Inför V86: Jonna Irri hoppas på show

86

inför v86® jonna irri hoppas på show

34-åriga finskan Jonna Irri är ny proffstränare på Solvalla sedan i våras.
Reklamhästen framför andra så här långt är Majestic Man som Jonna fött upp och äger.
I onsdagens V86® på Solvalla plockar hon ut starka Best in Show As i ett stolopp.
– Det är ett besvärligt läge men Best in Show As ska kunna vara bland de tre.

I november i fjol dök Jonna Irri upp i tv-rutan i samband med V75 i Eskilstuna och var jublande glad efter sjuårige Majestic Mans överraskande seger i silverdivisionen.
I somras var fuxen trea i miljonloppet Suur-Hollola-Ajo i finska Lahti och har fortsatt att göra bra ifrån sig.
Jonna Irri kvitterade ut proffstränarlicensen på Solvalla i våras och för dagen tränar hon 26 hästar på travanläggningen Julmyra några mil norr om Uppsala tillsammans med sambon Taneli Säde.
– Det är en stor grej för en tjej som jag från ett litet ställe i Finland att vara en av tränarna på Solvalla! säger den 34-årigen som jobbat hos Pekka Korpi, Petri Salmela och i Björn Goops filial i Frankrike.
Hon kommer från en travfamilj i Finland med mamma Tuija Irri som varit travtränare i många år. Brodern Joni-Petteri Irri är proffs i Tammerfors.
– Mamma tar det lite lugnare sedan några år och har väl tre hästar i träning för dagen. Min bror håller till på hemgården och har runt 40 hästar, säger Jonna Irri.
Italienfödda Best in Show As köptes från Johan Untersteiners stall förra sommaren och ägs av Iivo Ämmälä i Heby. Det femåriga stoet satt fast med krafter i ett 15-hästarsfält (Diamantstoet) i Östersund V75 i somras. Snart ska hon ut på V75 igen om Jonna får som hon vill.
– Senast var det ett bakspår på kortlopp och trots att hon gick ett nytt rekord var det omöjligt att ta något från kön. I starten före vann hon lätt från utvändigt ledaren. Så formen är bra.
I V86-4 står hon på mellanfållan i ett lopp med 15 hästar och pengamässigt är hon fint inne i loppet med sina 560 000 kronor intjänat. Men läget?
– Jag förstår inte varför hon ofta får bakspår i voltstart. Nu är det spår tio på tillägget. Hon var jättefin senast och kusken var nöjd efter loppet och tyckte att det kändes som en riktigt bra häst. Nu kör Magnus A Djuse igen som vid segern. Läget med tredjespår i andra led är kanske bra, hon är där hon ska vara direkt. Innerspår behövs inte för henne.  Hon är stark och kan göra loppen på egen hand om det behövs.
Vad säger du om chansen?
– Jag tycker att hon har chans att komma i topp tre den här gången. Magnus A Djuse bestämmer själv hur han ska köra. Mycket handlar så klart om positioner. Den här gången går hon med skor, hon gick barfota senast och det var ingen större skillnad. Det kanske även underlättar för henne i volten att få upp farten med skor på hovarna. Efter det här tror jag vi provar V75, slutar Jonna Irri.

Föregående artikelDansar mot stjärnorna
Nästa artikelNyhet: Startbevaka hästar på atg.se

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.