”Inte många i min ålder med de här resultaten”

74

När han var yngre tyckte han att travet mellan fotbollsmatchen på lördagarna var tråkigt.

Nu har Christoffer Eriksson etablerat sig i kuskeliten och vinner de största loppen med stor målmedvetenhet.

– Jag vill inte bara vara kusk och tränare. Jag vill vara toppkusk och topptränare, säger han.

Skånepågen fick sitt stora genombrott för några år sedan och därefter har det gått spikrakt uppåt. Han krossar sina siffror gällande segrar och inkörda pengar varje år och gör stor succé. I år kan Christoffer Eriksson vara på väg mot ett nytt rekordår och har redan tagit flera storloppssegrar. Han har vunnit miljonlopp som Oslo Grand Prix med Twister Bi, Kungapokalen med Diamanten och Seinäjoki Race med Twister Bi.

Dessutom körde han Treasure Kronos i Prix d’Amerique och Spring Erom i Elitloppsfinalen.

– Det har varit ett riktigt bra år. Jag har vunnit 90 lopp första halvåret och det är betydligt mer än jag har gjort de andra åren, säger Christoffer Eriksson som ligger på femte plats i den allsvenska kuskligan.

Från att tidigare år ha kört in mellan tre till fyra miljoner kronor varje år blev det ett rejält uppsving för två år sedan.

2015 vann jägersrokusken 124 lopp och körde in 13,8 miljoner kronor. I fjol tog han 146 segrar och körde in 19,1 miljoner, efter att bland annat ha vunnit storlopp som E3 med Uncertain Age, Stosprintern med Treasure Kronos, Axel Jensens Minne i Oslo med Twister Bi och miljonsegern på Vincennes i Paris med Treasure Kronos i Criterium Continental.

Dessutom blev Christoffer kuskchampion på hemmabanan Jägersro.

”Ger ringar på vattnet”

– Jag har fått chansen att köra i de stora loppen och det är ett bevis på att det går bra. Jag har även lyckats vinna flera av dem och då händer det lite med inkörda pengar. Det har alltid gått bra tycker jag men de senaste åren har det gått enormt bra. Jag har ett

väldigt bra samarbete med främst Tomas Malmqvist och Jerry Riordan som jag kör mest åt. Det var när jag började köra mycket åt dem 2015 som det blev ett sådant uppsving.

– Framgångarna ger ju ringar på vattnet och man får börja köra mer åt andra också. Jag får även köra bättre och bättre hästar. När jag blev champion på Jägersro i fjol var det jättestort. Det är riktigt bra att vinna flest lopp på en så stor bana och jag gjorde det tio år efter att jag började köra, säger Christoffer.

”Tyckte trav var tråkigt”

Hur tycker själv du att du har utvecklats som kusk de senaste åren?

– Det är ju framförallt att man har fått mer rutin. Man känner sig mer trygg och gör färre misstag. Jag tycker själv att jag har blivit lugnare i loppen. När man var yngre och hungrig var man kanske lite väl offensiv flera gånger. Men så är det väl för alla när man som ung börjar köra lopp. Nu tänker man kanske efter en gång extra rent taktiskt.

Christoffer Eriksson är inne på sitt elfte år som kusk och han är även travtränare sedan sex år tillbaka. Men att det skulle bli trav och hästar var inget som var aktuellt i yngre år.

– Jag var inte alls intresserad och tyckte att travet var tråkigt när det visades mellan fotbollsmatchen på lördagarna på tv. Men första gången jag kom i kontakt med hästarna förstod jag direkt att det var det här jag skulle hålla på med. Jag hade en kamrat i skolan som höll på med ponnytrav och första gången jag fick följa med ut och köra blev jag fast.

– Jag var 12-13 år då och började sedan att springa i stallet hos Tomas Malmqvist efter skolan och på alla lov och helger. Varje tävlingsdag på Jägersro var man på plats och sparade alla programmen och hade koll på alla hästar, tränare, kuskar och härstamningar. När jag slutade skolan

började jag jobba hos Tomas och fick chansen att köra mycket lopp åt honom direkt, säger Christoffer.

– När man blev intresserad drömde man ju att själv en dag om att få chansen att köra i de här största loppen och det är fantastiskt kul att jag nu har fått chansen och även har vunnit flera av dem.

Segern i Oslo Grand Prix med Twister Bi är min största, men det var även väldigt stort när jag vann Kungapokalen med Diamanten som inte var så betrodd från spår tolv.

Kan fortfarande älta snedsteg

Hur självkritisk är du? Om du gjort en mindre bra styrning, ältar du det efteråt?

– Ja, så är det. Jag har blivit betydligt bättre på det men nu är det ju så att man förlorar fler lopp än man vinner. Fast är det så att du själv vet om att du har gjort något fel blir man inte glad. Då kan det ta lite tid att glömma det. Som jag sa tidigare handlar det om att göra så få misstag som möjligt och hoppas att konkurrenterna gör misstag i stället. I de stora loppen och i V75 är hästarna så jämna och då är det små marginaler som avgör. Då är det extra viktigt att göra rätt saker.

– Sedan kommer det oflyt för alla och bakslag på ett eller annat sätt för alla i den här branschen. Då blir man lite fundersam.

Christoffer Eriksson är som sagt inte bara travkusk utan driver även en egen tränarrörelse med 38 hästar i träning. Det är något han brinner för och han skulle inte kunna tänka sig att bli catchdriver och enbart köra lopp.

– Jag vill vara tränare för jag tycker mycket om djuren och lägga upp träningen för dem. Jag tycker att mina egna hästar har gått väldigt bra också, säger Christoffer som håller till på en egen gård Lottentorp utanför Sjöbo där det finns en komplett träningsanläggning.

Vunnit var femte lopp

– Mitt träningsstall ser bättre ut än det har gjort någon gång tidigare, sett till bredden. Jag har mycket unghästar och 15 av dem är tvååringar. Starthästarna har vunnit var femte lopp i år och vi har kört in över en miljon och Non Stop Cheri vann V75 på Åby. 38 hästar är ett lagom antal för mig och jag känner att jag hinner med det bra trots att jag kör så mycket lopp.

– Folk säger att jag är en duktig kusk, men ingen bra tränare. Man ser bara till mina resultat som kusk. Och hade jag inte varit en bra kusk hade folk sagt att jag varit en bra tränare. Men det är inte så många i min ålder som har de här resultaten som tränare på så få hästar.

Hyllar personalen och sambon

Hur får du ihop det med att vara egen tränare och ändå köra så mycket lopp som du gör. När hinner du vila och fokusera på löpkörningen?

– Jag har en väldigt bra personal och en bra sambo vilket är viktigt. Jag planerar träningen och kör lopp och sedan tar de hand om allt annat. Det fungerar jättebra.

– Det är klart att man skulle vilja sova lite mer om nätterna men så är det här livet och man lever med det här hela tiden och jag vill inte göra något annat. Jag tycker inte att det är några bekymmer, men visst är det intensivt på sommaren när det är mycket tävlingar. Men jag håller mig fokuserad och det som kan vara lite jobbigt är resorna på vägen hem från tävlingarna. Just resorna är det som tar lite kraft, hur man ska ta sig fram och tillbaka till olika banor.

Hinner du med något utanför travet, någon hobby?

– Jag är väldigt sportintresserad och försöker följa både hockey och fotboll. De dagar jag inte tävlar försöker jag att gå och se MFF och Mif på plats. Det är avkopplande.

Hade du ens kunnat drömma om att det skulle gå så här bra för dig som kusk så pass tidigt i karriären?

– Jag har alltid varit väldigt optimistisk och tänker alltid positivt. När jag började jobba med det här bestämde jag mig för att inte bara bli kusk och tränare. Jag skulle även bli toppkusk och topptränare. Jag har alltid haft en tro om att det skulle gå bra och drömt om det här – att få köra och vinna de stora loppen.

Vad ser du mest fram emot i sommar?

– Det är Hugo Åbergs Memorial, vårt största lopp hemma på Jägersro. Jag har aldrig kört i det tidigare och det ska bli extra roligt att få göra det nu med Twister Bi. Just Åbergs-kvällen med så mycket publik och en härlig stämning är verkligen något speciellt, säger Christoffer Eriksson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelLöftet: ”Kommer inte galoppera”
Nästa artikelMyron: ”Utesluter aldrig någonting”