Inför V86: Tangen Haap har vunnit sju årsdebuter

53

Inför V86®: Tangen Haap har vunnit sju årsdebuter

Björn Karlssons kallblodige stjärna Tangen Haap årsdebuterar på onsdagen.
Allt är som vanligt inför V86® på Bergsåker.
Solängettränaren ligger lågt trots att den snart fyrfaldige miljonären vunnit sina årsdebuter de sju senaste åren,
– Sedan han kom upp i de högre klasserna har jag nästan varit förvånad varje år då han gått ut och vunnit direkt!

I V86:ans tredje avdelning på onsdagen får vi återigen se Örnsköldsviks bidrag till kallblodseliten på banan i ett lopp där hingstar och valacker ställs med 20 meters tillägg.
Tolvårige Tangen Haap är bäst i fältet men tränaren vill baissa chanserna lite. Hästen saknar tempo i kroppen menar han och ställs mot ett gäng som varit igång och tävlat under vintern.
Men sådant har inte hindrat Tangen Haap förr. Kallblodsesset brukar vara tävlingssugen till tusen efter vinterträningen och springa på ren glädje.
– Jag vet att statistiken talar för honom och han känns fin, jättefin hästen. Men jag vill ligga låg ändå när det är årsdebut. Vi har haft så dåligt att träna på i mars – rena kattskiten  – och det är för många minusfaktorer för att jag ska våga tro så där jättemycket på honom. Det kan behövs ett par lopp, säger Björn Karlsson.
Tolvåringen är en av landets verkliga profilhästar med kända ägare (hockeybröderna Daniel och Henrik Sedin) som tränas av Björn Karlsson med licens på Solänget i Örnsköldsvik.
En liten tränare i storkonkurrensens som 2019 vann det största loppet man kan vinna i den äldre eliten med stallets stjärna – Elitkampen på Solvalla.

Lyckade årsdebuter sedan 2014
Tangen Haap har varit bra ända sedan unghäståren men utmärkt sig mest som äldre.
Segerprocenten ligger på 40 med 42 segrar på 105 starter i livet. I debuten som treåring i maj 2012 på hemmabanan Solänget diskvalificerades han för galopp. I första starten för året 2013 var det återigen en laddad häst publiken fick se och Tangen Haap diskades på nytt.
Därefter har det flutit på med årsdebuterna. 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 och 2020 har Tangen Haap stått som segrare.
I första starten för året i fjol var Björn Karlsson lite uppåt om chanserna ska sägas. Tangen Haap hade varit fin i det sista finslipande jobbet.
– Nu känns det mera som vanligt igen. Vi har haft så dåligt att träna på den senaste månaden. Mars har blivit en sådan djävulskt dålig träningsmånad för hästarna när vintern släpper. Vi har haft vinter till i slutet av februari och sedan har det varit grus och is om vartannat, rena kattskiten, säger Björn Karlsson.
Till saken hör att Tangen Haap inte är den lättränade sorten. Karlsson menar att hästens intelligens gör att han inte tar ut sig i onödan hemmavid.
Ett normalår förbereds kallblodsstjärnan rejälare inför tre-fyra starter. Inte mer. Fyra gånger per år svettig under selen, resten lite mera på lek.
– Då vet jag att han kan vara hur bra som helst med det upplägget. Inför de andra loppen får han sin vanliga underhållande träning för att han ska vara fina i sina ben hela tiden och det innebär ju att han skrittas mycket och går lugna intervaller. Så även i år. Jag vet alltså inte var jag har honom.
Du brukar säga att hästen springer på ren glädje i årsdebuterna och det talar i alla fall för honom på onsdag?
– Så är det. Det är bara att hålla i sig!
Tangen Haap har spår fem i volten på onsdag och 20 meter att hämta in på två ston på startfållan.
– Det är ju bara bra hästar med. Volten har han inga problem och han är alltid kvick iväg. Oftast är det han som bestämmer vad som händer när han varit ifrån tävling ett tag. Om han piper iväg och vill framåt försöker jag inte hindra och dra i honom, jag ”bråkar” aldrig med honom. Känner jag honom rätt är han först iväg ur sin volt och sedan vet jag inte hur Lars-Erik Karlsson och Per Linderoth tänker med stona där framme. Vill Lars-Erik dra undan med Alfie eller vill han ha rygg på oss. Det får vi väl se på onsdag.
I fjol var Tangen Haap trea i Elitkampen och det loppet är väl ett av årets mål igen?
– Ja, det är Elitkampen sista helgen i maj och Nordic King i Finland under midsommarhelgen som känns viktigast i år. Är han bra på onsdag kör vi Bergsåker en månad senare och sedan är det ytterligare en månad till Umåker som fick sin V75-dag lördagen 15 maj i år. Sedan är det väl Solvalla som gäller om allt går bra.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHeart Of Steel – ”Drömmer om Elitloppet i år”
Nästa artikelInför V86: ”Den långa distansen snarare gynnar honom”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.