Inför V86 18 sept 2013: Derbyfavoriten jagar revansch!

221

Spelad till favorit fick han nöja sig med fjärdeplatsen i Svenskt Travderby.
I Europaderbyt kan han ta revansch.
Räkna med Quid Pro Quo i onsdagens uttagningslopp på Solvalla.
– Han har nog mått bra av ett par lopp i kroppen efter sitt lilla sommaruppehåll och jag hoppas att formen är i uppåtgående, säger hästens tränare Svante Båth.

image-2
Att prata om revansch för en häst av Quid Pro Quos (V86-3) kaliber är egentligen löjligt. Han har tillhört kulltoppen ända sedan han började tävla som tvååring och har ingenting att revanschera sig för. Den här säsongen har han tagit sig till final i de tre stora årgångsfinalerna – Konung Gustaf V:s Pokal, Sprintermästaren, Svenskt Travderbyt – och där slutat tvåa, etta, fyra. Och än är inte säsongen slut för den fyraåriga hingsten.
– Det låter väldigt fint när man säger att man siktar på ett lopp under säsongen och sedan vinner det. Men det räcker med en liten förkylning inför försöksdagen så är det året förstört. Min målsättning har istället hela tiden varit att få honom i så bra ordning som möjligt till fyra stora lopp, säger Svante Båth, vars målsättning alltså uppfyllts så här långt.

Distansen ett plus
Grand Prix de l’UET, eller Europaderbyt som loppet ofta kallas, är årets fjärde stora uppgift för Quid Pro Quo. Tre av uttagningsloppen dit, de andra två körs i Frankrike, ingår i onsdagens V86-omgång på Solvalla och för att vara garanterad en plats i finalen på Solvalla 29 september gäller det att sluta bland de två främsta.
– Han fick lite trafikproblem i derbyt och var så bra som jag kunde begära. Efter det fick han pusta lite och nu har han hunnit gå ett par jobb. Han känns bara bra.
Distansen i Europaderbyt är 2 140 meter, ett halvvarv kortare än i det svenska derbyt.
– Det är ett plus. Än så länge tycker jag att medeldistans är hans bästa distans även om jag hoppas och tror att han kommer att utvecklas till en riktig elitsprinter.

Van dåliga lägen
Spår sju är aldrig något drömläge men Quid Pro Quo har klarat dålig utgångslägen förr. Faktum är att han har gått till final trots dåliga startspår i samtliga viktiga uttagningslopp i år.
– Jag börjar bli van med de här lägena..- det har krånglat lite med det i år. Men jag har en häst som kan gå från alla positioner och så gott som aldrig gör en besviken. Dessutom förlorar jag hellre försöket och vinner finalen än tvärtom, säger Båth och skrattar.
Om finalbiljetten grejas väntar motstånd från franska och holländska kulltoppar, hästar som Quid Pro Quo inte mätt krafterna med tidigare.
– Jag har inte en blekaste hur jag ska sätta in honom mot dem. Jag kan knappt uttala namnen på vissa av dem. Men går vi till final får vi gå igenom motståndarna. Det viktigaste är emellertid att ha ordning på sin egen häst.

Flera med finalchans
Hela tävlingskvällen på Solvalla utgörs av uttagningslopp. Utöver uttagningarna till Europaderbyt ska finalplatserna i Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks fördelas och Svante Båth har flera hästar att hoppas på.
Ghost Pirate (V65-2) är jämnheten själv och jag tycker att det är orättvist att han inte har fått vinna lopp än i år. Han är startsnabb och travsäker och kan absolut kvala in till final.
Godiva Ås (V65-6) var inte bra senast och vi har fräschat till henne efter det. Vi har brottats med klockan inför det här loppet och inte hunnit ge henne något skarpare jobb. Hon behöver det här loppet i kroppen men det är en häst som vi håller högt så det är inte omöjligt att hon går vidare.
Västerbo Loveboat (V86-2) gjorde en rätt så bra insats senast. Han trivs inte riktigt när det blir smutsigt och han får stänk på sig. Då springer han inte upp i ryggar riktigt. Jag hade ändå 1.11,2-1.11,3 på honom sista varvet ute i tredjespår och då kan man inte begära så mycket mer. Han borde också ha gått framåt med loppet eftersom han tränat på en period innan. Han borde ha bra chans att komma till final.
Rolex (V86-7) är orutinerad och han skulle kanske inte ha varit med i de här sammanhangen riktigt än. Så till spelarna vill jag göra klart att vi tänker långsiktigt och att det här inte är det sista loppet han gör…
Leif (V86-8) gick bra efter galopp senast. Han är stark och blir det högt tempo kan han vara med långt framme.

Fotnot:
Första start på Solvalla är tidigarelagt till 17.20. Då kan man först spela V65 innan V86-spelet tar vid från lopp sju klockan 19.30.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet