Inför V75 Momarken 22 mars 2014: Danskt på Norsk-Svenska festen

470

dansk-norsk-trav

Sverige mot Norge.
Landskampsstämning och gemensamt spel på V75.
Då har danskarna laddat för att stjäla showen.
– Det ser bra ut på förhand, säger rödvita Jeppe Juel som har två toppchanser på V75 på Momarken.
Unionskampen på Momarken är en tradition sedan 2008. V75 flyttar över till Norge och en gemensam spelpool innebär stora pengar i potten.
Sportsligt brukar det bli lite av landskampsstämning mellan Sverige och Norge. I fjol slutade landskampen 4-4 sedan det blivit dött lopp, delad seger i V75-1.
I år ser det ut som en tredje nation vill blanda sig i leken på allvar. Danska tränare har laddat rejält.
En av dem är Jeppe Juel som gör resan från Jylland med två formstarka hästar.
– Vi åker först färja till Göteborg och sedan har vi bara tre timmar upp till Momarken. Det är en trevlig utflykt. Hästarna åker på fredag och de är vana att resa så det är inga problem, säger Jeppe Juel.
38-åringen tillhör toppskiktet bland kuskarna i Danmark och segern i kusk-NM 2008 är den hittills största meriten. Sett till enskilda lopp är segrarna i Copenhagen Cup (Wishing Stone 2012) och i Danskt Travkriterium (Spikeld 2012) störst.

Imponerade i årsdebuten
Först ut på lördagen av Jeppe Juels hästar är femåriga stoet 3 Salina D.K. (V75-5), som vann fem av åtta lopp i fjol. I årsdebuten senast, efter fyra månaders frånvaro, blev det favoritseger på Billund.
Från bakspår tog Jeppe Juel det lugnt från början och Salina D.K. följde med som fjärde och sista häst i andraspår. På sista bortre långsidan inleddes ett avancemang och stoet tog sig snabbt fram emot ledaren och försvann sedan ifrån över upploppet i riktigt vass stil.
– Det var en fin genomkörare och hon löste uppgiften på ett fint sätt, säger Jeppe Juel.
Hur ser du på den här uppgiften på V75?
– Hon är lite orutinerad och man ska kanske inte dra för stora växlar på loppet senast. Det är helt annat motstånd nu. Men hon känns bra för dagen och har tränat på bra i vinter.
Gör du några ändringar när det gäller balansen på henne?
– Nej, hon går som senast, barfota fram och helstängt huvudlag.

Vann på bra tid senast
Nästa häst ut i hetluften är 1 More Than Enough (V75-7), en nioårig valack som kommer med två raka segrar i ryggen. Senast på Åby kunde han inte försvara innerspåret bakom startbilen. Men Jeppe Juel drog direkt i högertömmen, körde offensivt och övertog ledningen efter 600 meter. I utgången av sista sväng stack More Than Enough ifrån konkurrenterna på spänstiga ben och imponerade på 1.13,5 över distansen 2 140 meter, autostart.
– Han har hittat formen igen. Han var väldigt fin på Åby på en bra tid. Han har visat att han duger i den här klassen, säger Jeppe Juel om halvbrodern till sjufaldiga miljonären Jaded.
– Innerspår bakom bilen är ingen fördel men han löste det fint senast och var ändå med bra från start då. Han tål att göra en hel del jobb själv och är normalt har han en bättre chans än Salina. Han bör vara med oss slåss om segern. Han går med samma balans som senast, greppskor bak och öppet huvudlag.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Gävle 18/3-2014
Nästa artikelInför V86 19 mars 2014: Höga mål för Oscarssons!