Inför V75 Umåker 10 maj 2014: Umåkers Zlatan

282

image-1

Bollen är viktig för honom.
Men det är inte därför Saxo Holmsminde kallas ”Zlatan” i stallet.

– Jag har aldrig stött på en coolare och mera självupptagen häst. Hade han varit människa skulle han också pratat om sig själv i tredje person, säger tränaren Marcus Savin inför hästens viktiga start i V75 hemma på Umåker på lördag.

Samma vecka som Zlatan Ibrahimovic är med om sitt andra raka ligaguld i Paris rustar Umåker för årets V75-dag.
I en hage på banans stallbacke står femårige hingsten Saxo Holmsminde med sin lekboll. Tränaren Marcus Savin försöker få fart på sin ”pajas” som han kallar honom.
En pajas. En Zlatan på fyra ben.
– Bollen är så klart ingen livsnödvändighet, men han gillar den. Det är en riktig personlighet det här. Han är faktiskt den mest självupptagne häst jag träffat. Andra hingstar ropar och gapar efter andra. Han har mycket med sig själv och kan bara stå och kolla på de andra och ändå veta att han retar dem, säger Marcus Savin.
Saxo Holmsminde kallas Zlatan av både sin tränare, skötare och ägare.
Men överlägsen och en profil i rampljuset inför lördagens start, nej det är han långtifrån. Tvärtom hör hästen till en av underhuggarna i förhandssnacket i Berth Johanssons Memorial (V75-6). Femåringsloppet med 200 000 kronor till vinnaren har samlat ett starkt fält och är lördagens bästa lopp.

Ingen koll på kontot
Vår Zlatan fick inte till det under debutsäsongen som treåring. I lördagens lopp har han tjänat klart minst pengar och har dessutom begåvats med ett risigt spår åtta bakom bilen.
– Han såg ut som en gulddivisionare men gick inget som treåring. Det visade sig han hade en halsåkomma som han åtgärdades för. I fjol gjorde han bra lopp hela tiden och tjänade 200 000 kronor. Nu har han gjort två lopp i år och känns mycket bra efter en lyckad vinterträning. Men vinna? Jag är realist och vet ju att han möter kanonhästar och att det måste stämma mycket från det där spåret. Men jag är inne på att han är klart på väg uppåt. Hästen vet ju inte att han har lite pengar på sig när han tävlar, säger Marcus Savin om hemmabanans bästa chans på lördag.

”Ruggig senast”
Efter fotosessionen fortsätter intervjun inne i fikarummet över en kopp kaffe. Hagen Saxo Holmsminde står i finns alldeles utanför fönstret.
Det hörs att tränaren tycker om sin häst.
– Så där kan han stå och bara kolla, leka lite med bollen. Nej, han är en riktigt skön typ. Lite småbekväm i loppen också. Men det känns verkligen att han höjt sig. Årsdebuten vann han väldigt enkelt på nytt banrekord på Bergsåker. Senast gjorde han ett ruggigt slutvarv på Åby. Han rumlade till i travet in på upploppet men sedan gick han faktiskt som snabbast över upploppet och var väldigt pigg efteråt.

Tippar Beer Summit
I V75 på Åby för två veckor sedan (klass I) stod det klart och tydligt att det var en häst under utveckling som rundade från ett bakspår över kort distans. Borta var den där lilla kantigheten. Ändå är han inte mer än en storskräll i loppet på lördag, ett garderingsstreck om man tar med flera av hästarna.
– Han tävlade mot de bästa danska hästarna i fjol och skaffade sig hårdhet. Skulle det vara så att han inte kommer in i matchen på lördag är han ändå mogen att möta de här hästarna och kommer att utvecklas och må bra av lite tuffare upplägg framöver. Han kommer att tävla precis som senast barfota, med helstängt huvudlag och jänkarvagn.
Marcus Savin har respekt för Beer Summit som han tror tar ledningen och blir svårslagen. Övriga hästar han tycker höjer sig över mängden är Quid Pro Quo och Chapeau.
– Men båda dessa har bakspår. Kanske får de göra lite grovjobb där bakifrån och då kan de bli sårbara. Vi kanske får vara nöjda med pengar men skulle det klaffa med framför allt tempo, ja då vet man inte vad som händer, menar Marcus Savin.
För när allt kommer omkring…”Zlatan är Zlatan” – som fotbollsspelaren i Paris Saint-Germain brukar säga.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.