Inför V86 5 mars 2014: Revansch för I Saw You?

532

I_SAW_YOU

Senast var han på väg mot seger när galoppen kom i sista sväng.
Nu ska I Saw You ta revansch, med för honom ovana förutsättningar.
– Det klart att man är lite utelämnad när man har tillägg men han är minst lika bra bakifrån som från ledningen, säger hästens tränare Åke Lindblom.
När I Saw You i sin årsdebut för två veckor sedan dundrade in i slutkurvan i klar ledning var det inte många som trodde på förlust. Men så plötsligt, med 350 meter kvar till mål, galopperade hästen.
– Jag vet inte riktigt vad som hände, om han blev öm i fötterna eller vad det var, men galoppen kom i alla fall väldigt oväntat. Om det var segern som rök vet man aldrig, det gäller ju att trava hela vägen in i mål, men det kändes så i alla fall, säger Åke Lindblom, som inte låter sig nedslås bara för att ett förstapris på 150 000 kronor i V75-spelets gulddivision gick upp i rök.
– Det var naturligtvis jättetråkigt men jag har varit med ett tag och sånt händer. Och bortsett från galoppen var han ju fin, även om han blev lite het. Det var läge för helstängt huvudlag och att prova framåt och han blev onödigt pigg, men jag var ändå nöjd med honom.

Ovana men bra förutsättningar
Nioårige I Saw You gör nu sin sjunde säsong på tävlingsbanorna och så här långt har det blivit 20 segrar och 2,6 miljoner kronor insprunget på 82 starter. Att döma av årsdebuten har han fortfarande mycket ogjort på banorna och Åke Lindblom låter också nöjd med sin adept.
– Han har gått några jobb, ett ridjobb i dag (läs måndag) faktiskt, och han känns jättefin. Loppet senast borde ha fört fram honom.
Eftersom han är startsnabb och ofta kommer till ledningen har I Saw You rykte om sig att vara en sprinterbetonad ”frontrunner”. Men faktum är att 14 av karriärens segrar har tagits på medel- och lång distans.
– Det är lätt att få en sådan stämpel men han har vunnit bakifrån också, bland annat en silverdivisionsfinal. Han går minst lika bra bakifrån när han är i ordning.
Att så är fallet får I Saw You chansen att bevisa i onsdagens avslutande V86-avdelning. Där startar han med 20 meters tillägg över grunddistansen 2 140 meter. Det har han endast gjort vid fyra tidigare tillfällen och det har slutat med placeringarna etta, tvåa, trea och sjua (med galopp).
– Jag tycker att han har rätt så bra förutsättningar. Därifrån kommer han i alla fall inte att bli så het. Det är svårt att ha någon riktig taktik på förhand, mycket beror på hur det utvecklar sig och vad det blir för tempo, men är han bara i normal författning kommer han att plocka många till slut. Den här gången blir det skor runt om, det gör honom förhoppningsvis stabilare, och jag tycker att man ska ta med honom på kupongen.

Skrällbud från bra läge
Åke Lindbloms andra V86-häst får sorteras in i kategorin skrällbud. Caddie Geisha (V86-2) har tjänat i snitt 27 000 kronor och inte varit sämre än fyra i de sju starter hon gjort sedan hon kom i Lindbloms träning. Men vunnit har hon inte gjort sedan 2011.
– Hon är inte alls oärlig utan kämpar på hela tiden och levererar bra lopp, men hon tävlar i en hård klass. Den här gången står hon tufft inne på pengarna men vi har fått ett bra spår (9) och borde få en fin position. Hon mötte ännu hårdare hästar när hon var trea i Finland i december och jag tror att hon dyker upp på en plats den här gången också. Det ska bli spännande och rätt vad det är vinner hon.

Ola Johansson

 

Föregående artikelDagens Dubbel Axevalla 4/3-2014
Nästa artikelInför V75 Färjestad 8 mars 2014: Leif Witasp