Inför V75 Färjestad 8 mars 2014: Leif Witasp

553

under-sund-v75

På lördag kommer V75-cirkusen till Värmland.
Närmare bestämt Karlstad och Färjestad.
Från Dalarna kommer Leif Witasp med tre hästar där bästa chansen dyker upp i den andra avdelningen.
– Ska jag lyfta fram någon före övriga får det bli Under Sund, säger Leif Witasp.
Under Sund gick premielopp hos Lutfi Kolgjini och kvallopp hos Dan Widegren där han också hann med att bärga två segrar. Sedan ett knappt år tillbaka är det Leif Witasp som sköter träningen, vilket resulterat i tre segrar på 14 starter. Hans senaste tre framträdanden har liksom denna gång varit på rikstoton där det hittills slutat med en femteplats som bäst.
– Det har väl inte klaffat fullt ut på slutet. Framförallt inte senast då jag tänkte mig ett avancemang fram till dödens, men efter att ha fått svar så var den dagen förstörd. Jag tyckte ändå att han höll bra och har fortsatt att agera positivt i jobben efter det, säger Leif Witasp.
Tre av Under Sunds segrar är tagna över aktuell distans och att styrka finns är Rättvikstränaren klar över.
– Visst är det så, han passar väldigt bra över den långa distansen och har faktiskt också blivit allt snabbare från start. Jag tycker mig ha en häst för segerstriden och det blir barfota fram som på slutet.
Därefter gäller 11 Out Of Question (V75-5) som nu har fått två lopp i kroppen efter en längre tävlingsfrånvaro.
– Hon gjorde det överraskande bra som tvåa i comebacken, men senast räckte det inte alls. Av jobben att döma är formen i stigande, men känslan är att det behövs ytterligare några lopp innan hon formmässigt sätt befinner sig där jag vill ha henne. Barfota fram och ett öppet huvudlag igen.
Slutligen selar stallet ut 12 My Ovi (V75-7) men för hans del gäller ett iskallt utgångsläge.
– Jag kunde ju hålla mig för skratt när startlistan kom om jag säger som så…
– Det är ju inte ofta hästar vinner från detta läge på V75 och inte andra lopp heller för den delen. Senast blev det väl offensivt och det pallade han inte för. Allt har sett ut som vanligt i jobben efter det och vi får smyga med i ryggar och hoppas på tempo. Eventuellt rycker vi samtliga skor för att om möjligt hitta ytterligare en växel, vilket lär krävas, men jag misstänker att uppgiften ändå är övermäktig. I övrigt ett helstängt huvudlag igen.

”Inte lätt att försvara sina siffror”
8,5 miljoner i inkörda pengar 2012 sjönk till sex förra året, varför detta tapp?
– En del i förklaringen är helt enkelt att jag hade tunt med treåringar, men det ska det förhoppningsvis bli ändring på i år. Jag tycker mig ha en fem, sex riktigt lovande i den årgången som förhoppningsvis ska kunna tjäna bra med pengar under året.
– Men en annan del i tappet är förstås sänkta prispengar, hur man än vrider och vänder på det så är det inte lätt att försvara sina siffror när utvecklingen är som den är.

På den 85 hästar stora träningslistan finns fyra hästar med över miljonen intjänat, vem håller du som stallets flaggskepp?
– Jag har tyvärr ingen riktig kanon, men däremot ett flertal som är bra och jag hoppas att några av dessa ska kunna ta klivit in i den absoluta eliten, avslutar Leif Witasp.
Anders Nilsson

 

Föregående artikelInför V86 5 mars 2014: Revansch för I Saw You?
Nästa artikelShaq is Back årsdebuterade med seger