Inför V75 Solvalla 29 mars 2014: Raja Mirchi

284

raja-mirchi

Senast fick han ge slaget förlorat mot Harry Haythrow och Sanity.
Nu ska Raja Mirchi ta revansch.

I lördagens V75-jackpot på Solvalla ställs de tre topphästarna öga mot öga igen.
– Det klart att jag är revanschsugen utav bara den, säger Raja Mirchis tränare Lutfi Kolgjini.
Att Lutfi Kolgjini har inlett året i ett rasande tempo har inte gått någon med travintresse förbi.
Stallets hästar har så här långt vunnit nästan var fjärde lopp i snitt och som kusk ståtar Jägersrotränaren med en segerprocent på 30.
När Solvalla på lördag arrangerar jackpotkryddade V75-finaler, 82 miljoner kronor ska delas ut till V75-spelarna, talar mycket för att Lutfi Kolgjini bokför sig för ytterligare segrar.

– Det ser faktiskt mycket bra ut på pappret. Hästarna är bra och vi har fått fina utgångsläget, säger han.
Dagens sportsliga höjdpunkt är gulddivisionens final (V75-3), tillika den första deltävlingen i Olympiatravet. Där väntar revanschmöte mellan elithästarna Sanity, Harry Haythrow och Raja Mirchi. När hästarna nyligen möttes på Åby vann Harry Haythrow via en mäktig långspurt, närmast följd av Sanity. Raja Mirch fick nöja sig med fjärdepriset efter ett struligt lopp.
– Jag såg loppet på plats och allting blev ju fel. Han blev hängande från start, det var inte Eriks (kusken Erik Adielsson reds.anm.) fel utan det är sådant som kan hända, och sedan blev det fel när inte Sanity ville släppa och Erik fick gå ner i rygg. Efter det blev det fel igen när Johnny (Takter) drog ner tempot till 1.21 med Sanity. ”Raja” har ju den aktionen att han inte kan accelerera från 1.21 till full speed och då hade han också lagt en rökare tidigare. Men det är sådär det kan bli i lopp, allt för ofta känns det som, säger Lutfi Kolgjini och skrattar.
– Hästens insats var hur som helst som förväntad. Hade han varit i hundraprocentig form hade jag sagt åt Erik att sätta sig lugn utvändigt om ledaren, men han vet att jag jobbar mot formen.

Lättas i balansen
Loppet var Raja Mirchis andra för året, årsdebuten vann han, och med två lopp innanför västen har formen fått sig en skjuts framåt.
– Jag körde ett lättare jobb med honom i sanden i fredags och han var hur fin som helst. Jag har ingenting att klaga på och han kommer att vara lite vassare den här gången.
Vassare är även Raja Mirchis startspår. Förra gången gick han ut från andra ledet bakom startbilen. Den här gången ska han starta från spår två.
– Läget är mycket bättre nu. Därifrån kan jag själv välja taktik. Men taktiken är ingenting man kan tänka så mycket på i förväg. Jag kör upp till bilen och sedan får vi se hur det blir.
Som om inte uppåtform och idealiskt startspår vore nog kommer även Raja Mirchi att vässas till balansmässigt.
– Det blir en liten förfining. Jag kommer att rycka bakskorna och ta bort bootsen fram.
Tror du att ni tar revansch?
– Ja, det tror jag. Jag har all respekt för motståndet men jag tycker att jag har väl så bra häst.

Snabbast i landet
Raja Mirchi är inte Lutfi Kolgjinis enda segerbud på lördag. Totalt startar han fem hästar inom V75-spelet och med Sahara Fairytale (V75-2) får han finna sig i favoritskapet. Stoet är snabbast i Sverige i år med segertiden 1.11,1, som hon noterade från ledningen över kort distans i sin näst senaste start. Senast spurtade hon till enkel seger över 2 640 meter. På lördag kan hon fullborda ”distanstrippeln” genom att vinna över 2 140 meter.
– Det är en helt underbar häst som är väldigt komplett. Hon var fantastiskt näst senast och ruggig senast. Hon sprintade ju över mållinjen! Det är sällan man ser en häst göra det över 2 640 meter, säger Kolgjini och fortsätter:
– Jag har inte kört henne efter det utan hon har fått lufsa på i skogen och skötaren som kört henne har varit helt lyrisk och säger att hon bara studsar fram. Hon ska gå barfota runt om igen och från fjärdespåret är tanken ”spets och slut”.

”Har verkligen utvecklats”
Även Archangel Am (V75-4) kommer bli hårt betrodd av spelarna. Fyraåringen har inlett säsongen med tre raka segrar.
– Han har verkligen utvecklats under vintern och han går framåt med varje lopp. Det är en häst som jag har väldigt höga tankar om. Framför allt är han otroligt stark i både kropp och huvud. Lite spår på vägen, dödens och sånt bekommer honom inte över huvud taget. Dessutom är han väldigt begåvad och gör bara det han ska. Senast satt jag med sträckta linor över mållinjen och han avgjorde själv.
Spår sex bakom startbilen brukar inte anses idealiskt men Lutfi Kolgjini är nöjd med utgångsläget.
– Det är bara positivt med spår en bit ut för honom. Han gynnas av spår mitt i banan och tredjespår i första sväng tål han lätt. Han har inte gått något snabbjobb efter senast men jag ska vässa till honom i backintervaller i morgon (läs tisdag) och den här gången kommer jag också att rycka av bootsen fram.
Hade Lutfi Kolgjini fått välja hade han haft startspår en bit ut på startbilsvingen även med Orione Spin (V75-7).
– Han föll verkligen med flaggan i topp senast. Han gjorde ett mycket bra lopp och med det loppet kommer han vara ytterligare förbättrad den här gången. Men innerspåret är inte bra åt honom. Han är inte chanslös på ledningen men han har en tendens att slå ihop när han ska accelerera och därför ska han helst ha spår en bit ut i banan. Men jag ska lägga på honom bakskor den här gången. Mycket avgörs i starten och lyckas han hålla upp ledningen kan han mycket väl vinna.
Valetta Strix (V75-5) är den i Kolgjinis V75-kvintett som kommer få minst förtroende av spelarna. Men även hon har fin form.
– Hon blev störd till galopp i sista sväng senast och enligt Preben (Sövik) hade hon krafter kvar i det läget. Gången innan gick hon jättebra till slut så form verkar hon ha. Hon är väldigt snäll i volten så starten ska inte vara något bekymmer.
Mycket kan hända och vilka hästar som står som vinnare när dammet har lagt sig på Solvalla på lördag eftermiddag återstår att se. Men att Lutfi Kolgjini kommer att spela en huvudroll, det kan vi vara tämligen säkra på.

Ola Johansson

 

Föregående artikelLD/DD Solvalla 29/3-2014
Nästa artikelDigital Ink svarade för en enorm årsdebut!