Intervju med Roger Walmann inför helgen

30

walmann årsdebut 2015

På fredag årsdebuterar Roger Walmanns toppsto D´One i V75 på Färjestad.Foto av THOMAS BLOMQVIST

Påskkärringar och påskharar får ursäkta.
Roger Walmann har inte tid att fira påsk.
I helgen årsdebuterar Solvallatränarens toppduo D’One och Magic Tonight.

För de flesta innebär påskhelgen lediga dagar med godis, god mat och avkoppling. Är man travtränare ser det annorlunda ut. Det körs högklassigt trav hela helgen och Roger Walmann, Sveriges i år mestvinnande tränare, har några bråda, och spännande, dagar framför sig. Två av stallets stora stjärnor ska årsdebutera och först ut är D’One i V75-1 på långfredagen.
– Hon har övervintrat på ett mycket fint sätt och jag tror att vi kan förvänta oss en jättefin insats direkt. Jag har respekt för motståndet och vill inte säga att hon vinner, men jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp, säger Roger Walmann.
Femåriga D’One var omskriven redan innan hon började tävla tack vare sina världsrekordföräldrar, Donato Hanover och Giant Diablo. Och hon har löpt upp till förväntningarna. Som treåring vann hon Svenskt Travoaks och i fjol tog hon flera pallplaceringar i de stora årgångsloppen innan hon avslutade säsongen med att sätta svenskt rekord för fyraåriga ston – 1.11,5 (2 140 meter med bilstart). Så här långt har hon sprungit in 5,6 miljoner kronor.
– Jag tycker att hon har haft i stort sett allt tidigare också, både speeden och styrkan, men under vintern har hon blivit klart större i kroppen och lagt på sig mer muskler.

Siktar på USA
Efter fredagens årsdebut på Färjestad är siktet inställt på Lovely Godivas lopp på Åby 25 april. Därefter bär det förmodligen av västerut för D’One.
– Efter Åby får vi diskutera vad som har hänt och möjligheten att åka till Amerika. Hon är anmäld till flera lopp där under andra halvåret men först måste hon visa att hon har där att göra.
Roger Walmann tränade även D’Ones mamma Giant Diablo, som travade världsrekordet 1.08,5 på The Red Mile i Lexington 2007. Redan efter D’Ones seger i Svenskt Travoaks la Roger Walmann upp ribban när han sa:
– Om värdsrekorden står om ett par tre år så åker vi till Lexington. Hon kommer att springa fortare än morsan på The Red Mile den dagen vi är där.
I år kan säcken knytas ihop och drömmen besannas, även om Roger Walmann i dagsläget väljer att hålla något lägre profil.
– Det ska självfallet mycket till för att hon ska springa lika fort som sin mamma men det skulle vara roligt att prova henne på The Red Mile en fin dag. Då tror jag att hon kan gå ganska fort…

Tackar inte nej till Elitloppet i år
Även Magic Tonight (V4-3) ska prova lyckan i USA senare i år om allt går enligt planen. Sexåringen tog steget upp i den äldre eliten i fjol när han bland annat vann Årjängs Stora Sprinterlopp. På lördag årsdebuterar han i Klosterskogen Grand Prix på Roger Walmanns gamla hemmabana i Norge.
– Han har verkligen tränat på fint i vinter och kommer ut väldigt bra förberedd. Men bakspår på Klosterskogens 800-metersbana är svårt. Han kommer att göra ett bra lopp men om han sedan är etta eller femma beror helt på hur loppet blir kört.
Magic Tonight fick en inbjudan till Elitloppet på Solvalla förra året men då valde kretsen runt hästen att tacka nej. Det kommer man inte att göra om inbjudan kommer i år igen.
– Om möjligt har han blivit starkare i vinter och det första stora målet är Elitloppet. Men då måste han visa sig bra nog att vara med där. Efter det kan det bli en amerikaresa. Han är anmäld till Breeders Crown och flera andra stora lopp där.

Vill vinna Habibs Minneslopp
Roger Walmann har aldrig vunnit Klosterskogen Grand Prix men det finns ett lopp han ännu hellre vill vinna på lördag.
– Habib vann VM-loppet för mig 1986 så hans minneslopp skulle jag verkligen vilja vinna.
Walmanns hopp i Habibs Minneslopp står till Exodus Hanover. Amerikaimporten blev trea i Sverigedebuten senast.
– Han var jättefin. Egentligen var han startklar redan i höstas men vi valde att vänta tills banorna blev finare. Jag tror att han kommer göra ett jäkligt fint lopp på lördag och jag tror att han har bättre segerchans än Magic Tonight.

Walmann om sina övriga V75-hästar på Färjestad:
Blue Martini Ås (V75-1) har suttit fast med sparade krafter de två senaste gångerna. I grunden är hon inte lika bra som D’One men hon är inte helt borta om hon får rätt lopp och kan speeda till slut.
King City (V75-2) gör första starten för mig och får bedömas på gamla meriter. Han tillhörde klassen under de bästa i USA och det är en liten häst som jag tror har bra styrka. Han står fint inne i loppet och har tränat helt okej. En outsider.
Tamali Winner (V75-3) vann senast och har ett bra läge nu. Som det känns har hon väldigt fin form och hon kan nog vara med bland de tre, fyra främsta.
Exclusive Zon (V75-4) är ganska bra för klassen men hon har lätt för att galoppera. Från bakspår bakom startbilen är hon lite stabilare och går hon felfritt tror jag att hon är med bland de tre, fyra främsta.
Pantarei Ans (V75-7) har gjort jättefina lopp för oss och kommer säkert att göra det bra igen. Han har visat att han klarar distansen och han står fint inne i loppet. Han borde vara med där framme och jag ser honom som vår bästa segerchans.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.