Inför V75 (tisdag): Guzz Mearas utmanar Hail Mary i Derbykvalen

90

Inför V75 (tisdag): Guzz Mearas utmanar Hail Mary i Derbykvalen

Han var tvåa i Sprintermästaren på 1.09,7 efter Don Fanucci Zet.
Nu ska Johan Untersteiners toppfyraåring Guzz Mearas försöka kvala in till Svenskt Travderby.
– Han känns fin och kommer att göra ett väldigt bra lopp. Sedan får vi se om vi kan utmana Hail Mary, säger Johan Untersteiner.

Det har blivit dags för en av årets höjdpunkter och mest spännande tävlingsdagar. Uttagningsloppen till Svenskt Travdery och Derbystoet körs på Jägersro under tisdagskvällen och förgyller V75-spelet. Det körs sex försök till både Derbyt och Derbystoet och de två främsta är klara för finalerna nästkommande helg.
Johan Untersteiner vann Svenskt Travderby 2017 med egentränade Cyber Lane. I år heter hans främsta vapen Guzz Mearas, en jättekapabel hingst som kommer från en andraplats i Sprintermästaren. Han sköt där till sylvasst den sista biten bakom Don Fanucci Zet och travade nya rekordet 1.09,7. Guzz Mearas har alltid varit en ytterst lovande och talangfull häst som har varit bland de tre främsta i 15 av livets 18 starter. Nu är det dags för ett av de främsta målen i karriären, att försöka ta sig till final i Derbyt. Johan Untersteiners adept startar från innerspår bakom bilen i den sjätte avdelningen. Han är andrahandsfavorit bakom Hail Mary, där den sistnämnda har spår nio.
– 1 Guzz Mearas (V75-6) han känns fin och meningen var ju att han skulle starta en gång emellan här, men lyckades göra en rätt så rejäl vrickning inför en planerad start i Mantorp. Därför fick vi stryka den starten och bara rikta in oss på att komma till start här, säger Johan Untersteiner.
– De sista två veckorna har han tränats kontinuerligt och jag tycker att vi har lyckats förbereda honom bra inför det här loppet. Spåret är lite lurigt så klart för han är inte känd som någon jättesnabbstartare, även om han kan öppna hyggligt. Vi får göra ett försök att ladda iväg så får vi se vad som händer.
– Jag tror i alla fall att hästen kommer att göra ett väldigt bra lopp, sedan får vi se om vi kan utmana Hail Mary.

”Tycker att han lurar i vassen”
Halmstad-tränaren har ytterligare två hästar med i derbykvalen inom V75.
– 7 Quick Lane (V75-3) tycker jag gick lite bättre än resultaten senast. Det var ett stentufft lopp och jag tycker att han gjorde en bra insats. Barfota runt om är planen den här gången vilket jag tror är en kick om det skulle funka för han har haft rätt tunga skor. Lite vingelläge och favoriten slår vi normalt inte men skulle det stämma med positionerna blir jag inte förvånad om han är med och gör upp om andrapriset.
– 6 Exclusive Matter (V75-5) gick riktigt bra senast i Rättvik. Det var ett tufft lopp, han fick öppna tufft och fick stryk av en äldre häst. Jag var jättenöjd med den prestationen. Det är en bra häst som kommer i väldigt fin form. Han kan absolut vara med i den främre träffen och göra upp om bra placeringar. Det är lite halvlurig läge och det är klart att Power och Green Manalishi är bättre hästar, men jag tycker att han lurar i vassen där bakom.

”Vi maxar allt det går – slåss om segern”

Blir det optimal balans och utrustning på dina hästar?
– Det är barfota runt om och jänkarvagn på samtliga tre, så vi maxar allt det går, säger Johan Untersteiner.
Vem har bäst chans?
– Det har Guzz Mearas.
Johan Untersteiner berättar vidare att han tror mycket på Gina Mearas utanför V75, men som startar på V4-spelet.
– 4 Gina Mearas (V4-2) kändes jättefin senast då hon satt fast i Breeders Crown. Jag var lite besviken på henne i Stosprintern och hade hoppats på lite mer utdelning där. Hon känns fin i jobben och jag tror absolut att hon är med och slåss om segern.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.