Inför V86 19 mars 2014: Höga mål för Oscarssons!

463

oscarsson-v86

Äventyret i ”den nya världen” blev en formidabel succé.
Nu ska återvändaren flytta fram positionerna även i Sverige.
– Jag vill växa och bli en större tränare, vi är mogna för det, säger Jim Oscarsson som tog den amerikanska travsporten med storm när han vann världens största tvååringslopp.
Det var vid årsskitet 2011/2012 som travfamiljen Oscarsson flyttade bopålarna för att träna hästar på andra sidan Atlanten.
Att man blott åtta månader senare skulle stå i vinnarcirkeln med sin häst Aperfectyankee efter världens största tvååringslopp Peter Haughton Memorial måste vara en av svensk travsports mest oväntade bragder.
– Det var ganska overkligt, ibland undrar jag om jag fattat det ännu, säger Jim Oscarsson som året efter följde upp med en fjärdeplats i världens största treåringslopp Hambletionan och dessutom blev tvåa i Peter Haughton med Nuncio.
Trots det valde familjen efter säsongen att flytta hem till Sverige igen.
Ett beslut man inte ångrar.
– Absolut inte. Vi trivs riktigt bra allihop. Även om det gick bra i USA så måste jag säga att jag saknade sporten här hemma. Det är en skönare sport. Där borta ska det produceras så himla snabbt, programmet är så kort varje år och man måste vara så intensiv med varje häst. Här i Sverige går det att tänka mer långsiktigt och ta mer vara på varje individ, det gillar jag mycket bättre.

Inte främmnade för seger
Aperfectyankee följde med till Sverige och planeras för årsdebut inom ett par veckor, men redan på onsdagen gör årskamraten Dewey Luvs Britt spännande Europa-debut i ett fyraåringslopp på Solvalla som placerats som V86-4.
– Jag blir inte chockad om han vinner direkt, säger Oscarsson och berättar:
– Det var en häst jag kunde köpa billigt eftersom han var lite liten, men han visade snabbt talang och tränade bland de bättre på våren som tvååring. Tyvärr slog han runt i boxen och sträckte sig tre-fyra veckor innan vi skulle åka upp från Florida till New Jersey och börja tävla. Det satt i fram till augusti och gjorde att det inte blev mycket till säsong för honom.
I fjol blev det desto mer tävlande och tre segrar på 14 starter och en stark avrundning i Lexington där hästen noterade två 1.10-tider inom loppet av en vecka.
– Han blev bara bättre ju längre säsongen led. Sista loppet var han hans bästa då han gick 1.10,5 trots att han la bort 20 meter på galopp. Efter det började vi sikta mot Sverige och jag tror att det är en häst som kan bli riktigt bra med tiden. Framförallt är han stark och borde passa utmärkt över längre distanser, säger Oscarsson som kört ett skarpare jobb på banan inför comebacken.
– Jag ville ge känna om hästen var startklar och han gick 1.15,5/1 600 meter på Åby. Det löste han bra, men min känsla är ändå att han kommer att behöva några för att riktigt hitta formen.
Hur Dewey Luvs Britt står sig mot de svenska kullkamrater han får ta sig an på onsdagen är förstås inte lätt att räkna ut.
– Det är en tuffing så jag blir inte förvånad om han skulle vara med i segerstriden ändå. Men jag kan egentligen hans konkurrenter för dåligt. Hästen har varit ojämn bakom bilen beroende på humör. Vissa dagar har han bara rasslat till ledningen och skulle han nå dit kan jag tänka mig att Kevin provar där. Jag körde honom barfota några gånger i USA med bra resultat och det är möjligt att vi testar det direkt.

Bokat i soffan
Men trots att Jim Oscarsson väljer sin forna hemmabana denna onsdag har han även ett finger med i spelet på Jägersro.
Eller åtminstone stort intresse.
Där ska nämligen hans egenuppfödde gulddivisionsvinnare Dreams Take Time ta sig an dubble derbyvinnaren Mosaique Face i ett häftigt tungviktsmöte som lyfter kvällen till en sportslig pärla, placerat som V86-7.
– Det ska bli roligt att se. Honom har vi följt väldigt noga i USA, det var bokat i soffan framför ATG-Live varje gång han startade. Det var en härlig häst redan från början och roligt att han fortfarande utvecklas, säger Oscarsson som sålde hästen, efter sex segrar på åtta starter som tvååring, i samband med flytten.
– Han var liten som unghäst, men hade tigerhjärta och var fysiskt väldigt stark. Jag var lite orolig när han fick en dipp för ett år sedan, men då var det desto roligare när han kom tillbaka igen.
Ångrar du aldrig att du sålde honom?
– Jag har inte gjort det förut, men nu när jag flyttat hem och ser honom vinna så kan man ångra sig lite grann. Det var en väldigt fin kompis och skulle varit en fin tävlingshäst att ha. Men annars är jag glad att jag sålde en bra häst, samtidigt som vi har kvar mamman B.My Honey och en liten del i pappan Andover Andover, de är guld värda nu.

Siktar över fem miljoner
Och det var just för sin uppfödning som Jim Oscarsson, frun Susanne och barnen Kevin och Nathalie prisades på Hästgalan i år när man fick ta emot titeln för ”Årets Uppfödarbragd”.
– Då blev jag faktiskt paff, helt paff. Det trodde jag aldrig, men det var fantastiskt och efteråt kändes det som att man gick på moln i flera dagar.
I år väntar fem ston på att föla och planeringen är att betäcka sju eller åtta i år.
Men vid sidan av de egna produkterna har Oscarsson fått upp hoppet om att få in fler hästar utifrån till sin nya bas på Balltorp i anslutning till Åbytravet.
– Vi tittar efter en egen gård eftersom man ska riva Balltorp, men ännu så länge finns väldigt fina träningsmöjligheter och vi trivs förträffligt. Det har redan kommit in nya hästar och jag hoppas att det blir ännu fler när vi börjar visa resultat på banorna. Ännu har hästarna knappt kommit igång.
Och när de väl kommer igång är målet för comebacksäsongen högt satt.
– Vi körde in nästan 800 000 dollar förra året, ungefär fem miljoner. Givetvis siktar vi inte på lägre. Fyraåringarna ser starka ut och sedan har jag en väldigt spännande kull tvååringar som snart ska börja få gå riktig träning.
– Jag ser verkligen fram emot att få tävla i Sverige igen och är glad varje dag jag kliver upp på morgonen, säger Jim Oscarsson.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Momarken 22 mars 2014: Danskt på Norsk-Svenska festen
Nästa artikelInför V75 Momarken 22 mars 2014: Intervjuer från ALLA avdelningar