Inför V75 Söndag: Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks ska avgöras

103

Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks ska avgöras

Han har vunnit Svenskt Travkriterium tre gånger tidigare. Det var 19 år sen senast och nu har Robert Bergh sin bästa chans på länge att göra det igen.
Den här gången med superlöftet Power som har imponerat stort.
– Jag har inte spelat ut ett enda kort med honom ännu. Det finns så mycket kvar att göra och jag har en häst av den kalibern som kan vinna, säger Robert Bergh.

På söndag smäller det på Solvalla när Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks ska avgöras. Det är de största loppen för landets svenskfödda treåringar med ett förstapris på två miljoner, respektive 1,4 miljoner kronor. Dubbla prispengar för de hästar som är med i Premiechansen.
En kille som vet hur man ställer i ordning hästarna till stora lopp är Robert Bergh. Han har firat väldeliga framgångar i unghästloppen i flera decennier och vunnit en rad av prestigefyllda och penningstinna lopp. Kriteriet har Bergh vunnit tre gånger som tränare och kusk. Först med Remington Crown 1996, därefter med Simb Zipper 1999 och så Hilda Zonett år 2000. Ett par av hästarna blev internationella stjärnor och Bergh väljer ut sina unghästar som ettåringar, tränar upp och formar dem själv hela vägen. Nu har han tagit fram en ny riktig skjutare som heter Power. Den treårige hingsten har imponerat stort när han har bollat med konkurrenterna och är en av förhandsfavoriterna till Kriteriet. Det var 19 år sedan Bergh vann senast, men nu kan det mycket väl vara dags igen.
– Även om jag har haft fina unghästar så har jag inte haft någon riktigt het chans på senare år. Det var lite surt med Diamanten som tyvärr inte var anmäld till Kriteriet. Men i Power tycker jag mig ha en häst av samma kaliber som mina tidigare kriterievinnare, säger Robert Bergh.

Köpte Power på auktion som ettåring
För två år sedan hittade han Power på Wenngarns auktion. Den ettårige hingsten föll Åby-tränaren i smaken och ropades in för 450 000 kronor.
– Jag vill minnas att han hade ett högt nummer och jag gick och väntade länge den kvällen. Jag hade tro innan att med den stammen så skulle han kosta runt 200 till 250 000 kronor. Det finns ju starka kunder på auktionerna och han blev dyrare än förväntat. Jag ville verkligen ha den här hästen.
Vad var det som du fastnade mest för hos Power?
– Det var exteriören som jag gillade enormt mycket. Jag kollar aldrig stamtavlan förrän efter att jag har tittat på exteriören på en häst. Men när jag såg stammen så såg jag att det var en blandning som hade slagit väldigt bra tidigare. Det var en ny amerikansk hingst (Googoo Gaagaa) på en gammal fransk moderstam. Den påminde om flera av mina tidigare topphästar, bland annat Hilda Zonett, Simb Zipper och Kadett C.D. Så det är lite kul att det slår igen på samma sätt, menar Bergh.

Stockselius fått en tredje topphäst
Köpare till Power blev Svante Stockselius. Den tidigare schlagergeneralen och journalisten har ägt flera topphästar hos Robert Bergh tidigare. Bland annat Kadett C.D., Amazon Am och Officer C.D.
– Svante har varit fantastisk och vi har haft en rolig resa genom åren med många bra hästar. Han har fortsatt och stått på och provat köpa en eller två nya varje år. Det är jättekul. Han vet också att från en bra häst till en topphäst är det enormt svårt att hitta. Men att han nu skulle få en tredje topphäst är lite unikt, säger Bergh.

”Från början var han lite speciell”

Power har tagit sju segrar och tre andraplatser på tolv starter. Han har sprungit in drygt 1,3 miljoner kronor och aldrig galopperat i lopp.
Berätta om Power. Vad är han för individ? Beskriv hans egenskaper?
– Han är lite svårdefinierad. I inledningen när han började tävla var han väldigt laddad och hade lätt för att varva igång för småsaker. Men ju längre säsongen har varit så har hästen blivit mer harmonisk. Numera är han rätt så komplett och det spelar ingen roll vilken distans det är eller om han får springa i ryggar eller utan rygg. Det enda han har haft lite svårt för är voltstart, men han har heller ingen dna för voltstart i sitt blod. Det är annars en snäll häst som har bra tro på sig själv.
– Från början var han lite speciell och behövde gå med mycket vikt och jag fick köra mycket på styrka. Men sedan har vi kunnat lätta upp honom och kan numera utnyttja hans speed. Så han är rätt så komplett, även om startsnabbheten inte har varit så bra. Men jag har heller inte velat köra ifrån start eftersom han visade lite signaler i början att kunna varva igång.
– Det har varit en spännande häst hela tiden. Men han var lite speciell när han skulle debutera och gick i passgång i värmningen. Sedan höll han på med det några gånger när det blev musik att han gick i passgång innan loppen. Då fick jag lägga på honom jättemycket vikt.

”Detta är roligast på hela resan – en skön känsla”

Har han potential för att kunna bli en superstjärna som dina bästa hästar som du har tränat tidigare?
– Ja, det känns så. Det som jag tycker är roligast på hela resan är att det har varit en så bra häst tidigt. Detta trots att jag inte har spelat ut ett enda kort med honom i träningen. Inte heller vad det gäller balans och utrustning.
– Jag har inte vässat upp honom i några snabba intervaller, han går fortfarande med vikt fram, fast bomull i öronen och i vanlig vagn. Det är heller ingen som skentravar i ledningen som en del unghästar kan göra när vissa dunkar på med barfota runt om, jänkarvagn och rycktussar.
– Power han har bara tränats tungt med tryckvagn i skogen och trivs med att jobba i backen. Vi hade haft lite dåliga träningsförhållande inför försöket till Kriteriet och jag hade inte vässat upp honom någonting inför den starten. Jag fick köra med honom lite i backen istället på grund av vädret.
– Det här är lite av den gamla stilen. Han behöver fortfarande lite vikt och springer med bomullen i öronen. Jag tror att han trivs med det och jag har så mycket kvar att göra på honom och köra med framöver. Det enda vi har lättat är att från att ha haft ett halvt kilo på framfötterna så har vi kommit ner till 300 gram. Så allt det här måste jag säga är en jäkla skön känsla med honom, säger Robert Bergh.

Blir samma träningsdos som inför elitloppshelgen
Power vann sitt uttagningslopp till Kriteriet enkelt med krafter kvar efter att tidigt ha kommit till ledningen. Han har spår tre i den otroligt högklassiga finalen och tränare Bergh är optimist och meddelar att det inte blir några ändringar eller någon speciell vässning.
– Det blir inga ändringar i balans eller utrustning. Det enda blir att han kommer att ha samma träningsdos som inför elitloppshelgen när Björn körde honom och vann. Ingen avancerad träning men han körs nu varannan dag och det blir lite annat än att bara gå i backen. Han gick ett lätt jobb i går (måndag) och var fin.
– Han kändes väldigt fin i uttagningsloppet och det blev behagligt på alla sätt. Det är en riktigt bra treåringskull i år och några hästar som är extremt bra. Jag tycker även att flera av de som kom tvåa i försöken visade väldigt fina kvaliteter. Men jag har en bra känsla och har en häst som kan vinna, säger Bergh.

Mellby Harissa i Oaks – ”Damen passar på catwalken nu”
Robert Bergh har även kvalat in Mellby Harissa i Svenskt TravOaks, med 1 400 000 kronor till vinnaren. Efter en andraplats i uttagningsloppet har hästen nu spår elva i finalen.
– Mellby Harissa (V75-4) gjorde ett jättebra lopp som tvåa i försöket och jag har aldrig känt henne så bra då. Hon gjorde sig illa för ett par månader sedan och fick vila lite och under den tiden hände det väldigt mycket med hennes kropp. Hon utvecklades och blev större. När vi var inne på Åby tio dagar innan kvalet kände jag mig extremt nöjd med henne och sa att vilken snabbloppsmärr det här har blivit. Hon var lite tung och rund när hon började tävla i våras men nu har hon blivit ett väldigt resligt och elegant sto. Damen passar in på catwalken nu, säger Bergh med ett skratt.
– Hon fick tuffa lopp när hon började tävla och det var lite synd om henne i början. Hon fick dödens och fick svar och förlorade på mållinjen. Trots att hästen krigade på bra fick hon inte vinna loppen. Men hon har verkligen visat att hon har potential och moral.
– Det känns jättebra inför Oaks, det gör det. Hon har fått ett lopp i kroppen och har mått bra av det. Även om hon har gått ruskigt bra på slutet måste hon vara ytterligare förbättrad för att räcka. Startspåren i sådana här lopp brukar inte ha så stor betydelse, det är mer vilka som har formen. Hon går barfota runt om igen och sedan blir det rycktussar för första gången.

Föregående artikelInför V75 Söndag: Adrian Kolgjini valde innerspåret
Nästa artikelResultat och eftersnack V75 Solvalla 28 september: Det blev dubbelt Finland i topp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.