Inför V75: Svenske mästaren siktar mot Frankrike

229

image-11

Han är Svensk Mästare och matchas för Frankrike i vinter.
I lördagens gulddivision är On Track Piraten det främsta motbudet till Maharajah.
– Han är snabb i början och det gäller att hålla ut de andra. Sedan får vi se vad som händer, säger tränaren Hans R Strömberg.
Rättvikshästen On Track Piraten överraskade många då han vann Svenskt Mästerskap i oktober. Han följde sedan upp med att även vinna storloppet C.L. Müllers Memorial. Båda gångerna besegrade han en världsstjärna som Yarrah Boko.
Efter ett tävlingsuppehåll på två och en halv månad är det nu dags för hetluften igen. On Track Piraten anses av många vara det främsta motbudet till Maharajah i lördagens gulddivision på Solvalla.
– Det blev en lite ofrivillig vila eftersom han fick en infektion i en tand. Hästen fick medicin i november och in i december och nu har han varit medicinfri i en månad. Han har tränat rejält de senaste fyra veckorna och känns fräsch och fin, säger Hans R Strömberg.
– För tio dagar sedan körde jag 1.15,5 över 1600 meter med honom och idag (läs torsdag) gick han ett lätt jobb efter 1.28 i 1600 meter. Han kommer väl förberedd.

”Känns lika fin nu”
Kan hästen ha samma toppform nu som när han vann de båda storloppen i oktober?
– Nej, det kan han knappast ha eftersom han har varit ifrån två och en halv månad och även varit medicinerad under uppehållet. Men han brukar alltid gå bra direkt efter ett uppehåll och hästen känns faktiskt lika fin nu som han gjorde då.
Var det något speciellt som gjorde att han hittade en sådan toppform i fjol höstas?
– Nej, han har ju gått bra varenda säsong men det handlar mycket om vad man får löpningar i den högsta klassen när motståndet är så tufft. Han var ruggigt fin i höstas och det stämde till hundra procent i loppen och han fick gå på innerspår.

”Vi får se hur kusken tänker”
Apropå innerspår så är det just det läget som On Track Piraten har i V75-3 på lördag. Det är något som Hans R Strömberg är mycket nöjd med men han överlåter det taktiska till kusken Johnny Takter.
– Läget är bra och han är snabb ut så han får prova att hålla ut de andra i början. Sedan får vi se vad som händer. Om jag hade kört så hade jag väl släppt om Maharajah kommer tidigt. Man får ju tänka på att han har varit ifrån lite. Men det är upp till kusken att avgöra hur han vill lägga upp loppet och vi får se hur han tänker, säger Strömberg.
– Jag blir nog lite förvånad om han skulle slå Maharajah direkt efter uppehållet. Normalt gör han inte det om Maharajah är på topp och är han som han var i Olympiatravet då han klädde av svenska eliten så går det inte.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, jag är ganska säker på att det blir barfota fram och bakskor. Det ska bli kallt och blir det fem, sex minusgrader så är han effektivare med skor. Annars går han med norskt huvudlag som vanligt.
Hur ser matchningen ut framöver? Det lär finnas planer på att åka till Frankrike och tävla?
– Ja, den här starten får avgöra om det blir Frankrike eller ej. Han ska göra en bra prestation för annars åker vi inte. Det är i så fall Prix du Luxembourg som är aktuellt under Prix d’Amerique-helgen. Sedan finns det ett par passande lopp i februari också. Han har varit och tävlat på Vincennes en gång tidigare och det var i Masters-finalen i fjol där han var bra som sjua och fick sista pengarna.

”Kricken C.D. är inte helt golvad”
Du har ytterligare två hästar med i V75. Chanserna där?
– Jasmine Frecia (V75-2) är lite uppanmäld och står hårt inne på pengarna. Hon går barfota fram och med skor bak men är inget för vinnarspelarna. Det blir till att försöka tjäna lite pengar.
– Kricken C.D. (V75-6) kan däremot vara en outsider. Även om han inte är snabb ut så har han ett bra läge och kan smyga med på innerspåret. Jag tror att han måste gå där för att räcka i V75. Formen är på topp och han var väldigt rapp och fin vid senaste segern på Romme. Han har gått jättebra en längre tid och känns fortsatt fin. Jag tycker inte att han är helt golvad. Balansen blir barfota fram och skor bak som i de två senaste starterna, säger Hans R Strömberg.

Michael Carlsson