Inför V86: ”Han gjorde ett ruskigt lopp”

78

Inför V86: Han gjorde ett ruskigt lopp

Rutinerade lärlingen Anders Eriksson plockade ut sin B-licens i oktober.
Vid årsskiftet om drygt två veckor kommer bokstaven B att bytas ut mot ett A.
Och vad vore bättre reklam inför sin proffskarriär än att vinna ett V86-lopp tillsammans med Global Appearance hemma på Solvalla på onsdag.
– Det ska bli roligt att sätta igång på allvar. Det är ju något som jag har drömt om sedan jag började inom travsporten, säger han.

Som lärling är 30-årige Anders oerhört välmeriterad och vann bland annat Guldklockan på Solvalla förra året och har även fått ta emot ikonen Stig H Johanssons stipendium.
Den senaste arbetsgivaren var unghästspecialisten Svante Båth där han var stationerad i cirka fem år.
Nyligen blev Anders Eriksson färdig med tränarkursen och har sedan arbetat som egen tränare med B-licens på klassiska Sandemar på Dalarö utanför Stockholm, där han delar stall med Morten Waage. På träningslistan finns det i dagsläget nio hästar. Proffslicensen kommer han att plocka ut vid årsskiftet.
– Vi börjar med nio hästar och ambitionen är att vi successivt ska kunna öka på antalet hästar efter hand. Vi börjar med de som vi har nu över vintern och våren och sedan får vi se hur det verksamheten utvecklas. Jag tycker vi har ett spännande material att jobba med, säger Anders.

Hur är träningsmöjligheterna på Sandemar?
– Det är klassisk mark och här finns allt man behöver i form av en fin rakbana, 800-metersbana, backe och fina skogsslingor, berättar Anders, vars pappa är den rutinerade catchdrivern Ulf Eriksson som håller till i Bollnäs.
Fanns det förresten några tankar på att dra igång rörelsen hemma i Bollnäs?
– Jag är uppvuxen i Bollnäs, men flyttade till Stockholm då jag var fyra år. Det fanns tankar på att flytta till Bollnäs, men det kändes bäst att testa det här först.
Vad har du för framtidsplaner med verksamheten?
– Målet är att långsamt etablera sig och bygga upp ett stall på sikt och ha några anställda. Men om fyra, fem år hoppas jag att jag har etablerat mig så pass att jag kan vara med och slåss i de stora loppen. Det är målsättningen.

En reklamhäst
En reklamhäst för Anders kan 11 Global Appearance (V86-4) definitivt vara, som på sex starter tagit fem raka segrar. Den enda förlusten kom i debuten på Gävle i somras då en galopp fällde honom kort efter start, men upphämtningen till andraplatsen var femstjärnig.
– Han gjorde ett ruskigt lopp och då körde jag ändå inte för fullt till slut, minns Anders.
Efter det missödet har han alltså tagit fem raka segrar och på onsdag blir han storfavorit trots att han fick bakspår över 2640 meter autostart.
Hur vill du beskriva honom?
– Han är allround och visat sig både stark och speedig och vunnit med krafter kvar. Senast var det bästa jag känt honom i lopp och allt har verkat precis som vanligt i träningen efteråt. Att det är lång distans igen är bara ett plus och det är klart jag hoppas det ska vara en bra segerchans.
Finns det mycket att göra när det gäller utrustningen?
– Nu går han med järnskor bak och pg-skor fram, öppet huvudlag och fast huva. Det går säkert att köra honom barfota bak framöver, men just nu fungerar han bäst med den balansen.
Kommer han att starta på i vinter eller blir det vintervila?
– Vi får se vad som händer. Ägaren ska också få säga sitt, naturligtvis. Men fungerar han bra och banorna fortsätter att vara fina hoppas jag han kan starta på och få lite mer rutin. Att starta på V75 i lägsta klassen är inget måste för mig, slutar Anders Eriksson.
Global Appearance och Anders Eriksson är två namn vi lär få höra talas om mycket framöver.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.