Inför V75 (söndag): Edin har gott hopp med hemmahoppet

70

Inför V75 (söndag): Edin har gott hopp med hemmahoppet

Det brukar handla om Öystein Tjomsland eller Jan-Olov Persson.
Men när det på söndag ska koras vem som är drottningen bland treåriga kallblodsston kan svaret hämtas från hemmabanan.
Stefan Edin hoppas att vinnaren i Kriteriestoet heter Bato Tösen.

Öystein Tjomsland har fem finalister, Jan-Olov Persson två och den troliga favoriten Dunungen. Tillsammans sitter de båda stortränarna på mer än hälften av finalfältet när Kriteriestoet avgörs på Dannero den här söndagen, en omgång som förgylls med V75®. Men ensam att försvara hemmaovalens färger är 1 Bato Tösen (V75-1). Ett sto som gått från klarhet till klarhet lagom till årets stora mål.
– Hon har allt som en bra häst ska ha egentligen, hon är startsnabb, speedig och gillar att tävla. Det finns inget mer att önska. Tidigare var det lite nerv i henne, det har knutit sig i just voltstart och det har varit helt omöjligt att få i väg henne i volten men sedan vi bestämde att vi skulle prova bilstart så har det funkat hur bra som helst. Normalt är hon hundra procent travsäker, berättar tränaren Stefan Edin om stallets stora hopp på söndag.

Fick ett helt perfekt lopp i kvalet
Efter seger i debuten har pusselbitarna fallit på plats med bilstart i de senaste starterna för Bato Tösen som kommer till Kriteriestoet med tre raka segrar. Senast, förstås, i uttagningen där hon från ledningen säkert förvisade Tjomslands bidrag i loppet Sjö Perla.
– Det blev ett helt perfekt lopp i kvalet, det kändes att det var gott om krafter kvar då och hon kan nog sänka tiderna en hel del. Hon har aldrig varit bottnad någon gång i loppen och har ju vunnit på hyggliga tider. Vi hade lite funderingar på att tävla utan bakskor nu men det har funkat så bra hittills så vi fortsätter som tidigare, särskilt som det hotats lite med regn på söndag.

Allt har gått enligt planen inför finalen
Samtliga de tre segrarna är tagna från ledningen. Bato Tösen trivs med taktpinnen i hand och att det nu blev innerspåret bakom bilen i finalen är såklart något som både häst och kusk uppskattar.
– Allt verkar bra, det har gått helt enligt planen så här långt och vi fick ju ett perfekt startspår också. Vi har förhoppningar att hon ska kunna hålla ledningen från början och så fin som hon varit, så ska det nog till en väldigt bra häst för att slå henne. Sedan är det alltid svårt att säga, innerspåret är inte alltid optimalt men hon är väldigt kvick ut så det är plan A i alla fall. Det känns spännande. Vi har stora förhoppningar.

Kan bli klassisk vinnare på hemmaplan
Stefan Edin är kanske mest känd för kämpen Hearth Boy Laday som tog flera segrar på V75 och travade in över två miljoner under 00-talet. Han har även varit med och tränat upp många fina hästar, inte minst Månprinsen A.M. På söndag har han chansen att få segerjubla i ett klassiskt lopp – inför hemmafansen.
– Det skulle vara jättestort naturligtvis, jag köpte själv Bato Tösen som unghäst och har varit med hela vägen. Jag har vunnit finaler på V75 och så tidigare, men det här är ett klassiskt lopp och på hemmaplan.

Föregående artikelSvanstedt och Captain Corey ostoppbara i Hambletonian
Nästa artikelOtursförföljt för From the Mine

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.