Nu kan det bli tufft för Norsk Travsport

158

Nu kan det bli tufft för Norsk Travsport

Norge skall införa förlustgränser för hästspel på 20 000 kronor i månaden.
Det föreslår norska motsvarigheten till Lotteriinspektionen i ett uttalande till Landsbruk- och Matdepartementet, enligt en inlaga publicerad i Trav- og Galoppnytt.
– Vi har gjort en undersökning hos våra kunder och dokumenterat att 30 procent av dem kommer att flytta sitt spel till utländska aktörer om detta införs, svarar Norsk Rikstotos vd Camilla Garmann som ogillar förslaget.

Förslaget att från och med årsskiftet införa förlustgränser på hästspel har lett till en stor debatt i Norge.
I sitt uttalande publicerat i Trav og Galoppnytt skriver Lotteritilsynet att man vill införa en förlustgräns på 20 000 kronor per 30 dagar där outnyttjade förlustgränser kan överföras till nästa månad under en rullande 90 dagarsperiod.
Förslaget har mött stort motstånd från trav- och galoppsporten.
Den undersökning som Norsk Rikstotos vd Camilla Garmann pekar på räckte emellertid inte för att ändra Lotteritilsynets förslag.
I ett inlägg i Trav og Galoppnytt skriver hästsportens två högsta chefer Svein Morten Buer (Det Norske Travselskap) och Thomas Gjelsås (Norsk Jockeyklub) att förslaget skulle vara förödande för sporten.
De skriver bland annat:
”För de flesta av oss är 20 000 kronor ett belopp som vi inte kommer i närheten av att kunna förlora under en månad. Emellertid finns det flera hundra människor som närmast är yrkesspelare, som vinner mycket och har råd att förlora detta. De är på jakt efter spänningen som detta kunskapsspel ger. Och när de förlorar vet de att pengarna tillfaller hästmiljöer runt om i hela Norge.”
”Så mycket som en halv miljard kronor överförs till hästsporten varje år. Om de nya reglerna införs kommer överföringen att halveras.”
”Utan stödet från många hästglada spelare så kan hela hästnäringen på sikt dö ut”
Till skillnad från Sverige som vid årsskiftet införde ett licenssystem så har Norge kvar sitt spelmonopol. Norges motsvarighet till Svenska Spel, Norsk Tipping, införde en liknande förlustgräns hösten 2016.a förlustgränser för hästspel på 20 000 kronor i månaden.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.