Inför V86: Träning enligt handbolls- och hockeymodell

203

hanb

Mylady kommer med tre raka segrar till Solvallas V86-tävlingar på onsdag.
Stoet tränas enligt en slags handbolls- och ishockeymodell som visat sig vara mycket lyckosam.
– Vi vet inte hur andra hästar tränas men den träning Mylady får fungerar i alla fall för henne, säger nybörjaren Emma-Karin Håkansson från Köping.

Samboparet Emma-Karin Håkansson och Mattias Englund köpte Mylady på annons i somras av en amatör i Skellefteå. Ett halvår tidigare hade paret blivit med gård där det ingick ett större stall.
– Med tio boxar på gården var det väl nästan tjänstefel om vi inte köpt oss åtminstone en häst, säger 32-åriga narkossköterskan Emma-Karin Håkansson med färsk amatörlicens knuten till Sundbyholmstravet.
Hästintresset kom ganska sent i livet för Emma-Karin som lagt den mesta tiden på handboll och spel i klubbar som IFK Örebro och IFK Arboga. 2007 avled hennes mamma och efterlämnade gården och en häst – dubble V75-vinnaren Deliberate Boy.
– Han är född och uppvuxen här på gården, mammas föräldrahem i Örberga utanför Köping. Deliberate Boy tränades av min morbror men var även i proffsträning i några år hos Åke Lindblom. Han stod långtidsskadad och när vi köpte det här i fjol tänkte vi att det vore bra om vi skaffade lite sällskap åt honom och det var då vi köpte ”Lady”.

Tv-trav inspirationskälla
Sambon Mattias Englund har spelat ishockey tidigare och tanken med hästköpet var också att prova att överföra lite av träningsfilosofin från humansporterna till hästen.
– Vi har alltid haft olika teorier om hur det går till när vi sett trav på tv och läst om vad olika tränare säger i tidningarna. Vi ville se om det var ungefär på samma sätt som vi själva tränat, med ”försäsongsträning” och varierad träning i stort, säger Eskilstuna-amatören.
Mylady startar i V86:ans sjunde avdelning, ett lopp för enbart ston. Femåringen har en vacker rad med tre raka segrar och på årets fem starter har hon sprungit in 139 500 kronor vilket är så gott som allt hästen tjänat i livet.
Stoet har visat sig vara mycket rejäl och har visat sig både startsnabb, stark och speedig.
– Nu möter hon det hårdaste hästarna hon stött på hittills. Stortränarna har anmält. Men om vi inte trodde på chans skulle vi ju inte lämna gården. Ha, ha! Hon skrällde rejält just på Solvalla för tre starter sedan och är bekant med banan.
Hur har hon kunnat bli så bra?
– Gamle tränaren tyckte att hon var lite sen och nu har hon väl fått mera tid på sig helt enkelt. Sedan har vi en träningsstrategi vi tror på också. Och lite har det ju besannats vår teori att hästar inte är så olika oss människor vad gäller muskulatur och så vidare. Hästarna har samma behov som vi att träna både långa och korta muskelfibrer, explosivitet och allt det där.
Mylady är startsnabb och har ett bra läge, hur resonerar ni?
– Ja, hon har visat att hon kan röra på sig i starten, att hon är snabb ut. Vi har inte riktigt gynnats av spåren tidigare så att hon kunnat få utlopp för sin explosivitet. Nu blev det bra med spår tre och det är klart att möjligheten finns att hon kan ta spets. Tony Wallin får köra lite på känsla den första biten. Han har kört henne två gånger till seger nu och vet hur hon funkar så det där överlåter vi till honom.
Har ni funderat på några utrustningsändringar?
– Eventuellt kommer hon att gå barfota runt om för första gången. Åtminstone blir det utan skor fram. I förra starten gick hon från broddskor till aluminiumskor och det var en stor förändring som hon klarade bra, säger Emma-Karin Håkansson.
En spännande onsdag…
– Ja, vi har länge tänkt gå ut i lite hårdare lopp som V75 och V86 med henne och att det blev ett lopp för enbart ston nu känns lämpligt. Det är tufft motstånd och det är djur det handlar om. Allt kan hända. Men det är klart att vi hoppas på en bra placering. ”Lady” får gärna imponera igen!

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.