robert Bergh lite konfunderad i måndagens träningspass.
– Det brukar vara en jävulsk power i honom när han går intervaller. Nu var han väldigt lugn och samlad och jag vet inte om han börjar bli lite divig, säger Bergh.
Stig Lindmarks styrkeprov i Skellefteå får celebert besök på lördag. Nahar gästar banan och lär bli storfavorit efter en fantastisk vår och försommar med seger i Elitloppet och i Norrbottens Stora Pris.
Men senaste starten, som var i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, blev ett strullopp. Många av de deltagande kuskarna menade på att Pietro Gubellini körde snävt mot allt och alla under i princip hela det första halvvarvet.
– Han for och körde in benen och skrek och skrek när jag skulle framåt vilket gjorde att jag aldrig fick Nahar att lugna ner sig. Han blev väldigt spänd. Dessutom körde Gubellini på Svanstedt i första kurvan så det var otroligt stökigt de första sexhundra metrarna. Min häst blev het och påverkad av det helt klart. Han är bättre ju lugnare loppen börjar för hans del, säger Robert Bergh.

”Kändes grymt fin”
Nahar galopperade varvet kvar när han var på väg fram utvändigt om ledande Commander Crowe. Hur det hade gått utan galoppen står skrivet i stjärnorna.
– Jag körde runt med Nahar så att han skulle få springa av sig lite. Han hade inte gått något lopp på ett tag inför den starten men han fick sig en liten genomkörare i alla fall. Hästen kändes grymt fin och otroligt laddad och spänstig. Så det hade nog blivit spännande sista varvet, säger Bergh som inte vill spekulera om eventuell vinstchans utan galoppen.
– Nej, nu har ju Commander Crowe redan vunnit loppet och det är bara att gå vidare.

”Vet inte om han börjar bli divig”
Efter hemkomsten till Berghs gård utanför Sundsvall har Nahar fått träna på som vanligt. Men efter måndagens träningspass blev Bergh lite konfunderad över hur hans stjärna uppträdde.
– Han gick intervaller idag och jag vet inte om det är så att han börjar bli lite divig. För han var väldigt lugn och det var inte alls samma power i honom som det har varit förut i träningen. Självklart är det bra att han är lugn men då vill man att han ska vara bra på banan också, menar Bergh.
– Det kanske är så att han känner att han är så duktig att han inte gör så mycket väsen av sig längre. Men det är första gången han har varit så väldigt lugn och samlad i ett jobb så man vet ju inte om han är i riktigt samma form som tidigare.

Kändes fin och lågpulsad
– Man kan i alla fall konstatera att han var annorlunda än tidigare. Fast hästen var väldigt fräsch och fin och var lågpulsad som vanligt så i det avseendet var allt normalt. Det är bara det att det brukar vara sådan jävulsk power i honom när han går intervaller men jag har honom hellre så här och att han även fungerar i lopp.

”Nahar är bästa V75-chansen”
I Stig Lindmarks styrkeprov, tillika V75-6 på lördag, startar Nahar med dubbla tillägg över distansen 3140 meter. Han lär bli klar favorit och Robert Bergh är nöjd med förutsättningarna.
– Det är klart att jag är nöjd med hur loppet ser ut. Nu är det täta starter och han är piggast och bäst när han startar tätt. Det är också bra att han får starta längst ut i volten och att han inte har någon häst på utsidan. Det är bara fyra hästar på den volten och han kan inleda lite lugnt.
Vinstchansen?
– Den är mer än god. Det är nog mest han själv emot. Jag tycker att Nahar är min bästa chans i V75.
Balansen?
– Det blir skor runt om, säger Robert Bergh som även berättar att nästa start för Nahar blir i Sundsvall Open Trot.

Ytterligare en trio heta V75-chanser
Bergsåkerstränaren, som ligger tvåa i tränarligan med 13,6 miljoner inkört i år, har totalt åtta hästar till start inom V75. Efter Nahar tycker han att följande trio är hans hetaste chanser.
– Amiral d’Inverne (V75-1), Tresor d’Inverne (V75-1) och Bradley (V75-5) känns som mina bästa chanser bakom Nahar, säger han.
Amiral d’Inverne (V75-1) är inne i en väldig utvecklingskurva och har ett toppläge.
Tresor d’Inverne (V75-1) har varit grymt bra i loppen efter vilan och har en högre nivå. Båda två är väldigt bra hästar som kan räcka här, säger Bergh om stallkamraterna som går i samma lopp.
Bradley (V75-5) har varit toppbra vid segrarna i år och fin som hästen känns så tror jag på segerchans trots tillägg.
Dina övriga hästar på V75 då?
Check In Blågul (V75-1) var lite blek om nosen senast. Vi har tuffat till träningen efteråt och jag tror på en förbättrad insats nu.
My Lady Star (V75-1) gör bra insatser varje gång och har toppform men ett iskallt läge och det blir svårt över kort distans.
Simoun (V75-7) har gjort jättefina lopp i Frankrike men blev sedan skadad. Han fick ett snällt upplägg i comebacken och spurtade bra. Nu är läget för svårt för att han ska kännas aktuell.
Ted Blågul (V75-7) har stått över och har ingen riktig form nu. Han får smyga med och kämpa efter rätt formkurva.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 7 augusti 2013: Bara galopp emot?
Nästa artikelDagens Dubbel Solvalla 7/8-2013