Inför V75: Spännande år för Per!

229

image-1

Per Nordström har skördat fina framgångar de senaste åren och med ett flertal välstammade hästar i stallet spänns bågen ytterligare inför årets säsong.
– Det har aldrig sett så här bra ut och målsättningen är att både dubbla antalet segrar och inkörda pengar från förra året, säger Per Nordström.
Efter att ha vunnit Uppfödningslöpningen med Denim Boko för två år sedan var målen högt uppsatta inför fjolåret. Ett år som bättrades på, men utan någon ny storloppsseger.
– Jag måste ändå säga att det var ett bra år. Vi satte fem banrekord och vann en del försök till de större loppen, men sedan plumpade det sig dessvärre när det blev dags. Visst kan man säga att det där lilla extra fattades, men jag är ändå väldigt nöjd och glädjande är ju också att vi har kvar alla fina hästar i stallet.

”Landets snabbaste treåring”
I det 25 hästar stora stallet finns det några som utmärker sig och då syftar vi framförallt på hästar som fyllde fyra vid årsskiftet. Denim Boko och Djali Boko är två av dessa, men även Nimbus C.D. som gör en intressant start under lördagens V75-tävlingar på Åby.
– Han har verkligen gjort det jättebra och det handlar om en komplett häst som ju faktiskt också var landets snabbaste treåring under förra året, fortsätter Nordström och syftar på segern på Solvalla under lillejulafton då han från ledningen landade på smått fenomenala 1.11,0a/1640 meter.
Hur har förberedelserna sett ut inför lördagen start?
– Han har jobbats på normalt och anledningen till att vi fortsätter att starta är att han inte har anmälts till varken Sprintermästaren eller Kungapokalen. Årets första stora mål blir därför fyraåringseliten under elitloppshelgen och därefter ska han få ta igen sig ett tag för att sedan laddas vidare mot derbyt på hemmaplan och Breeders´ Crown senare i höst.
Hur ser du på lördagens uppgift?
– Distansen har han visat att han klarar, men däremot måste det till lite klaff från ett bakspår på Åby, det är lite som att stå med tjugo meters tillägg. Härifrån tvingas man ta den långa vägen medan man möter konkurrenter som får betydligt kortare resor.
Per Nordström är väldigt tydlig med att det inte är aktuellt med något offensivt upplägg.
– Jag kommer absolut inte ge mig iväg i ett tidigt skede utan har för avsikt att köra ett avvaktande lopp för att sedan använda hans speedresurser. Visst kan det bli för långt fram, det är jag väl medveten om, men med lite tempo vet vi alla att han kan flytta på sig över ett upplopp. Vi är utlämnade till vad övriga hittar på, men jag har tveklöst en häst som kan vinna.
Är det aktuellt med några ändringar?
– Så vitt jag har förstått så ska det bli ett par minusgrader i Göteborg och jag misstänker att det lär krävas lite grepp bak. Men han vann på det sättet i Kalmar näst senast och jag ser inget minus med detta.
V75-prologen håller god klass med bland annat tre hästar från stall Goop och det är också en av dessa som Nordström håller som sin värsta konkurrent.
– Det är ett jämnt fält där som vanligt positionerna kommer att avgöra mycket, men måste jag lyfta fram någon före övriga får det bli Lovelock som dessutom står med ett perfekt läge.

”Vi står över Stochampionatet”
Åter tillbaka till Denim Boko och Djali Boko som är mitt uppe i förberedelser inför årets säsong.
– Denim Boko vintertränar och känns i princip startklar för dagen, men det är inte aktuellt med årsdebut förrän den 12:e mars då hon har ett passande lopp på Solvalla.
Det blev ”bara” 300.000 kronor in på kontot förra året, kan man kalla det för en mellansäsong?
– Hon kunde lika bra ha följt upp segern i Uppfödningslöpningen med ytterligare en storloppsseger, men det ville sig inte riktigt i de stora loppen. Men man ska tänka på att hon gick banrekord på Jägersro och har blivit åtminstone sekunden bättre.
– Blir det som planerat siktar vi mot Drottningens Pokal på Åby och sedan är det Stosprintern och Stoderbyt som gäller. Däremot står vi över Stochampionatet då lång distans inte är hennes bästa.

”Bästa häst jag någonsin har tränat”
Nimbus C.D. och Denim Boko i all ära, den som Nordström lyfter fram före övriga är Djali Boko.
– Detta är utan tvekan den bästa häst som jag någonsin har tränat. Med facit i hand laddade jag iväg honom för mycket i tidig ålder och av den anledningen har han blivit lite väl ”skarp”. Vi jobbar mycket med att få honom lugnare och tanken är att bara köra bakifrån när tävlingssäsongen drar igång. För hans del finns det ett lämpligt lopp på Jägersro den 11 mars.
Därefter gäller, om vi tittat rätt bland anmälningspapperna, en tuff säsong.
– Det stämmer bra det, han är anmäld till precis allt men givetvis går det inte att matcha på det sättet. Formen får styra mycket gällande upplägget, men får man önska är det Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt som gäller som främsta mål.
– Det är även tänkt att han ska göra en del avelsarbete, vilket i lagom doser kan ge positiv effekt.

M.T.Henry Thierry fjolårets montéhäst
En annan intressant häst som finns under Nordströms beskydd är M.T.Henry Thierry som skördat fina framgångar under sadel. Så pass att han under Jägersros hästgala korades till fjolårets montéhäst.
– Han har alltid haft hjärta och lungor, men det har inte stämt framför vagn. Vi valde att matcha honom i monté, vilket skulle visa sig vara klockrent och även där finns det ju mycket pengar att hämta. Han har ännu inte så mycket på kontot, men så småningom är jag inte främmande för att det är en häst som kan vara aktuell för start i Frankrike.
Till detta ska läggas lovande unghästar och det går inte att ta miste på hur mycket jägersrotränaren längtar efter årets säsong.
– Jag har en hel del välstammade tvååringar och detta i kombination med några kanoner till fyraåringar gör att det kommer att bli ett riktigt spännande år som jag verkligen ser fram emot, avslutar Per Nordström.

Anders Nilsson

 

Föregående artikelHultman dröjer med svaret
Nästa artikelSanitys tränare till Akuten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.