Inför V75: Vem tar travets OS-guld?

217

hiss

Tio elithästar på startlinjen
Minst lika många olympiska guldmedaljörer på läktarna.
På lördagen flammar OS-elden upp på Åby.
Det är dags för final av Olympiatravet.

Kopplingen mellan travsport och humanidrott på allra högsta nivå blir aldrig så tydlig som under Olympiatravet.
1979 föddes idén att travet via ATG skulle stötta svenska olympier genom att skänka spelöverskott från dåvarande V65 till SOK (Sveriges Olympiska Kommité).
Debutåret såg hästen Pershing med Berndt Lindstedt som segrare med två av dåtidens absolut största svenska idrottsstjärnor Ingemar Stenmark och Linda Haglund som prisutdelare.
Sedan dess har tvåbenta och fyrbenta världsstjärnor strålat samman varje år även om konceptet kring Olympiatravet omarbetats med tiden.
Från att ha varit börjat som ett lopp är det i dag ett omfattande evenemang som sträcker sig över fyra veckor och når klimax denna lördag med ståtlig invigning och OS-eld på Åby.
En person som varit med under nästan hela resan är ATG:s vd Remy Nilson.
– Det var en reklamguru vid namn Egon Håkansson som knäckte idén. Han jobbade för SOK och var samtidigt väldigt travintresserad och det började med något som kallades Olympialopp. Jag själv kom in i bilden 1982 och har kolossalt många fina minnen kring det här. Bland annat 1986 då Hans Kungliga Höghet Prins Bertil, som var hedersordförande i SOK, gjorde ett 36 raders V65-system som publicerades i Expressen. Det blev en enorm respons och minns jag rätt så lämnades det in 30 000 exakt likadana system. Tyvärr blev det bara fyra rätt, berättar Remy Nilson.

Över 30 olympier på plats
Några kungligheter förväntas inte till Åby denna lördag, men väl drygt 30 olympier och paraolympier där inte mindre än elva kan stoltsera med ett eller flera OS-guld hemma i prishyllan.
Det är allt från aktiva som Carolina Klüft, Anette Norberg, Charlotte Kalla och fjolårets fanbärare Björn Ferry till legendarer som pistolskytten Ragnar Skanåker och gymnasten William Thoresson.
I fjol sökte sig 17 000 personer till Åby och fick se Brioni spurta till bejublad seger och tränaren Joakim Lövgren hissas av vältränade olympiaarmar i vinnarcirkeln.
I år ska titeln försvaras, en bedrift som folkkära travare som Queen L., Copiad och trefaldige vinnaren Gidde Palema klarat av tidigare.
Till skillnad från i fjol då Brioni slog ur underläge från spår långt ut bakom vingen drog han i år drömläge.
– Från perfekta spår två kommer jag att ha segerfeeling hela veckan, säger Joakim Lövgren.

Skänkt över 200 miljoner

Utmanarna är emellertid som sig bör många och tuffa.
Quarcio du Chene har varit vinterns dominant i Sverige och besegrade enkelt Brioni då hästarna möttes i januari.
Norges bästa häst Yarrah Boko och Danmarks dito Local Conch är två styrkefenomen som vill sätta upp farten medan fransktränade sagohästen Commander Crowe har allra tyngst meriter i samlingen.
Men faktum är att gästerna brukar ha det kämpigt i Olympiatravet. Kanske beroende på stödet från de meriterade åskådarna så har det svenska stålet bitit och inte sedan världens genom tiderna vinstrikaste travare, italienske fenomenet Varenne, tjusade Åby 2002 har segern hamnat utanför landets gränser.
Tror man att den trenden håller i sig så kan streck för någon av de mer oväntade finalisterna Jasper Lane, Clear Sign eller Eliott Hall bli nyckeln till de riktigt stora pengarna.
Precis som för två år sedan då Copper Beech chockvann till 65 gånger pengarna och la grunden till V75-utdelning på drygt 4,5 miljoner kronor.
Finalfältet kompletteras av den färskaste delfinalvinnaren Noras Bean och snabbfotade knatten Wishing Stone vilka drog nitlotterna i spårtombolan.
Återbäringen till Sveriges olympier blir under alla omständigheter stor.
– Det hänger ihop med hur stor omsättningen blir på V75 på lördag. Ju mer det spelas för, desto mer delar vi ut. Det kommer att landa någonstans mellan sju och tio miljoner kronor vilket innebär svensk travsport totalt skänkt över 200 miljoner till SOK sedan starten av Olympiatravet. Det är vi stolta över, säger Remy Nilson.
Travets egen OS-guld är förutom evig ära värderat till 1,5 miljoner kronor.
Upplösningen går att se i direktsändning i TV4 där startskottet för Olympiatravet 2012 smäller klockan 15.16.

Robin Johansson

Föregående artikelInför V86: Årets fokus är derbyt
Nästa artikelInför V86: Stig H nöjd med favoriten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.