Inför V86: Fenomenet Ecurie D. i årsdebut

89

Inför V86®: Fenomenet Ecurie D. i årsdebut

Flera stjärnhästar gör årsdebut i onsdagens högklassiga V86®.
Men det är Ecurie D. som naturligtvis sticker ut mest och det karismatiska fenomenet är nu redo för en ny säsong med Elitloppet som det stora målet.
– Allt har gått bra i vinter och han känns otroligt fin. Jag känner mig väldigt trygg med hästen, säger tränaren Frode Hamre.

Travsportens mest spännande häst gör en efterlängtad comeback och årsdebut på Solvalla. Ecurie D. inledde sin sagolika karriär med elva raka segrar innan han tog ett första nappatag med den äldre eliten. Som fyraåring gick han ut i Hugo Åbergs Memorial från bakspår och blev fyra över den korta distansen. Sedan fortsatte Ecurie D. att vinna och den kolossalt imponerande hästen har tagit 14 segrar på 17 starter och sprungit in 3,2 miljoner kronor i karriären.
– Det är ju en fantastisk häst och även om jag har tränat många kanoner tidigare så är han den bästa häst jag har tränat. Han har en sådan utstrålning och ett underbart psyke. Sedan har han en väldig styrka och en enorm speed. Dessutom är han startsnabb och har alla de kvaliteter som en topphäst ska ha, säger Frode Hamre.

”Har gått tre banjobb – det snabbaste efter 1.13 full väg”
Ecurie D. har inte startat sedan den 27 november i fjol när han blev tvåa bakom Aetos Kronos på Solvalla. Därefter har hästen fått en rejäl vinterträning i korpen.
– 7 Ecurie D. (V86-6) har känts väldigt fräsch och fin i vinter och tränat på rejält hela tiden. Först fick han en månads vila efter sista starten i fjol och bara ta igen sig i hagen. Vi gick igenom honom med veterinären men hittade inga stora fel och han kunde börja träna igen. Allting har gått enligt planen och han har gått tre banjobb. Det snabbaste var i tisdags för 14 dagar sedan efter 1.13 full väg, säger Frode Hamre.
– Det är alltid skötaren Tina Storetvedt som kör Ecurie D. i jobben och ligger i ryggen på mig när jag kör en annan häst. Han har lagt på sig lite mer muskler och har fått en tung träning med tryckvagn i vinter. Hästen ser stark ut och kan nog inte bli så mycket bättre än vad han var i fjol. Jag är fullt nöjd om han kan hålla samma nivå.

”Vi har kontroll på att det ska gå bra”
Årsdebuten sker i den sjätte avdelningen på V86. Ecurie D. har spår sju bakom startbilen över medeldistans och körs av Björn Goop. I samma lopp årsdebuterar stjärnor som Milliondollarrhyme och Makethemark. Även elitloppshästen Milligan’s School, som var tvåa i årsdebuten, finns med bakom startbilen. Men tränare Hamre kan förstås inte vara annat än optimist med sin segermaskin.
– Det är alltid spännande med årsdebut men jag är egentligen väldigt trygg med hästen. Jag tycker att vi har kontroll på det och tror att allt ska gå bra. Självklart så måste jag tro på en bra chans trots spåret. Han tävlar som han gjorde i fjol, barfota fram med vanlig sulky och öppet huvudlag.
Hur ser planerna ut för resten av året? Vilka är de största målen?
– Paralympiatravet är det första stora målet om allt är normalt på onsdag. Han har redan fått ett wild card dit. Sedan är det fullt fokus på Elitloppet och det är en dröm för för både ägare och tränare att bli inbjuden dit. Hästen har visat sådana kvaliteter så jag hoppas att han är med i Elitloppet. Hugo Åbergs Memorial och Jubilemspokalen är två andra stora lopp som är aktuella under säsongen, säger Frode Hamre.

”Har tränat ihop med Ecurie D. – kan vinna direkt”
Den norske championtränaren har ytterligare två hästar till start inom V86. Det är två nyförvärv från USA och det låter speciellt bra på en av dem.
– 8 Callas (V86-2) kommer från USA där hon tävlade i fjol som tvååring. Hon har fått mycket träning i vinter och har gjort en start i Norge men då galopperade hon i första sväng. Hästen är lite orutinerad och ville springa ut där så det var ren orutin. Tyvärr står hon dumt till nu med spår åtta bakom bilen och möter äldre hästar. Så hon är ingen vinnare därifrån utan får bara springa med och få ett lopp. Jag hoppas att hon avslutar bra och tjänar pengar. Hon går barfota fram.
– 1 Synergy (V86-4) är också en häst som kommer från USA där han har gjort bra prestationer. Nu är det första starten för mig och han har tränat bra hela vintern och gått jobb ihop med Ecurie D. Det är en stor och långbent häst som jag har höga förhoppningar på framöver. Han är en fin modell som har fått massor av träning i vinter. Men jag misstänker att han kanske behöver ett lopp i kroppen för att hitta toppformen. Fast han har så pass hög kapacitet och känns så bra att han mycket väl kan vinna direkt. Han har varit snabb ut bakom bilen i USA och fått ledningen många gånger. Vi kör med skor runt om, säger Frode Hamre.

Föregående artikel”Vi spänner bågen mot Elitloppet”
Nästa artikelFem tippar V75 till Jägersro 10 april 2021

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.