Inför V75: Tre chanser för Sjöström

92

inför v75® tre chanser för sjöström

Seger i var fjärde start och snart två miljoner intjänat.
Claes Sjöström har rivstartat 2023.
På lördag har han tre vinstchanser under de högklassiga STL-finalerna med V75 från Solvalla.
– Jag tror att han kommer i sin allra bästa form, säger Sjöström om vinterns utropstecken Bugatti Hall.

 Lördagen på Solvalla har alla förutsättningar att bli årets bästa travdag hittills i landet.
Förutom STL-finaler med vårvinterns bästa hästar på V75® så förgylls omgången av ett Margatera-lopp för fyraåringar. Här möts kullens båda kungar för första gången. Tetrick Wania som sopade rent som tvååring innan han försvann från tävlingsbanan och fjolårets dominant Bedazzled Sox.
För Claes Sjöströms jämnårige Bugatti Hall är det däremot en annan uppgift som gäller.
Hästen skrällvann ett Margareta-lopp i lägre klass i början av februari och går nu ut i klass II-finalen (V75-6) efter att han vunnit sitt försök från ”hopplösa” spår 12.
En oväntat snabb marsch uppåt efter en ganska anonym säsong som treåring.
– Vi var väldigt optimistiska fram till Margareta-loppet och tyckte att han hade utvecklats otroligt fint. Sedan har det bara gått på räls efter det också., han har fortsatt att utvecklas för varje lopp han har gjort efter det, berättar Sjöström för podden ”V75 Lördag hela veckan” och fortsätter:
– Han har känts fin hela tiden, tagit loppen på rätt sätt och gått framåt med dem. Jag tror att han kommer i sin allra bästa form. Så känns det som hemma i alla fall. De här små justeringarna som vi har förfinat och tagit någon växel i taget och har också givit väldigt bra effekt. Senast tyckte jag var absolut det bästa jag känt honom någon gång. Jänkarvagnen och barfota fram kändes absolut som att det var helt rätt för honom. Han kändes både snabbare och spänstigare med den balansjusteringen. Även om han fick det snällt invändigt på sista långsidan var det ändå väldigt bra att spurta ner ett helt fält så.
Är han redo att göra sitt livs bästa prestation hittills på lördag?
– Det känns i alla fall lika bra som inför Örebro så någonstans i trakterna tror jag att han kan vara.
Hur snabb kan han vara första 200 meterna?
– Det blir lite spännande att testa. Han har inte haft något spår som gjort att det har varit läge att ladda från start egentligen någon gång sedan han kom igång och utvecklades så här fint de fem senaste starterna. Jag har en känsla av att han ska kunna öppna rätt bra, men hur bra blir spännande att se på lördag. Med ett sådant spår är man absolut intresserad av att köra om de bästa positionerna.

”Då vet man att det inte är omöjligt”
En som garanterat inte kommer att köra om ledningen är 15 Breeze som startar ensam på dubbla tillägg med 14 hästar att runda i V75-4. Precis en sådan uppgift som hästen hade på Bergsåker för två starter sedan då hon blåste hela fältet över upploppsrakan.
I senaste starten hade hon spår 12 bakom bilen och kunde inte göra om bedriften från femte par utvändigt i ett lopp som gick betydligt snabbare till slut.
– Hon kändes jättebra i loppet, men det var en omöjlig uppgift från det läget vi hade. Jag tycker att hon känts formstark sedan vi startade igång den här säsongen och bara kommit undan för undan mer och mer.
Kan hon vara ännu bättre på lördag?
– Jag tror likadan är väldigt rimligt att tro. Det känns som att hon är uppe i full form och hon ligger jämnt där.
Tål hon att gå med i spåren och dras fram och sedan speeda?
– Det är lite beroende på. Ju mer ute i spåren man är och vinglar, desto mindre blir vinstchansen. Ju närmare jag kan hålla mig de två innersta spåren, desto mer ökar chanserna. Men då är också risken större att man får trafikproblem och hästar i vägen. Jag får köra lite känsla och chansa lite grann såklart.
Voltstart innebär att hästen inte kan tävla med amerikansk sulky.
– Det är ett minus, men det blir inte lika stort minus när alla andra också måste köra med vanlig sulky. Det blir inte dubbel effekt då utan då blir det bara lite sämre, säger Sjöström som inte verkar helt främmande för att man kan göra om bedriften från Bergsåker.
– Jag trodde inte att det gick att göra en gång, men när man väl har gjort det en gång då vet man att det inte är omöjligt.

Vill prova i ledningen
Sjöströms tredje häst är speedfenomenet Eddy West som drog spår 5 i gulddivisionsfinalen C Th Ericssons Memorial med en halv miljon kronor till vinnaren.
– Spåret är väldigt bra. Det som är lite beklagligt är att Chapuy är innanför, det är inte jätteroligt att ha den på fel sida. Den är väldigt svår att ta sig förbi, det tror jag inte att någon klarar av i ett initialt läge i alla fall.
Är du intresserad av ledningen?
– Det skulle väl vara trevligt att prova det någon gång, det var ett tag sedan. Hellre ledningen än utvändigt i alla fall. Han gick i ledningen på Örebro för fem starter sedan, fast då blev det ett ganska långsamt förstavarv och inte riktigt något prov på hur han klarar fullt tempo. Men det skulle vara spännande att prova igen.
Efter idel starka prestationer under vintern svek hästen i den senaste guldfinalen över lång disdtans på Bergsåker i februari.
– Jag tror att det berodde på tre-fyra småfaktorer. Resan, han tävlar ofta lite bättre på hemmaplan. Banan blev lite hårdare sista loppen på kvällen, det kändes som att det var lite i stummaste laget för honom då. Men den var nästan lika stum på Solvalla senast, men nu kändes det mycket bättre. Sedan var tempot och positionen med lågt tempo första varvet och att gå ute i spåren i högt tempo andra varvet inte heller positivt. Det var ett gäng faktorer som gjorde att det inte var topprestation den dagen.
Som han kändes senast, är han tillbaka då?
– Det tycker jag att det känns som. Det fanns inget att anmärka på i prestationen senast, det kändes precis som det brukar.
Är Eddy en häst som är bra över vintern och nu när det börjar bli lite snabbare förutsättningar så går han tillbaka?
– Jag tycker att han tävlar bra året runt. Han är en häst som gillar rutiner, så han har fått starta på vinter och sommar, men har lite längre pauser mellan vissa lopp. Det blir en eller två månaders paus, men inga långa träningsuppehåll. Han gillar att starta på kontinuerligt och jag tycker att resultaten har varit lika bra på sommaren som på vintern. Det som han är lite känslig för är löpningsförloppen. Han är ingen som gillar när det blir fel för honom. Där har vi också lagt upp taktiken många gånger och kört på ett sådant sätt. Passar bara upplägget honom så tror jag absolut att han kommer att göra ett bra lopp, säger Claes Sjöström.

Föregående artikelPensionärens chock – vann en kvarts miljon
Nästa artikelInför V75: ”Kan lyfta på flera sätt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.