Intervju med Åbytravets sportchef

217

Hallå där…
…Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen inför Åby Stora Pris. Du hoppas förstås på ett avgörande skiljeheat och en duell mellan två hästar på lördag?

image-1
– Ja, det önskar jag mig, för publikens bästa. Jag har ett litet scenario som jag tror kan bli verklighet och det är att Sebastian K. och Save The Quick möts i skiljeheat.
Åtta hästar finns bakom bilen och de möts två gånger inom ramen för V75 med omvända startspår. Vem är din slutsegrare i duellen du pratar om?
– Jag håller Sebastian K. som favorit. Jorma Kontio som kör Svanstedts häst kan göra lite som han vill i de här loppen då hästen både är bra från start och även väldigt speedig.
Commander Crowe är alltid intressant. Hur är formen i år på den kanten?
– Det låter bra från tränaren i alla fall. Senast ledsnade Commander i ett lopp på Vincennes och förklaringen vi fått är att hästen inte trivdes med den långa distansen och inte heller med den stora banan på Vincennes. Fabrice Souloy säger att hästen kommer att vara mycket bättre med tusenmetersbana på lördag.
Om du tror på skiljeheat (utanför V75-spelet) så är Sebastian K. och fransyskan Save The Quick dina vinnare i de båda heatloppen. Har du något rysardrag att bjuda på?
– Jag vurmar för Traveling Man som ju skulle vara en riktig överraskning om han vann det första heatet (V75-1). Jag har känsla för den här hästen. Daniel Redén har vetat om det här loppet en tid nu och kunnat förbereda hästen inför det här. Om han tar spets där så kör ju Daniel 1.10-tempo runt om. En Traveling Man med svansen i vädret är inte så lätt att fånga in skulle jag gissa!
Inte sedan 2008 har det blivit två olika segrare i heaten och en avgörande batalj. Lutfi Kolgjini vann duellen det året med Garland Kronos som besegrade franske L’Amiral Mauzun. Då hoppas vi på något liknande i år alltså?
– Vi hoppas. Sebastian K. och Commander Crowe verkar i alla fall inte vara lika överlägsna i år som i fjol då de var 20 meter bättre än övriga hästar på pappret. Nu är det ett helt annat läge med främst Nahar, The Best Madrik och Save The Quick som man inte direkt springer ifrån.

Mikael Wikner