Inför V86: "Tiden är min störste fiende"

230

imagetiden

Fårbonde, hunduppfödare och travtränare.
Michael Sandström älskar djur – och jobbar jämt…
– Tiden är min största fiende, säger Mantorpamatören som har stora förhoppningar på Vendi inför onsdagens V86.

Michael Sandström håller till på sin gård utanför Norrköping. 38-åringen är lantbrukare till yrket vilket tar upp mycket av tiden. Trots att dygnets 24 timmar knappt räcker till har han tio tävlingshästar som han tränar på hobbynivå.
– Tiden är min största fiende. Jag har faktiskt inte riktigt någon koll på hur jag klarar av att hålla ordning på allt, men på något sätt så fungerar det. Jag försöker att träna hästarna var tredje dag och då blir det också i relativt tuffa tempon.
Rakbanan används flitigt och hästarna verkar trivas med det upplägget.
– Det blir många sena kvällar för att få tiden att räcka men det är det värt. Tävlingsmomentet ger en ordentlig kick vilket gör att man står ut även under de tuffaste tiderna på året, säger Michael Sandström.

Noga med maten
Träningsbiten är bara en av de många byggstenar som gör att framgångarna kommer.
Fodret är en annan som han värdesätter högt.
På sin gård producerar han sitt egna foder med just den foderbalansen som enligt honom fungerar bäst. Foderbalansen har i stort sett varit den samma genom alla år, då han av erfarenhet vet att förändringar snarare stjälper än hjälper.
– Hästarna mår som allra bäst då de får det de är vana vid. På så sätt slipper vi sjukdomar och formskiftningar. Det är väldigt sällan som vi har sjuka hästar och om det skulle ske någon formändring i stallet så vet jag åtminstone att det inte är fodret det är fel på. Att jag känner mig trygg med allt runt omkring träningen tror jag gör gott för resultatet, man får ett stärkt självförtroende när man vet att man gör någonting rätt.

Segerprocent på 22
Förra året kunde Michael Sandström summera som sitt bästa. Med närmare 800 000 inkört och en segerprocent på 22 blir det en utmaning att matcha de siffrorna i år.
– Vi hade ett fantastiskt fjolår med en mängd segrar. Det kanske inte är realistiskt att tro att det kan gå att matcha de siffrorna som en liten amatör, men jag tycker att jag har så fina hästar i stallet just nu att det till och med kan gå än bättre i år. Ett allvarligt försök ska vi göra i alla fall, sedan får folk tycka att man är tokig, men jag har höga mål, säger Sandström och skrattar.
På onsdagen tar Mantorpstränaren ut stallets nuvarande stjärna, Vendi, inom ramen för V86. I den sjunde avdelningen ska hon ut och tampas om ett förstapris på 60 000.
– Hon känns dunderfin i träning, även om hon alltid är lite slö. Det är en riktig tävlingshäst det här. Hon ser aldrig bra ut i värmningarna, men så fort det kommer till lopp tar hon i så det bara knakar.

Skoryck?
I förra starten var hon ute på V75 och blev oplacerad, nöjd med den insatsen?
– Det var jag, absolut. Placeringen ger inte en rättvis bild över hennes prestation. Hon satt långt bak i ett lopp som gick oerhört fort till slut, därför är den starten mest bara att glömma.
Hur går tankarna inför onsdagens start?
– Den här gången är det hennes förutsättningar med 1 640 meter och ett fint spår bakom bilen. Därför är jag sugen på att rycka skorna. Hur många? Det återstår att se, även om jag helst ser att alla fyra skorna ryker. Jag måste tro på min häst i ett lopp som detta då hon möter lättare motstånd. En toppchans, säger Michael Sandström.

Flera bra chanser i veckan
Den här veckan blir det mycket resande på travtävlingar för lantbrukaren. En starthäst på Mantorp under måndagen, Vendi startar på Solvalla på onsdagen och sedan startar han två lovande hästar på Kalmar under fredagen.
– Jag åker till Kalmar med förhoppningar. Win Mack Run har enorm fart och går hon bara felfritt får de andra vara bra för att slå henne, trots spår tolv. Notorius Bi ska normalt sett bara vinna sitt lopp, det är en riktig skjutare det här, säger Michael Sandström optimistiskt.
Med tre segerchanser under veckan får jobbet ursäkta. Återstår att se om stallet kommer en bra bit på väg mot målen för i år. Oavsett, är Michael Sandström ett namn att lägga på minnet.

Dennis Engelbo

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 Solvalla 15 Februari 2012
Nästa artikel50 hästar med i Premiechansningen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.