Inför V75® (tisdag): Stjärntätt och välfyllt i tisdagens derbykval

91

Inför V75® (tisdag): Stjärntätt och välfyllt i tisdagens derbykval

I fjol fick Svante Båth ta på sig den gula derbykavajen efter segern med Attraversiamo.
Båth har chansen även i år med Bythebook som är seedad femma i kullen och är med under den kvalfyllda kvällen på tisdag på Jägersro då det jagas platser i Svenskt Travderby och Derbystoet.
– Alla kultoppar är med och intresset att anmäla var så stort att 13 stycken hästar helt enkelt inte fick plats, säger sportchefen Mats Ahlkvist.

Alla de bästa – med något undantag –  är med tisdagen 25 augusti då Jägersro bjuder in till uttagningar till Svenskt Travderby och Derbystoet.
Det handlar om en hel tävlingskväll där sju av uttagningsloppet avgörs på V75®.
Jägersros sportchef kanräkna in samtliga toppar bland fyraåringarna. Alla utom en.
– En första tanke utan att ha grottat ner sig i tisdagens listor helt är att Timo Nurmos häst Civilon är den som saknas av de allra bästa. I övrigt så är det ju hästarna som vunnit de stora racen och alla kulltopparna med, säger Mats Ahlkvist.
Toopseedade hästar som kan ses i derbykvalen är Timo Nurmos förstaseedade Brother Bill, Jerry Riordans Aetos Kronos (tvåa), Robert Berghs Power (trea), Daniel Redéns Don Fanucci Zet (fyra), Svante Båths Bythebook (femma) och Johan Untersteiners Guzz Mearas (seedad sexa).
– Hästarna som är seedade topp sex särade vi på i vanlig ordning och de hamnade var sitt uttagningslopp, säger Ahlkvist.
85 hästar anmäldes till det öppna derbyt, att jämföra fjolårets 65. Det stora intresset medförde att 13 hästar helt enkelt inte fick vara med (tvångsstrukna).
I Derbystoet är Daniel Redéns Diana Zet – vinnare av Stochampionatet – seedad etta.
– Det var 69 anmälda hästar till stonas lopp, några fler än i fjol. Alla kom med, säger Ahlkvist.

69 av 72 med i premiechansen
Finalerna av Svenskt Travderby och Derbystoet körs söndagen 6 september med två respektive en miljon kronor i förstapris.
Men som vanligt räknas guldet om. Även i år är den så kallade premiechansen populär.
– Är en häst med i premiechansen dubblas prispengarna. Det betyder framför allt att det är fyra miljoner till vinnaren i stora derbyt och två miljoner i förstapris i Derbystoet om vinnarna är premiechansade. Av de 72 som är med på tisdag i kvalen till Svenskt Travderby så är 69 anmälda till premiechansen. Så det ju stor chans att vi får betala ut mycket pengar igen i derbyt, säger Mats Ahlkvist.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.