Inför V86: Pendlande finländare på frammarsch

229

akselivalla

I fjol vann han Svenskt Travoaks som kusk.
I år hoppas han vinna någon stor årgångsfinal även som tränare.
Akseli Lahtinen är på frammarsch och på onsdagen gästar han Solvalla med obesegrade talangen Global Octopus.
– Han har varit så gott som obrukad i mål varje gång, säger finländaren.

2010 gjorde Akseli Lahtinen, 37, vad flera av hans landsmän gjort tidigare. Efter flera framgångsrika år som travtränare och kusk hemma i Finland flyttade han till Sverige. Eller gjorde han det? Tränarrörelsen flyttades men sambon Jutta och barnen Lina, Leo, Lotte och Lykke bor kvar på andra sidan Östersjön.
– Egentligen bor jag väl i Finland fortfarande. Jag tillbringar hälften av min tid i Finland och den andra hälften i Sverige. Så jag bor väl mest i min bil, skrattar Lahtinen.
Kvar på den finska gården i Korsholm öster om Vasa är också kallblodiga stjärnan Pihlajan Aaronis. Resterande hästar i träning, 32 till antalet, har Lahtinen i Umeå.
– Jag har bästa tänkbara personal och ett mycket välorganiserat stall, så det är inget problem att hinna med allt.
Hur mycket lopp kör du i Finland nuförtiden?
– Inte mycket. Jag kör en del på V75 och inte så mycket mer. De dagar jag är i Finland försöker jag vara med familjen.
Det måste vara väldigt krävande att pendla mellan Finland och Sverige. Hur ser du på det upplägget i framtiden?
– Nu lever jag så här och hur framtiden ser ut vet jag inte. Jag tar en dag i taget och har inga större planer på att ändra något varken hit eller dit. Jag kör på så här nu och så får vi se hur det funkar med allt framöver.

Genombrottsår i fjol
Krävande eller ej, i fjol hade Lahtinen något av ett genombrottsår i Sverige. När han i oktober körde Sören Lennartson-tränade Vincennes till seger i Svenskt Travoaks på Solvalla lyckades han med något som de flesta svenska kuskar bara får drömma om.
– Jag får tacka Vincennes för all uppmärksamhet. Det var hon som förde med sig de större rubrikerna.
Totalt under året körde Lahtinen in 6,8 miljoner kronor och de egentränade djuren tjänade 2,6 miljoner kronor. Siffror som ligger i topp när man tittar tillbaka på Lahtinens karriär.
– Jag är nöjd med året, absolut, men jag har tagit många fler segrar andra år. Men prispengarna mellan Sverige och Finland går inte att jämföra.

”Har gjort allt rätt”
Om Lahtinen får fortsatt förtroende som kusk bakom Vincennes i år kan ekipaget ta nya storloppstitlar. Dessutom vimlar hans stall av lovande unghästar. Kanske kan någon vara med och tampas i kulltoppen?
– Det är inte omöjligt. Vi har ett helt gäng som är tre år nu och flera av dem har förutsättningar att bli bra hästar. Om allt går bra under året är det inte omöjligt att jag har med någon i kriteriet eller oaks i höst.
På onsdagen ska två av Lahtinens treåringar bekanta sig med huvudstadbanan Solvalla. Båda går ut i Active Bowlers lopp (V86-6) och Lahtinen kör själv Global Octopus, som efter tre starter har lika många segrar på meritlistan.
– Det är en lugn och bra häst som har gjort allt rätt så här långt. Han har inte mött så jättetufft motstånd men han har tagit loppen på bra sätt och varit så gott som obrukad i mål varje gång.
Global Octopus har ett fint utgångsläge i spår tre och med tre ettor i resultatraden kommer han att tillhöra de mer betrodda hästarna.
– Jag kan inte motståndet och det är alltid svårt att bedöma orutinerade hästar som bara gjort några starter och utvecklas olika från lopp till lopp. Men vi har ett skapligt startspår och det ska bli roligt att se hur han går.
Han startar med bil för första gången. Hur tror du att han klarar det?
– Det ska han klara bra. Vi har övat hemma och det har inte varit något problem. Jag har aldrig laddat med honom från start men jag tror att han kan öppna hyggligt.

Utgångsläget knepigt
Jailhouse Diablo
i samma lopp har så här långt vunnit två av sex lopp och varit bland de tre främsta fem gånger. Den här gången startar han från ett svårt sjundespår.
– Han är en tidig sort, travsäker och okomplicerad. Men han hade gärna fått ha nummer lite längre ner. Han är ganska startsnabb och från ett bra utgångsläge hade han kunnat få ett vettigt lopp. Nu känns det sådär.
Vilken av hästarna är bäst?
– I dagsläget skiljer det inte så mycket mellan dem men jag tror lite mer på Global Octopus.

Jackpotdrag i sista
Det är jackpot på V86-spelet och en ensam vinnare med alla rätt kan enligt prognosen kamma in tolv miljoner kronor. En häst som kan vara värd att ta med på kupongen om man är ute efter de större pengarna är kapabla men snurriga Pastille Hall (V86-8).
– Hon är knepig av sig och kan springa av banan om hon går ensam. Det är därför jag har sökt ryggar och kört väldigt passivt med henne. Men en vacker dag kommer luckan och då kan hon sitta där. Jag hoppas att hon kan vara med och slåss om segern på onsdag om det löser sig.
Kan långresan från Umeå till Stockholm ställa till det för någon av hästarna?
– Alla tre har rest förut så det ska inte vara något problem. Och jag är van att resa så det är ingen fara för mig heller, avslutar Lahtinen med ett skratt.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.