Inför V75 x 2: Nilsson om bl a Fascination

224

image

Bor man i Skåne och gillar trav är derbyhelgen på Jägersro årets höjdpunkt.
Så även för hemmatränaren Lars I Nilsson.
Han har laddat med sex hästar i helgens dubbla V75-omgångar.
– Fascination är den av mina som har bäst segerchans, säger han utan tvekan.

Svenskt Travderby har körts sedan 1928 och är ett av de mest prestigefyllda lopp man kan vinna.
– Som Jägersrotränare är derbyhelgen den största helgen på året. Det är den och Åbergskvällen som det snurrar kring här på ”Jägers”. Det är folkfest, trivsam stämning och stora spännande lopp, säger Lars I Nilsson.
Vilket är ditt roligaste derbyminne?
– Det är nog när ”Ludde” (Lutfi Kolgjini) och Erik (Adielsson) vann derbyt med Joke Face. Jag jobbade ju hos Ludde när Joke Face var unghäst och då var han skvatt galen och gick knappt att köra. Att de fick honom att vinna derbyt och tjäna sju miljoner är fantastiskt.

Ska återställa ordningen
I år har Lars I Nilsson goda möjligheter att få ett nytt ”toppminne” från derbyhelgen. Han har ingen häst i huvudloppet men i stonas uppgörelse, Derbystoet, startar han sin stora stjärna Fascination (V75-5, söndag). Hon vann allt som treåring men så här långt har inte fyraåringssäsongen inneburit några storloppstitlar.
– I fjol gick allt vår väg men i år har vi inte haft något riktigt flyt. Drottning Silvias Pokal förlorade hon på att en häst utvändigt såg till att första varvet gick på 1.11. Jag tycker att hon var heroisk som trea. Och i Stochampionatet blev det väldigt ryckigt kört och av alla dem som var med i körningen första varvet var hon den enda som ”tog sig i mål”, så hon var riktigt bra den dagen också. Hon tillhör de absolut bästa i kullen och det återstår några stora lopp på säsongen. Har vi lite flyt och medgång där är ordningen återställd.

Ridtränas i havet
I uttagningsloppet till Derbystoet blev Fascination ordentligt utmanad av Åke Svanstedts Baliey Sweet Grim, men hon svarade till säker seger.
– Hon såg lysande ut hela vägen men både Johnny Takter och hästen tyckte väl att det var lite klart in på upploppet så avslutningen kanske inte såg hyperimponerande ut. Men jag tror att det fanns mer och hon svarade ärligt när den andra kom närmare, säger Nilsson och fortsätter:
– Vi har ändrat lite miljö för henne efter Stochampionatet och tränat henne under sadel ute i havet, så det var kul att se henne så pigg och motiverad. Rimligen går hon också framåt med loppet i kroppen.
En miljon kronor väntar på vinnaren av Derbystoet och Fascination bär favoritskapet. Någon promenadseger tror emellertid inte Lars I Nilsson att det blir.
– Jag blev lite imponerad av Robert Berghs hästar i försöken. Hur de andra räcker mot Fascination inbördes har jag kartlagt rätt så bra men Berghs hästar verkar ha hittat en växel till. Men det klart att jag är optimist. Med en häst som Fascination tror jag alltid på bra segerchans.

”Med och krigar”
Derbystoet ingår i söndagens extrainsatta V75-omgång och där har Lars I Nilsson med ytterligare två hästar.
– Kung Fu Face (V75-2) valde vi att stryka senast för att inte riskera något när vi hade förkylningar i stallet. Han stod bara över något enstaka jobb och han brukar funka bra på lätt träning så jag tror inte att det bekommer honom att han inte har varit ute på ett tag. Det är svårt att säga var han hamnar från sjättespåret men bara han får ett vettigt lopp tror jag att han är med och krigar om segern.
– New Style (V75-3) har haft lite oflyt med löpningsförloppen och jag tycker inte att han är någon ickevinnare. Senast gick han barfota runt om men nu går vi tillbaka till bakskor. Jag tycker att han står lite på tur för seger men att vinna det här loppet blir inte lätt.

Jagar tredje raka
Även under lördagen har Lars I Nilsson tre hästar till start i V75. Av dessa tilldrar sig det fyraåriga stoet Com Åstad (V75-2) mest uppmärksamhet på förhand. Hon är obesegrad i Nilssons regi efter två starter.
– Det är en härlig och arbetsvillig häst att jobba med. Men nu är det kanske inte optimala förutsättningar för henne. Hon är inte gynnad av sprinterdistans och bakspår är inte heller någon fördel. Formen är god och hon kommer inte att göra bort sig men blir tempot nerskruvat och det går fort till slut har hon inte speeden att ta längder på dem. Om det däremot blir högt tempo, som när hon vann på 1.13,8 i debuten för mig, så är hon bra på att hålla farten hela vägen.
Frans G. i samma lopp?
– Det löste sig aldrig för honom senast men han har gjort bra lopp och hållit god form de senaste två månaderna. Han har visat att han duger i klassen men från spår tolv över kort distans känns det svårt. Man vet aldrig hur det utvecklar sig men det är fördel Com Åstad mina två emellan.
– Alki Flevo (V75-6) är en bra och rejäl häst som jag egentligen tror räcker bra i V75, men det är frågetecken för formen. Vi strök honom senast av samma anledning som vi strök Kung Fu Face. Förkylningen bröt aldrig ut men han fick stå över några jobb. Han kommer säkert att göra bra ifrån sig men jag tror inte att det räcker till seger, i så fall behöver han ha mycket tur med sig. Innerspåret gynnar honom inte. Han är ojämnt startsnabb och det är lätt hänt att två, tre stycken hinner slinka ner framför honom.

Ola Johansson