Travtränarna uppmanar till totalbojkott

247

enforts

Amatören Nils Enqvist har erkänt bruk av anabola steroider på sina hästar men tävlar vidare trots att travsporten stängt av honom.
Det menar Travtränarnas riksförbund som vill att medlemmarna tar avstånd från allt som har med Enqvist att göra.
– Det här ett av de grövre fallen i vår sport och vi måste självfallet agera, säger travtränarnas ordförande Jan Halberg.

Efter ett ordinarie styrelsemöte i Travtränarnas riksförbund (TR) i fredags sammanställdes ett öppet brev med rekommendationer till medlemmarna.
Rekommendationerna handlar om att inte befatta sig med de hästar, tidigare tränade av Nils Enqvist, som nu ingår i amatören Rolf Petterssons verksamhet.
– Jag vill inte hänga ut kolleger till mig som hjälpt till att köra de här hästarna. Vi måste tolka det som att de inte riktigt tänkt till innan de körde. Nu får de i alla fall chansen att ta ställning, säger ordföranden i Travtränarnas riksförbund, Jan Halberg.
Nils Enqvist dömdes i höstas till åtta års avstängning och tillträdesförbud till alla travbanor i Sverige efter att ha erkänt att han använt anabola steroider.
De aktuella hästarna tävlar inte längre, men väl andra hästar som befunnits vara rena. Dessa hästar ägs fortfarande av samma konstellationer som innan dopningsskandalen avslöjades och vissa av dem har både startat och vunnit lopp.

”För många kryphål”
Det är helt fel att det kan gå till så menar Travtränarnas riksförbund.
– Den aktuelle amatören tränar hästarna på Nils Enqvists gård och säger själv att det sker med hjälp av Nils Enqvist. Det håller inte enligt oss. Det finns för många kryphål i reglementet och när reglementet inte fungerar för att stoppa Enqvist måste vi agera. Det här ger helt fel signaler om vår sport, säger Jan Halberg.
Styrelsen för Travtränarnas riksförbund avslutar sin skrivelse: ”Med anledning av att Svensk Travsports reglemente inte räcker till för att stoppa Nils Enqvist från fortsatt medverkan i travsporten har Travtränarnas Riksförbunds styrelse vid styrelsemöte den 3 februari tagit ett enhälligt beslut att på det skarpaste rekommendera våra kolleger att ta avstånd från all verksamhet som har med Enqvist att göra!”.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.