Inför V75: Svensson ligger lågt som vanligt

202

svenssonlagt

En dubbel för kronprinsen från Sundsvall senast i V75.
Hur ska det gå i finalerna på lördag när Henrik Svensson åker ner till Solvalla med hästarna han fick full pott med förra gången och hästarnas förväntansfulla ägare?
– Någon dubbel blir i alla fall ruskigt svårt att ta igen och jag väljer att ligga lågt, säger den alltid så försiktige Henrik Svensson.
Inför V75-dagen i Skellefteå i början av september tyckte han att det såg tufft ut. Parkin hade dragit ett elftespår och Greenstar ett tolfte, så nog hade Henrik Svensson fog för sin försiktighet.
Men båda hästarna vann, imponerade och på stallbacken efteråt samlades både ägarna och tränare Svensson för ett gruppfoto.
Parkins ägare och uppfödare Björn Persson och två av Greenstars 20 delägare hade åkt med i hästbussen från Sundsvall.
Det var uppsluppet efter Svenssons tränar- och kuskdubbel.
– Det var ju en verkligt stor framgång för mig det där. Kul också att så många får vara glada tillsammans. Björn (Persson) har sin Parkin medan Greenstar ägs av 20 personer från Umeå och söderöver, svärfar Göran Nordin och Fredrik Berglund var med i Skellefteå, säger Henrik Svensson.
Bergsåkerstränaren berättar om utsvävningarna efter dubbelsegern.
– På vägen hem stannade vi på en pizzeria i Umeå för lite mat. Det blev en seg entrecote för mig.

Parkin beundransvärd
Henrik Svensson blev proffs hemma på Bergsåker 2005 och är en av prinsarna på banan som är sugna på att ta över efter Robert Bergh och Svante Båth om några år.
Årets 3,2 miljoner inkörda till stallet är det bästa resultatet någonsin för 36-åringen. Klassklättraren Parkin har sprungit in 832 000 kronor av dessa. Sexåringen har fyra segrar på V75 bara i år och fem triumfer totalt i travets elitserie.
Parkin har visat sig både stark, speedig och ganska startsnabb men måste verkligen prestera på topp för att vinna silverfinalen, V75-6, på lördag.
Spår sju bakom bilen, vad säger du?
– Motståndet är hårt och läget dåligt, så det är klart att vi slår ur underläge. Stefan Melanders Saston är jag imponerad av och den blir väldigt svårslagen. Hur jag ska köra? Ah, det får ge sig lite grand. Han känns i alla fall lika fin som vanligt och jag tror att formen ska hålla sig i den här starten som förmodligen blir den sista för i år.
Konsortiehästen Greenstar drog ett innerspår bakom bilen i klass II-finalen V75-4. Är fyraåringen tillräckligt snabb för att ta ledningen?
– Greenstar är väldigt snabb ut med voltstart i alla fall. Han har bara provat bakom vingen en gång och då var han lite tvekande. Normalt sett borde han skärpa sig hyfsat i alla fall och jag kommer att testa honom bakom bilen före tävlingarna. Jag har inte bestämt hur jag ska göra om vi får spets.
Han spurtade våldsamt i spåren vid segern. Bästa insatsen i karriären?
– Det var nog det, även om han var väldigt bra som tvåa efter galopp på Solänget i juli också. Jag väljer att ligga lågt här också. Men hästen har gått framåt och har han utvecklats ytterligare är det väl inte omöjligt att han ska kunna vara med och slåss.
Vad har hästarna gjort sedan starterna i Skellefteå?
– De har tränat på i backen och känts fina i några intervaller. Onsdag blir det några snabbare intervaller för både Greenstar och Parkin. Sedan får vi hoppas på det bästa.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet