Inför V86: På tur med Vincennes

208

vincennes

– Jag hade tänkt köra 45 minuter, men har redan varit ute i mer än en timme. Det blir nog en vända till. Det är så underbart att sitta bakom en sådan här häst.
Umåkertränaren Sören Lennartson njuter i träningssulkyn bakom Vincennes.
På onsdagen ska han årsdebutera sitt stjärnsto på Solvalla.

En plusgrad och snöblandat regn.
Stora delar av Sverige blev på måndagen bryskt varse att våren ännu inte har gjort sitt intåg på allvar.
En god anledning att hålla sig inomhus kan tyckas.
– Det snöar här också, men jag märker det knappt. Det är bara lite jogging så att hon inte ska drabbas av korsförlamning under resan till Stockholm. Jag vet knappt om jag törs säga det, men hon känns fantastisk.
Att Sören Lennartson sitter bakom sin drömhäst i ett avrundande träningsarbete inför årets första start hindrar honom inte från att svara i telefonen.
Egentligen hade han planerat att vara tillbaka i stallet på Brattby Gård två mil utanför Umåker vid det här laget.
Vinterns förberedelser är gjorda och Vincennes – stoet som slog igenom under hösten i fjol och på två månader gick från i princip okänd till landets vinstrikaste treåring – är redo för att äntra tävlingsbanan igen.
Måndagens runda är inget riktigt träningspass, bara en motionstur för säkerhets- och humörets skull.
– När jag hade kört klart hästarna som skulle gå fort på förmiddagen så bestämde jag mig för att jogga henne i 45 minuter. Men det är nog lika mycket för min del, jag skyller på att jag behöver känna på henne. Det piggar verkligen upp att köra en sådan här häst.
Att Vincennes är den särklassigt bästa häst som Sören Lennartson har tränat står redan klart.
Trots att hon bara gjort sju starter.
Segrarna i Oaks och Breeders’ Crown i fjol gjorde henne till dubbelmiljonär och kullens otvivelaktiga drottning.
– Det var chockartat även för mig. Nog för att jag trodde på min häst och drömde, men sedan att det skulle bli verklighet… Nu har man vaknat upp och blivit bekymrad att hon inte räcka som fyraåring. Allt gick ju vår väg i fjol, så nu är man rädd att det ska börja jävlas. Men jag har tillförlit till min häst och hoppas kunna ha roligt med henne i år också.

Filmade träningspasset
För två veckor sedan tog Lennartson hästsläpet och åkte 28 mil söderut, till Bergsåker i Sundsvall för att köra ett snabbjobb.
Ett jobb som filmades och finns att se på Youtube.
– Det är man inte van vid direkt. Och visst har det varit ett väldigt intresse. Vi hade byfest förra veckan och då kom det fram många som hade följt henne och visste precis vad hon hade gjort. Det är personer som annars kanske rynkat på näsan genom köksfönstret när jag kört förbi med hästarna och inte alls är travintresserade i vanliga fall.
Klockorna efter träningsjobbet visade 1.11 sista halvvarvet utan att Vincennes såg det minsta ansträngd ut.
– Det var faktiskt lite bättre än jag vågat hoppas på. Hon var finare i travet än tidigare då hon ofta sprungit och skiftat lite.
Faktum är att Vincennes trots sina framgångar drogs med en del fräschörproblem under förra säsongen.
– Hon hade problem med en bakkota vilket gjorde att hon belastade sig själv fel under en period. När hon sedan började springa rakt så hade hon lätt för att bli muskelöm i den sidan som inte var fullt tränad. Men de problemen tycker jag att borta nu. Dessutom har hon blivit mycket bättre i humöret och mognat. Att sitta och skritta henne på det här sättet och prata i telefon hade jag aldrig kunnat göra för ett halvår sedan.

Lovar att inte sitta fast
Efter drygt 20 minuter försvinner mottagningen och samtalet bryts. När Lennartson svarar igen en kvart senare hörs hovtrampen tydligare. Farten är högre.
– Nu har vi vänt hemåt, säger han och redogör under tiden för sin syn på onsdagens uppgift då Vincennes ställs mot flera högmeriterade hingstar.
– Jag vill att hon gör ett bra lopp, är stabil på benen och går en bra tid. Sedan ska hon förstås vara långt framme också. Några direkta körorder till kusken har jag inte, men vi åker inte så långt för att sitta fast, det kan jag lova. Om jag velat smyga igång henne så hade vi kunnat starta i ett mindre lopp i Boden förra veckan. Hästen är väl förberedd och jag både tror och hoppas att hon är så pass bra att hon ska kunna strida om segern direkt.
Stegen har tystat och Sören kommer av sig för en stund när han kliver ur vagnen. Man är tillbaka i stallet, gott och väl en timme senare än planerat.
Tidigt på onsdagsmorgonen avgår transporten mot Solvalla.
20.30 går starten i Solvallaserien, V86-5.
Drygt två minuter senare vet vi om allt fortfarande går Sören Lennartsons och Vincennes väg.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.