Inför V75 Söndag: Gundersen kan ta storslam

62

Gundersen kan ta storslam

Det väntar en mycket spännande dag för Geir Vegard Gundersen på söndag.
På Bjerkes superdag har han heta chanser att vinna både det norska Kriteriet och Derbyt.
– Alla mina fyra hästar kan vinna och det blir positionerna som avgör. Bästa chansen har utan tvekan Hillary B.R. i Derbystoet utanför V75, säger Gundersen.

Det är dukat för stor travfest när Bjerke kör en riktig superdag på söndag som går i unghästarnas tecken. Det är dags för penningstinna finaler i Norskt Travkriterium och Norskt Travderby både för varmblod och kallblod. Dessutom arrangeras det även ett tandemsulkylopp med kändisar. Det körs över 1100 meter med bilstart och det går att spela till loppet. Ett svenskt ekipage ställer upp och det är Challe Berglund och hans svärfar Stig H Johansson. Duon får bland annat möta Norges prinsessa Märta Louise som tävlar ihop med Kristian Malmin. Kändisloppet körs som lopp fem innan V75 börjar.

”Snabbaste kvaltiden av alla”
Om vi sedan går över till den stora sport som väntar så är Geir Vegard Gundersen i centrum den här dagen. I fjol vann han Norskt Travderby som tränare till Gretzky B.R. som sonen Magnus Teien styrde in till seger och blev därmed historiens yngsta kusk (21 år) att vinna det prestigefyllda loppet med två miljoner kronor i förstapris i.
I år finns chansen på nytt då tränare Gundersen har med två hästar i det norska Derbyt. Dels Max Brady, som han kör själv, och Noble Superb som Magnus Teien Gundersen sitter upp bakom.
– Vi får se om det blir jag som vinner i år istället. Båda mina hästar har goda chanser och den som får bästa loppet har också störst möjlighet. Det kanske är lite fördel för mig den här gången, säger Geir Vegard Gundersen som själv har vunnit det norska Derbyt fem gånger tidigare.
Årets derbyhästar vann båda tvåa sina försök och har startspåren ett respektive fyra bakom bilen.
– Noble Superb (V75-7) vann sitt uttagningslopp från dödens och fick jobba för det men sprang med väldigt fin fart genom mål. Det var också den snabbaste kvaltiden av alla, 1.13,8. Han står bra till och öppnar snabbt men jag tror inte att han kan stå emot Max Brady från start. Innerspåret bakom bilen på Bjerke är annars kanonbra. Löser det sig med positionerna är han en av de som kan vinna och skulle han lyckas hålla upp ledningen körs han där. Det blir barfota fram igen men den här gången blir det amerikanarvagn, precis som han hade i Sprintermästaren.

”Från ledningen har han toppchans”
– Max Brady (V75-7) 
har varit väldigt bra hela tiden och vann sitt försök med krafter kvar. Han är snabb från start och jag tror att det är han som får täten. Om han får ledningen så har han en toppchans att vinna. Eller toppchans föresten, det är ett öppet derby med fem, sex hästar som kan vinna, men jag har god tro på att han ska vinna om han får ledningen. Barfota runt om igen och inga ändringar.
– Bägge mina hästar kan vinna och det är vanskligt att skilja dem åt. Men jag tror som sagt att Max Brady får täten och då är han den bästa chansen. Jag körde honom till seger i norska Sprintermästaren i Jarlsberg i somras, och då var Magnus tvåa med Noble Superb, säger Gundersen.

Även två heta segerbud i Kriteriet
Geir Vegard har även två heta segerbud i Norskt Travkriterium. Det är Iggy B.R., som Magnus Teien kör, och Ivan B.R. som han kör själv. Båda hästarna vann sina uttagningslopp och har startspåren två, respektive tre bakom bilen.
– Iggy B.R. (V75-4) är en väldigt kapabel häst som är obesegrad felfri men han är orutinerad och valpig och kan galoppera när som helst. Han vann enkelt sitt försök och har tagit fyra segrar på sex starter. Hästen är lite speciell och man kan inte ladda med honom i starten utan han får köras på safety. Felfri är det en bra vinnarmöjlighet.
– Ivan B.R. (V75-4) är normalt mer stabil och vann sitt kval väldigt enkelt. Det är en väldigt bra häst som har vunnit fyra lopp och tagit ett andrapris på fem starter. Han är absolut en av dem som kan vinna här. Det blir inga ändringar på någon av hästarna.

Hillary B.R. – obesegrad i 14 raka – ”Outstanding”
I det inledande stayerloppet på V75 har Geir Vegard Gundersen N.Y. Coeur de Soleil till start. Hästen har vunnit på V75 i Sverige tidigare i år, senast i Årjäng i somras men även under elijloppssöndagen. Nu går han ut från dubbla tillägg över dryga tre varv.
– N.Y. Coeur de Soleil (V75-1) var inte som bäst på Åby senast och hade en halsinfektion. Han blev åtgärdad och har tränat på bra efteråt. Hästen har annars gjort bra lopp hela året och är stark så den långa distansen är inga problem. Han är en av de som kan vinna i ett öppet lopp, säger Geir Vegard.
Till sist några rader om den obesegrade Hillary B.R. som startar som megafavorit i Svenskt Travderby för ston, som körs som lopp två utanför V75. Hästen är obesegrad i 14 starter och har imponerat stort.
– Hillary B.R. är en helt fantastisk häst och det bästa stoet som jag har tränat. Allt verkar väldigt bra med henne och jag hoppas att hon får vinna det här loppet. Det har hon förtjänat för hon har varit outstanding hela vägen, säger Gundersen.

Föregående artikelNu kan det bli tufft för Norsk Travsport
Nästa artikelFrån Stadsteatern till tävlingssulkyn

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.