Inför V86: Hallå där, Joakim Elfving…

264

v86_joakim_elfving

Joakim Elfving har gjort succé i vinter med två V75-segrar på kort tid. På onsdagen jagar han V86-guld på Solvalla med Little Miss Sweden. Foto av LARS JAKOBSSON

stockholm. Publicerad: 2013-03-19 19:25 Senast ändrad: 2013-03-19 21:12

…nybliven proffstränare med litet stall som skrällvunnit två V75-lopp senaste månaden och redan tangerat fjolårets siffror vad gäller inkörda pengar.

Hur har du upplevt de här framgångarna?
– Det är stort, speciellt senaste segern med Face Facts som jag inte var riktigt förberedd på, det var riktigt stort. Nu har det börjat smälta in och det är en skön känsla. Det är lättare att jobba när sett att det går att lyckas, det gör att vi jobbar ännu hårdare.
Är du överraskad att det går så bra?
– Little Miss Sweden hade jag känsla för att hon skulle bli en bra V75-häst, men Face Facts trodde jag aldrig ens skulle kunna starta på V75 så det var mycket överraskande när han vann.
Han kostade 5 000 kronor och sprang in 150 000 på ett bräde, det låter som en hyfsad hästaffär..
– Ja, det kan man säga. Och Marcus Savin som jag köpte hästen av var den första som ringde och gratulerade efter loppet, direkt när jag kom av banan. Vi är jättebra vänner och han gläds med mig och hästen.
Har din tillvaro förändrats något efter det här?
– Ja, det är mycket folk som hör av sig just nu. Folk som vill lämna häst i träning. Men vi har fullt i stallet med 21 hästar så jag har fått tacka nej. Men det är en skön känsla att ha, att kunna välja och vraka när det kommer erbjudanden. Det har jag även kunnat göra när det kommer till personalen och det är en av anledningarna till att det gått så bra, vi fungerar jättebra.
Ska du vinna Rikstravet åt stall Dalarna med hästen Protective också av bara farten?
– Jag hoppas på det, vi har kick off på Romme på fredag. Det har strulat lite och han är inte riktigt mogen ännu utan har sina nerver på utsidan av kroppen. Han var med i en incident i ett provlopp då det rann över för honom och efter det har han varit väldigt rädd. Därför har vi beslutat att kastrera hästenså att han får en chans att hitta sig själv. Vi lär inte vara bland de första som startar, men tävlingen är lång och när vi väl får ordning på honom så tror jag att han kan bli riktigt bra, det känns som en riktig maskin när man sitter bakom.
Vinner du med V86-4 med Little Miss Sweden på onsdagen?
– Det hade jag tänkt. Läget är perfekt, vi har aldrig testat henne från start utan bara riktat in oss på att köra felfritt, men om Johnny (Takter) vill ladda iväg tror jag hon kan öppna snabbt. Hästarna på startvolten ser inte ut att bli så hårt betrodda och kan hon komma till ledningen vore mycket vunnet, jag vet att hon fungerade väldigt bra i den positionen i tidigare regi.
Hästen har inte startat sedan V75-vinsten, håller hon formen?
– Det tror jag. Hon har bara gått vanliga rutinjobb i backen, precis som hon gjort hela tiden sedan hon kom med målet att hålla henne pigg och fräsch. Det är fräschören som hindrat hästen från att tjäna mer pengar tidigare och den har vi koll på. Hos oss har hon blivit bättre för varje start och jag hoppas att det håller i sig.

Robin Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.