Inför V75: Sprinterfest med picknick

203

picknick

Idyll.
Sällan passar det ordet bättre än en sommardag på Årjängstravet.
På lördagen stundar årets höjdpunkt, för banan och hela kommunen.
– Det känns fantastiskt att få bjuda in till ett av årets bästa lopp i Sverige på landets vackraste bana, säger travbanechefen Morgan Fredvi.
Att bygga en travbana i en tätort med drygt 3 000 invånare och sedan köra en av säsongens mest åtråvärda V75-omgångar där skulle vara en tämligen befängd idé om den kom i dag.
Men Årjängstravet i sydvästra Värmland slog upp portarna redan 1936 och deras stora helg är sedan länge en väletablerad del av den svenska travsommaren.
Och speciell.
Banan som ligger 13 mil från Oslo röstades fram till Sveriges vackraste härom året.
Något man tagit fasta på.
– Det anser att jag att vi kan säga och skriva utan att man ska se det som någon marknadsföringsgrej, det är sant. Dessutom är Årjäng en plats där det talas häst överallt, alla känner någon som tränar eller har tränat hästar. Det känns inte som att vi bedriver någon sidoverksamhet, här är travet den centrala punkten i samhället, berättar banans nytillträdde chef Morgan Fredvi som började i april och nu för första gången ansvarar för tävlingarna som engagerar en hel kommun.
– Det finns en marknad på hösten som är stor också, de här två evenemangen är helt dominerande. Alla kommer en sådan här dag, även många som kanske inte är så intresserade av trav egentligen. Det är därför vi kan få en sådan publikfest med över 12 000 människor.

Picknickpåsar till publiken

Även om restaurangen naturligtvis blir fullbokad en dag som denna så är det utomhus, på grönområden och bergsknallarna runt banan, som de flesta väljer att avnjuta dagen.
Till dessa har man i år en ny produkt att erbjuda.
– Vi provade att sälja picknickkorgar under midsommartravet vilket blev en väldig succé. Nu blir det en annan dimension så vi har bytt till picknickpåsar istället med bland annat kycklingklubbor, rökt skinka, frukt, hemmagjord potatissallad, cider och tunnbröd. Det är en liten service till publiken för att förhöja intrycket, säger Fredvi som inte låter mindre stolt när det kommer till startlistan i årets upplaga av Årjängs Stora Sprinterlopp – flaggskeppet som V75-dagen kretsar kring.
– Min förhoppning har hela tiden varit att få ett riktigt bra och jämnt lopp. Så att det blev ett riktigt ”race” av det och det tycker jag definitivt att vi har fått. Jag ser det som ett av Sveriges bästa lopp på hela året.
Och visst är fältet imponerande.
Visserligen kan man inte som i fjol locka med tre elitloppsvinnare, men å andra sidan ser standarden överlag högre ut än kanske någon gång tidigare med flera av landets mest spännande hästar. Hästar på väg uppåt i karriären, med potential att utvecklas till superstjärnor. Åtta av tio deltagare är sex år eller yngre, bland dessa finns superstoet Tamla Celeber, den snabbaste svenskfödda hästen på svensk mark genom tiderna Orecchietti, samt publikfavoriten Sanity.
Den äldre generationen består av Quarcio du Chene och fjolårsvinnaren Beanie M.M.
– Det är det mest svårtippade loppet i hela V75-omgången, och det är just därför det är så roligt. Alla hästar kan vinna, ingen är chanslös, säger Morgan Fredvi som inte är främmande för att hemmalaget kan ta för sig ordentligt trots alla stortränare på besök.
– Den här dagen är ju ”värmlänningarnas elitlopp” och den som många tränare här matchar mot hela året, så ni kan räkna med att Värmlands-hästarna är i toppslag.

Varning för hemmaskräll
Då är det inte oväntat att travbanechefen väljer en hemmahäst när han ombeds bjuda på sitt bästa miljondrag.
8 Global Limit i V75-1, den tror jag mycket på. Han hade vunnit utan galopp senast och har ett perfekt smygläge för att överraska nu istället, säger Fredvi och avrundar med att ge sin motivering till varför ett besök på Årjängstravet är mödan värd denna helg:
– Därför att det inte blir bättre än så här. Kallar man sig för travintresserad och vill uppleva den finaste miljön och dessutom den bästa sporten som finns i landet, då är det på Årjäng man ska vara på lördag.


Startlista Årjängs Stora Sprinterlopp
1 640 meter auto

1 You Bet Horline – Robert Bergh
2 Quarcio du Chene – Björn Goop
3 Tamla Celeber – Torbjörn Jansson (Roger Walmann)
4 Dileva Käll – Peter G Norman (Glen Norman)
5 Beanie M.M. – Ulf Ohlsson (Morten Waage)
6 Orecchietti – Örjan Kihlström (Stefan Hultman)
7 Oracle – Erik Adielsson (Stefan Melander)
8 Wishing Stone – Jeppe Juel (Bo Westergård)
9 Sanity – Johnny Takter (Malin Löfgren)
10 G.H.Nemo – Jörgen Westholm (Maria C Karlsson)
Förstapris: 700 000 kronor

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Stefans hästar syns allt mer
Nästa artikelSvenska löften åker till Norge

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.