Inför V86 (jackpot): Kim och Vanja – ett formstarkt radarpar

91

Inför V86® (jackpot): Kim och Vanja - ett formstarkt radarpar

24 i segerprocent i fjol.
28 i segerprocent så här långt i år efter fem segrar på 18 styrningar.
Dessutom tog Kim Moberg sin seger nummer hundra i karriären bakom Quarcia föra några veckor sedan. Ovanpå detta har hon återupptagit montékarriären igen tack vare att hon sedan i sensomras börjat rida galoppjobb åt sin sambo tillika galopptränare Julian McLaren.
Hästlivet leker för 24-åringen som på onsdag blir betrodd med sin följeslagare Vanja på V86®.
– Jag trivs oerhört bra med det upplägg som jag har för dagen och förhoppningsvis kan det bli en ny seger på onsdag, säger sulkytalangen.

Från att ha legat på att vinna lite mer än vart tionde lopp som hon ställde upp i under 2018 samt 2019 hände något i fjol. Kim Moberg vann ungefär vart fjärde av de 121 lopp hon körde och 2021 har börjat ännu bättre.
– Det är klart att man utvecklas desto mer rutin man får och det får man ju genom att köra lopp.
– Dessutom är man givetvis beroende av vilka hästar man kör. Går man runt på ett relativt litet antal hästar som man är ordinarie på och de vinner mycket kliver de givetvis upp i klass och då går det ut över segeranatalet också.
– Både i fjol och i år har jag fått köra många väldigt fina hästar vilket är den största anledningen till framgångarna, men det är klart att jag är lite stolt över att jag lyckades vinna drygt vart fjärde lopp under fjolåret, säger Kim själv om framgångarna.

”Anledningen till att jag plockade upp monté igen”
När vi får tag i henne har hon haft en minst sagt hektisk dag. På morgonen var det galopp som gällde inför den stundande licens som hon siktar på att ta och därefter raka vägen till Solvalla där sambon Julian körde licenslopp för den kusklicens som han är på god väg emot.
– Det är mest en kul grej att försöka sig på att bli jockey och blir det bara tillräckligt med folk som anmäler sig till vårens licenskurs är planen att gå den.
– Jag har ridit galoppjobb varje helg hos ”Julle” sedan i sensomras och det är egentligen anledningen till att jag plockade upp monté igen också. Det är svårt att hinna med att lägga ner den träning som krävs för att rida monté fullt ut när man jobbar i stallet hela dagarna och dessutom åker på tävling många kvällar.
– Galoppjobben har dock gjort att jag fått den träningen gratis och när jag provade ett montéjobb hemma på gården kändes det riktigt bra varför jag kände att jag lika gärna kunde rida lopp också, berättar den mångfacetterade hästtjejen.

Utvecklats enormt
Hur montécomebacken gick? Det slutade med seger så klart. I sitt första montélopp på 6,5 år satte hon dit den av pappa Svante Båth tränade Bastian Boom vilket givetvis gav mersmak.
– Det är fantastiskt kul med monté och det har hänt oerhört mycket med sporten under de 6,5 år som jag inte ridit lopp.
– När jag började med monté kändes det som att det var betydligt fler olyckor och mina föräldrar var väl inte jätteförtjusta i detta, men nu känns sporten betydligt mer stabil.
– Jag tror också att jag har en fördel av att ha kört så pass många sulkylopp som jag gjort även i monté. Man får med sig en lopprutin som är en del värd och ambitionen är definitivt att fortsätta rida montélopp även framöver.
– Det har varit riktigt häftigt att vinna sulky-, monté och galopplopp under samma säsong. Det är en liten dröm och så får vi se om den går i uppfyllelse, funderar Kim.

”Verkligen en riktig kämpe”
På onsdag ska Kim alltså återigen svinga sig upp bakom femåriga Vanja som hon kört i karriärens samtliga 15 starter med sex segrar och två andraplatser som resultat.
– Hon ser inte mycket ut för världen den här hästen med sina korta ben, men vilken skalle och vilket hjärta hon har. Det är verkligen en riktig kämpe och de hästar som inte har de perfekta förutsättningarna, men ändå presterar på väldigt hög nivå fastnar man alltid lite extra för.
– Det finns dessutom en härlig story bakom henne. Pappas fru Mia var både med och ägde och skötte mamman till Vanja i form av Sofine Cash. Hon kom dock aldrig till start och då valde man att betäcka istället med lilla Vanja som resultat som Mia också sköter.
– Det är samma ägarkonstellation på henne som på mamman, men det började inte så bra då Vanja drog på sig en hovbenfraktur som treåring och därför fick stå på box.
– Det försenade henne vilket är anledningen till att hon inte kom ut förrän som fyraåring. Därmed hade hon sin första säsong i fjol och man märker att det finns utveckling kvar i henne, berättar Kim.

”Oöm för positioner”
Prov på såväl utveckling som en inställning av guld visade hon senast vid segern på Solvalla. Insatsen var femstjärnig från både häst och kusk och hon nöp den över mål galopperande favoriten Voltaire P.Hill precis på linjen fram till karriärens sjätte seger.
– Jag har alltid sagt att hon inte är startsnabb, men senast blev jag förvånad då hon nöp iväg riktigt kvickt den första biten från spår åtta. Som det känns fortsätter hon att lära, men på onsdag får vi ingen större nytta av startsnabbheten med tanke på att vi drog ett bakspår.
– Att det blev ett bakspår gör dock inte så mycket för henne med tanke på hur oöm hon är för positioner. Hon har ju gjort flera bra lopp när hon får springa på ute i tredjespår och detta på grund av att då får hon hålla sig till sitt tempo vilket hon trivs bäst med, men så kan man givetvis inte köra varje gång.
– Styrkan är hennes främsta vapen och sitter vi i kön får det inte bli uppullat och ryckigt kört – då får hon nog jobbigt med tanke på att hennes styrka sitter i just styrkan snarare än i speeden.
– I K500-lopp (lärlingslopp) brukar det dock kunna bli körning och det såg väl nästan lite upplagt för det på onsdag – då kan hon nog dyka upp i segerstriden igen, spekulerar Moberg.

”Slaka tömmar i jobben”
Man har laborerat en del med balans och huvudlag på Vanja genom karriären och senast provade man lite nytt igen. Utfallet blev minst sagt gott.
– Det är inga stora ändringar vi har gjort på henne, men senast plockade vi av framskorna samt körde med ett halvstängt huvudlag vilket fungerade väl. Inget av det var någon nyhet då hon gått på den balansen och dessutom haft helstängt flera gånger tidigare, men det fungerade i alla fall bra och jag tror inte att vi ändrar något till onsdagen.
– Totalt sett tycker jag väl att hon tillhör de bättre hästarna i loppet och träningsmässigt har allt bara känts bra efter senast – Vanja trivs med livet för dagen. Hon springer på med sina slaka tömmar i jobben och skulle nån komma ut och se henne i träning skulle man knappast kunna tro att hon presterar på den nivå hon gör när det är tävling, konstaterar Kim.

Ingen stress med proffslicens
Med så många strängar på sin lyra och så fina framgångar blir man givetvis nyfiken på om det finns ambitioner kring att gå i pappa Svantes fotspår och bli proffstränare i framtiden, men med den biten har Kim ingen som helst stress.
– Jag trivs oerhört bra med upplägget som är idag, men givetvis vore det jättekul att ha sin egen rörelse vad det lider.
– Det är dock ingenting jag tycker att man ska stressa med då det är mycket som ska klaffa. Främst behöver man väldigt mycket kunskap och dessutom gärna stabila ägare i ryggen och jag har ingen stress att sträva dit ännu så länge.
– Biten med att träna hästar i vardagen som man sen kör i lopp är dock det jag tycker är allra roligast och då ligger ju att vara just tränare nära till hands, men som det känns nu är det många år kvar innan det blir verklighet, avslutar en av Sveriges mest formstarka kuskar OCH ryttare 2021.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.