Inför V86: Rätt förutsättningar för "Karsken"

253

image-2

Senast spurtade han från sista till tredje plats i en V75-final.
Den här gången är förutsättningarna betydligt bättre.
Mycket talar för att Verymuchkiss Karsk tar årets första seger när han på onsdagen startar i V86 på Solvalla.
– Man ska absolut ta med honom på kupongen, säger hästens tränare Glen Norman.
Verymuchkiss Karsk (V86-8), eller kort och gott ”Karsken” som han kallas hemma i stallet, är en vass spurtare.
Det visade han inte minst i sin senaste start, i klass I-finalen på Solvalla på annandagen.
Från spår tolv hamnade han som sista häst i sjunde par utvändigt.
Halvvarvet från mål var han fortfarande sist men när körande Jorma Kontio vred ut honom i femtespår i utgången av slutkurvan levererade hästen en praktfull spurt fram till tredjeplatsen.
– Styrkan är han bästa vapen. Visst är han snabb också, inget snack om det, men att han är stark och bra på att hålla farten ända in i mål tycker jag är hans främsta egenskap, säger Glen Norman.

Gynnas av lång distans
Precis som alla andra travhästar fyllde Verymuchkiss Karsk år vid tolvslaget på nyårsafton och när han nu gör sin första start som femåring är det långt distans, 2 640 meter, som gäller. Det är första gången som han går ut över lång distans sedan han kom till Glen Norman i oktober, men han har provat den två gånger tidigare för sin förre tränare Åke Svanstedt. Första gången blev det en sjundeplats mot årgångstoppar i ett uttagningslopp till Svenskt Travderby, andra gången vann han enkelt via en stark slutrunda från fjärde par utvändigt.
– Eftersom han är stark tror jag att lång distans passar honom bra, säger Glen Norman och fortsätter:
– Jag var väldigt nöjd med hans insats senast, han hade en omöjlig uppgift och han gjorde det riktigt bra som trea, och allting verkar normalt med honom efter det. Han har haft fin form under en period men ingenting tyder på att han ska ha tappat den. Jag tycker snarare att han har blivit bättre och bättre för varje start.

Given på V86-kupongen
Att spårtombolan tilldelade Verymuchkiss Karsk spår fem bakom startbilen, det spår som statistiskt är allra bäst, talar också för honom inför onsdagens V86-start.
– Han är ganska snabb från start och borde hamna bra till. Det är några bra hästar med, bland andra Costatantisoldi som slog honom senast och Robert Berghs häst (Paying Guest), men hamnar han bara vettigt till är han definitivt så pass bra att han kan vinna och jag tycker absolut att man ska ta med honom på kupongen.

Ola Johansson