Inför V86: Bergh genrepar med Power inför Europaderbyt

84

Inför V86®: Bergh genrepar med Power inför Europaderbyt

Han kvalade in till Europaderbyt genom en andraplats bakom Ecurie D.
Nu genrepar Power inför finalen genom att starta i S:t Léger i onsdagens V86®.
– Han ser väldigt harmonisk och formstark ut. Jag tror på bra chans, säger Robert Bergh.

Fjolårets kriterievinnare och kulletta hade lite problem i inledningen av fyraåringssäsongen. Men ett tävlingsuppehåll med enbart träning under sommaren gjorde Power gott. Han hittade formen igen lagom till uttagningsloppen till Svenskt Travderby. Stjärnhästen vann sitt försök i imponerande stil men hamnade illa till i finalen och kom aldrig in i matchen. Senast mötte han övermakten i Ecurie D. i försöket till Europaderbyt och följde med fint som tvåa utan att behöva brukas för fullt. Nästkommande fredag smäller det på Vincennes-banan i Paris då Power ska ut i finalen av Europaderbyt. Men innan dess genrepar den sexfaldige miljonären genom att starta i anrika S:t Léger på Åby. Den fyraårige hingsten går ut från 40 meters tillägg över grunddistansen 3140 meter.
– 13 Power (V86-7) fick ett behagligt lopp senast och gick i mål med lite sparat. Det var bra att bygga vidare på inför finalen. Hästen har varit fin hela tiden efter comebacken och ser väldigt harmonisk och formstark ut. Han har knallat på mestadels i backen i skogen och gick jobb i dag (söndag) och såg bra ut. Jag är väldigt nöjd där jag har honom just nu, säger Robert Bergh.

Är bäst med start var tionde dag
Åby-tränaren vidareutvecklar hur tankegångarna gick när han anmälde Power till S:t Léger, bara en dryg vecka innan finalen i Europaderbyt.
– Jag velade lite grann hur jag skulle göra men det var lämpligt att det var hemmabana och hästen har haft sina bästa perioder när han har fått starta på var tionde dag. När han nu känns så bra så vill jag försöka utnyttja det, säger Bergh som vann S:t Léger i fjol med Pinto Bob.

Vad säger du om uppgiften med 40 meters tillägg i S:t Léger där Power blir klar favorit?
– Det är väl lite fler hästar än det brukar vara men givetvis startar han med bra chans. Det beror givetvis på hur det blir kört men jag tycker det ser bra ut på förhand.
– Det blir väl ganska naturligt hur det blir kört i början åtminstone. Först måste han jaga ikapp de andra men sedan kan han mycket väl runda dem allihop. Jag är optimist och tror på bra chans och han går som vanligt barfota bak.

Mats Sundins hästar har vinstchans
Robert Bergh har ytterligare ett gäng hästar till start inom V86, som den här onsdagen delas mellan Åby och Solvalla. Två av hästarna, Comand och Foreign Rain, delägs av hockeyprofilen Mats Sundin.
– 1 Comand (V86-3) har bra kapacitet och gjorde några ruskigt bra lopp i somras. Tyvärr har det blivit lite tokigt i de senaste starterna. Jag hade trott att han skulle fungera bra barfota bak senast men det gillade han inte och därför återgår vi till skorna nu. Det här är absolut en häst som skulle kunnat kvala in till Kriteriet för han är på den nivån. Han är snabb ut och hade det varit på en annan bana hade jag trott på bra spetschans. Men det är svårare på Åby att hålla ledningen från innerspåret bakom bilen. Hursomhelst ska hästen räknas med god chans, säger Bergh.
– 8 Foreign Rain (V86-4) är fin nu tycker jag och han har verkligen kommit tillbaka bra efter att ha varit lite hingstig och stökig i somras. Nu har det hänt väldigt mycket de två senaste månaderna och framförallt den senaste månaden. Han var femma i kriteriekvalet senast och höll bra efter ett svårt lopp. Det var synd på läget här med spår åtta men jag är ändå försiktig optimist.
Något annat matnyttigt på V86?
– 1 Island Life (V86-2)
 satt fast med krafter kvar i comebacken och såg fin ut. Han har tränat bra och fick ju ett bra läge här med innerspår. Det finns väl viss chans att han kan hålla upp ledningen och han måste räknas med chans, säger Robert Bergh som på onsdag och torsdag kvalar 38 av sina tvååringar på Åby. Han samlar även sina ägare till en stor hästägarefest på hotellet på Åby under torsdagskvällen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.